Metodă și Metafizică la Descartes

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat
Teza sustinuta este aceea ca in Meditatii metafizice nu se poate vorbi de o aplicare a metodei carteziene a reductiei si constructiei, metoda teoretizata de acesta in primul rand in Reguli utile si clare; aceasta metoda este abandonata in Meditatii tocmai datorita doctrinei epistemologice care a facut-o posibila, si anume cea a interconectarii cunoasterii.
Ea este inlocuita cu o extindere a metodei analizei apartinand vechilor greci la problemele filosofice vazute drept complexe de elemente interdependente.
Introducere
Intrebarea de la care pleaca aceasta lucrare este urmatoarea: reprezinta Meditatiile metafizice ale lui Descartes o aplicare a metodei pe care el o dezvolta in Reguli utile si clare si in Discurs asupra metodei la problemele filosofice? In acest sens, intr-o prima sectiune, voi prezenta aceasta metoda, urmand a o confrunta ulterior cu demersul din Meditatii.
1. Metoda din Reguli si Discurs
In acesta sectiune voi expune metoda carteziana asa cum apare ea in cele doua lucrari mentionate.
La inceputul Regulilor, Descartes stabileste scopul demersului sau:
Tinta cercetarilor trebuie sa fie de a ne indruma mintea catre rostirea unor judecati intemeiate si adevarate, cu privire la toate lucrurile care ni se infatiseaza. 
Astfel de "judecati intemeiate si adevarate" provin, in viziunea lui Descartes, din numai doua surse: intuitia si deductia. Iar pentru a ajunge la intuitie ca fundament al cunoasterii sigure si la deductie ca inlantuire de intuitii, avem nevoie de o metoda. Regulile raspund la intrebarea: care este aceasta metoda si cum functioneaza ea?
De la inceput, Descartes are in vedere un proces in doi pasi. In Regula 5 gasim urmatorul pasaj:
Indeplinim aceasta intocmai reducand treptat propozitiile invaluite si obscure la altele mai simple si tinzand apoi, de la intuitia celor deosebit de simple, prin aceleasi trepte, catre cunoasterea tuturor celorlalte. 
Asadar, urmarea metodei presupune doua etape: etapa reductiva, in care "propozitii invaluite si obscure" sunt reduse la propozitii simple, si etapa constructiva, in care se face trecerea de la intuitia adevarurilor simple la adevarurile complexe.
Dar cum se aplica la probleme concrete aceasta metoda? Exemplul din Regula 8 ne sugereaza raspunsul: Investigatia metodica incepe cu o intrebare. Aceasta metoda este redusa la intrebari mai simple, intrebari a caror solutie este necesara pentru solutia intrebarii initiale. Altfel spus, I1 este redusa la I2 daca pentru a raspunde la I1 trebuie sa raspundem inainte la I2. Potrivit lui Descartes, acest proces ne conduce de la intrebari mai specifice la intrebari mai generale si, prin aceasta, mai fundamentale. Iar seria reductiva se va finaliza intotdeauna intr-o intrebare al carei raspuns este intuitiv evident pentru orice minte rationala. Acesta este punctul in care incepe constructia. Procedeul este inversat: vom deduce raspunsuri la intrebarile puse succesiv anterior, in ordinea inversa celei in care au fost puse. Rezultatul este un raspuns la intrebarea originala ce poate fi incadrat in mod legitim in sfera cunoasterii sigure, el constituind o concluzie dedusa dintr-o intuitie de baza.
Eficacitatea pasului reductiv al metodei depinde de o asumptie de substanta asupra cunoasterii, si anume ca scientia sau cunoasterea este structurata intr-un anumit mod. Regula 12 ne sugereaza ca Descartes vedea intreaga cunoastere ca fiind fundata in intuitii cu privire la cele mai generale trasaturi ale lumii (ceea ce am putea numi, in contextul teoretic contemporan, categorii ontologice): gandire, intindere, forma, miscare, existenta, durata etc. Pe aceste intuitii se asaza succesiv straturi de propozitii din ce in ce mai putin generale. 
Daca aceasta este structura cunoasterii, atunci, potrivit lui Descartes, putem rezolva orice problema intr-o maniera ordonata si metodica, inaintand pas cu pas printre straturi catre nivelul intuitiilor originare, de la care pornind, vom ajunge printr-un lant deductiv la raspunsul care ne intereseaza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metoda si Metafizica la Descartes.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!