Libertate și Responsabilitate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Despre LIBERATE si RESPONSABILITATE se spun multe si fiecare intelege diferit acesrte 2 concepte. Mari filozofi ai lumii au dezbatut aceste teme si fiecare a ajuns la o concluzie personala, asemanatoare sau diferita de cea a celorlalti. Intelegerea si perceperea acestor concepte depinde de fiecare persoana in parte.

De exemplu un adolescent care la aceasta varsta traieste viata cu intensitate are parerea ca, are dreptul sa realizeze orice doreste si ca i se cuvine marea si pamantul. El tinde sa uite ca traieste intr-o comunitate si ca pe langa libertate are responsabilitatea de a atinge un scop fara sa dauneze sau sa afecteze negative viata celor din jur.

Incet, incet realizeaza ca libertatea de care aude in fiecare zi este o libertate limitata deoarece vine cu responsabilitatea de a face mereu bine si de a nu afecta in rau viata oamenilor care te inconjoara. Daca suntem ironici sin e gandim la modul in care un infracor vede libertatea ne dam intradevar seama ca fiecare persoana are o idee diferita despre acest concept complex.

Parerea mea este ca libertatea se refera la posibilitatea de a allege asupra propriei vieti insa cu anumite limite.

Nu este asa? Avem puterea de a alege din ce se ofera, avem datoria totala de a nu ingradi libertatea celorlalti. Libertatea absoluta nu exista deoarece daca unii ar fi liberi sa faca orice, atunci fara voia sa ar lua dreptl la regimurile politice existente. De-a lungul anilor vedem ca am asistat si inca asistam incalcarii de drepturi la libertate a populatiei intregi.Un exemplu elocvent in aceasta privinta este existenta sclaviei, apoi existenta unor persoane aflate sub suzeranitatea altora , ceea ce reprezinta tot o formare a sclaviei. Tot o incalcare a acestui drept este si discriminarea sau abuzurile in familie.

Parerea despre libertate este influentata de mediul in care traim si de toate experientele anterioare. E posibil ca primul lucru pe care il vedem, mirosim, auzim sa influenteze in mod decisive evolutiei noastre ulterioara.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Libertate si Responsabilitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
993 cuvinte
Nr caractere:
4 940 caractere
Marime:
11.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Filosofie
Tag-uri:
drept de libertate, responsabilitate, experienta
Predat:
la liceu
Clasa:
a 13-a
Profil:
Tehnic
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!