Karl Heinrich Marx

Extras din referat Cum descarc?

Filozoful, istoricul, revolutionarul Karl Marx este fara nici un dubiu cel mai influent ganditor socialist al secolului XIX. Desi a fost ignorat de ganditorii vremii lui, ideile sale au castigat adepti in miscarea socialista dupa moartea sa in 1883. Pana recent aproape jumatate din populatia lumii a trait sub regimuri de conducere care aveau la baza conceptiile marxiste. Acest succes al lucrarilor lui Marx a insemnat totodata ca ideile originale au fost modificate si adaptate unei mari varietati de circumstante politice. Fara indoiala putem afirma ca lucrarile lui Karl Marx au schimbat istoria moderna a omenirii.
Karl Heinrich Marx s-a nascut intr-o confortabila casa in orasul Trier de pe raul Moselle din Germania pe 5 mai 1818. El provenea dintr-o familie care facea parte din clasa de mijloc. Tatal lui provenea dintr-o lunga linie de rabini, dar pentru a-si pastra titulatura de unul din cei mai buni avocati din Trier a fost nevoit sa treaca la baptism. 
La varsta de 17 ani Marx s-a inscris la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bonn. Acolo a cunoscut-o pe Jenny von Westphalen (Imagine 1), fiica lui Baron von Westphalen, un proeminent membru al inaltei societati din Trier, de care s-a indragostit si cu care s-a logodit. Anul urmator tatal sau l-a trimis pe Marx la Universitatea din Berlin, mult mai serioasa, unde a ramas patru ani.
Marx a devenit membru al miscarii Tinerilor Hegeliani. Acest grup, care includea pe teologii Bruno Bauer si David Friedrich Strauss, a criticat conducerea prusaca. Din pricina acestui grup Marx nu a putut urma o cariera in cadrul Universitatii din Berlin, fiind indepartat de autoritatile prusace. Karl s-a indreptat atunci spre jurnalism si in octombrie 1842 a devenit editor al ziarului ,,Rheinische Zeitung" din Cologne. Acest ziar era unul liber, fiind sprijinit de industriasi. Fiindu-i ingaduita libertatea de a scrie ce doreste, Karl Marx a publicat o serie de articole pe teme economice. Acestea au suparat autoritatile prusace, care au inchis ziarul. In aceste conditii Marx a emigrat in Franta.
Sosind la Paris in 1843, Karl a luat repede contact cu grupurile de muncitori germani emigrati si cu diferite organizatii socialiste franceze. El a editat si ziarul care nu a rezistat prea mult ,,Deutsch-Franzosische Jahrbucher". Acest ziar intentiona sa creeze un pod intre socialisti francezi si hegeliani germani. In primele luni petrecute la Paris Marx a adoptat ideile comuniste si a scris o serie de lucrari cunoscute sub numele de ,,Manuscrisul economic si filozofic" (1844), care a ramas nepublicat pana in 1930. In aceasta lucrare Marx a adoptat o gandire apropiata de cea a filozofului Ludwig Feuerbach, astfel prezentand un contrast dintre modul de a fi al muncitorului comunist care se putea dezvolta in voie si muncitorul din capitalism care este un sclav.
Tot in aceasta perioada de sedere la Paris Karl Marx il cunoaste pe Friedrich Engels (1820-1895) (Imagine 2) cu care va avea o relatie de prietenie pe tot parcursul vietii.
Prin actiunile lui Marx a creat probleme autoritatilor pariziene, fiind exilat. La sfarsitul anului 1844 s-a mutat impreuna cu Engels la Brussels pentru urmatorii trei ani. In timpul petrecut aici Marx a studiat intensiv istoria si a elaborat ceea ce avea sa fie cunoscut ca conceptia materialista. Aceasta conceptie a descris-o intr-un manuscris (publicat dupa moartea sa sub numele de ,,Ideologia germana") in care teza de baza era aceea ca ,,natura indivizilor depinde de conditiile materiale care le determina productia". Marx a studiat variate modele de productie si a prezis caderea celui din timpul sau - capitalismul industrial - si inlocuirea acestuia cu comunismul.
Tot in aceasta perioada Marx scrie ,,Saracia Filozofiei", o lucrare care contracara idealismul socialist al lui P. J. Proudhon (1809-1865). A efectuat vizite in Londra, unde s-a alaturat Ligii Comuniste, organizata de muncitorii germani emigrati. Marx si Engels au devenit cei mai mari teoreticieni ai acestei organizatii. La o conferinta a Ligii de la sfarsitul anului 1847 cei doi au fost alesi sa scrie o declaratie scurta a pozitiei acestei organizatii. Abia a fost publicat ,,Manifestul Comunist" si in toata Europa a inceput valul revolutiilor din 1848.
Prefata facuta de Marx si Engels la ,,Manifestul Comunist" care a fost publicat in 1872 este urmatoarea:
<< Liga Comunista, o asociatie muncitoreasca internationala, care in imprejurarile de atunci nu putea, fireste, sa fie decat secreta, ne-a insarcinat pe subsemnatii, la congresul tinut la Londra in noiembrie 1847, sa alcatuim un amanuntit program de partid, teoretic si practic, destinat publicitatii. Asa s-a nascut acest ,,Manifest", al carui manuscris a fost trimis la Londra cateva saptamani inainte de revolutia din februarie pentru a fi tiparit. Publicat mai intai in limba germana, el a fost retiparit in aceasta limba in Germania, Anglia si America, in cel putin 12 editii diferite. In englezeste a aparut pentru prima data in 1850, la Londra, in ,,Red Republican", fiind tradus de Miss Helen Macfarlane, iar in 1871 el a fost editat in America in cel putin trei traduceri diferite. In frantuzeste a aparut mai intai la Paris, scurt timp inaintea insurectiei din iunie 1848, si, de curand, in ,,Le Socialiste" din New York. Acum se pregateste o noua traducere. In limba poloneza ,,Manifestul" a aparut la Londra, indata dupa prima editie germana. In ruseste a aparut la Geneva, in deceniul al 7-lea. In limba daneza a fost de asemenea tradus curand dupa aparitia sa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Karl Marx.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!