Metodologie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Astazi suntem in plina era a informatiei. Manipularea informatiei este definita ca principala activitate comerciala a zilelor noastre. Indiferent de nivelul pe care ne situam, suntem cu totii consumatori de informatie. Deasemenea, cei mai multi dintre noi au de-a face cu dirijarea, procesarea, lansarea, transmiterea sau vanzarea informatiei, si toate acestea ca un mod de viata.

Informatia este livrata in tot felul de pachete sau mai bine zis este transmisa prin tot felul de suporturi media.Tot felul de mesaje sunt transmise tuturor tipurilor de audienta. Informatia este elementul cheie al stiintei.

Stiinta este o forma de cunoastere a adevarului dedus teoretic si experimental. Stiinta este conceputa ca o serie de solutii date unor probleme. Stiinta insa creeaza probleme partiale, in cadrul ei pastrandu-se un rest de atitudine practica, a premeditaa sa dam fiinta unui ceva care inca nu este, dar ne intereseaza sa fie. Stiinta urmareste verificarea enunturilor.

In stiinta nu se pot face progrese prin acel tip de experiente, care nu fac decat sa verifice legi inca valabile, ci prin probe, care dovedesc "falsitatea" lor si, in consecinta, conduc la formularea de noi ipoteze.

Stiinta este un fenomen complex, care poate fi privit din diferite puncte de vedere (o baza a conceptiei despre lume si natura, o forma a constiintei sociale, o componenta a culturii spirituale, o componenta a fortelor de productie) si care este definita in cele mai diferite formule.

Stiinta isi dezvaluie continutul daca vom spune ca este ,,un ansamblu de cunostinte sistematizate si verificate de practica", ,, o cunoastere bazata pe fapte reale care explica si rezolva

problemele practice", ,,o cunoastere care poate fi verificata si confirmata empiric", ,,o cunoastere care se ocupa cu studiul legilor care guverneaza realitatea si pe baza carora se elaboreaza previziuni

stiintifice". Stiinta, potrivit Dictionarului Petit Robert, este definite drept ,,cunoastere exacta, universala si verificabila".

2. CE ESTE CERCETAREA STIINTIFICA?

Cercetarea stiintifica inseamna, a examina, a observa, a controla, a studia, a cauta, a iscodi, a incerca sa afli printr-o activitate organizata aspectele care ne intereseaza din campul realitatii social-economice.

Cercetarea stiintifica, procesul care trebuie sa conduca la performanta, la calitate in toate zonele cunoasterii este, la randul lui, expresia unei strategii, a unor politici, a unor organizari si a unei vieti profesionale cu puternice elemente de performanta. Nu exista tari cu o miscare infodocumentara slaba, dar cu o cercetare in domeniu viguroasa si remarcabila. Si nici invers. Cercetarea este astfel atat consecinta cat si motorul dezvoltarii, ea nu poate fi tratata decat ca o componenta indispensabila a marilor strategii ale dezvoltarii, pe plan general sau intr-un camp specific.

Un principiu important in cercetarea stiintifica este interogatia sceptica in sensul unei atitudini critice fata de rezultate si teze proprii si ale altora.

Cunostintele stiintifice se deosebesc de cele doctrinare prin faptul ca la cele din urma sunt folosite mijloace de coercitie subtile sau fatise

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metodologie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 366 cuvinte
Nr caractere:
25 730 caractere
Marime:
33.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
cercetare stiintifica, viata profesionala
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Sus!