Lucian Blaga - natura umană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In lucrarea "Geneza metaforei si sensul culturii", Lucian Blaga considera ca omul este o existanta intru mister si pentru revelare.

In conceptia lui Blaga, omul se caracterizeaza atat prin gandire cat si prin facultatile sale creatoare, acestea din urma fiind mult mai importante. In ciuda inteligentei/a gandirii omului, creatia izvoraste in principal din inconstient (individual sau colectiv/al unei societati din care individul face parte) care confera o anumita ,,pecete stilistica", adica anumite trasaturi comune operelor din diferite domenii ale aceleiasi culturi. Produsele omului au un caracter metaforic revelatoriu, pecete stilistica si sunt apreciate dupa criterii imanente lor.

Constiinta animalica este legata de imediat/concret, in timp ce viata omului presupune o distantare de imediat prin stilizare, si o situare in mister/necunoscut, astfel omul devenind singurul creator de cultura. Omul se deosebeste si calitativ de animale prin existenta sa ,,intru mister si pentru revelare" (,,un salt calitativ"), nu doar

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lucian Blaga - Natura Umana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
513 cuvinte
Nr caractere:
2 982 caractere
Marime:
8.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
temperament, personalitate
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Sus!