Marxismul

Extras din referat Cum descarc?

Marxismul este o teorie sociala bazata pe lucrarile lui Karl Marx, un filozof, economist, jurnalist si revolutionar german de origine evreiasca, din secolul al XIX-lea, care a colaborat in elaborarea sus-numitei teorii cu Friedrich Engels. Marx s-a inspirat din filozofia lui Georg Hegel, din economia politica a lui Adam Smith, din teoria economica Ricardiana si din socialismul francez din secolul al XIX-lea, pentru a dezvolta o cercetare critica a societatii care se dorea atat stiintifica cat si revolutionara. Aceasta critica a atins cea mai sistematica expresie (desi neterminata) in lucrarea lui de capatai Das Kapital, Capitalul: O cercetare critica a economiei politice.
De la moartea lui Marx in 1883, diferite grupuri din toata lumea au apelat la marxism ca baza intelectuala pentru linia politica si tactica lor, care pot fi in mod spectaculos diferite si contradictorii. Una dintre primele mari sciziuni a aparut intre aparatorii social-democratiei (care afirmau ca tranzitia la socialism putea aparea intr-o societate democratica) si comunisti (care afirmau ca tranzitia la socialism poate fi facuta numai prin revolutie). Social-democratia a aparut in interiorul Partidului Social Democrat German si a avut drept rezultat abandonarea radacinilor marxiste, in vreme ce comunismul a dus la formarea a numeroase partide comuniste.
Desi mai sunt inca multe miscari sociale si partide politice revolutionare marxiste in toata lumea, de la prabusirea Uniunii Sovietice si a statelor ei satelite, mai sunt relativ putine tari care au guverne care se descriu drept marxiste. Desi intr-un numar de tari occidentale sunt la putere partide social-democrate, ele s-au distantat cu multa vreme in urma de legaturile lor cu Marx si cu ideile lui. In prezent numai Laos, Vietnam, Cuba si Republica Populara Chineza au guverne care se descriu ca fiind marxiste. Coreea de Nord este descrisa in mod inexact drept marxista, atata vreme cat atat Kim Il Sung si Kim Jong Il au respins ideile marxiste conventionale in favoarea variantei comunismului coreean, ciuce. De asemena, despre Libia se afirma uneori ca ar fi comunista, dar Muammar al-Qaddafi a cautat sa conduca tara catre socialismul islamic.
Unii dintre membrii scolilor de neamestec guvernamental si individualism cred ca principiile statelor moderne burgheze sau a marilor guverne pot fi intelese ca marxiste. Manifestul Comunist al lui Marx si Engels include un numar de pasi pe care societatea trebuie sa ii faca pentru ca muncitorii sa se elibereze de societatea capitalista. Unele dintre aceste masuri apar ca fiind introduse in forma Keynesianismului, a statului bunastarii, a noului liberalism si a altor schimbari ale sistemului din unele tari capitaliste. Exista persoane care cred ca unii dintre reformatorii din statele capitaliste sunt, (sau au fost), marxisti nedeclarati, de vreme ce ei sprijina politici care sunt similare cu pasii pe care credeau Marx si Engels ca trebuie sa-i parcurga o societate ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Marxismul
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!