Juramantul lui Hippocrate in lumea contemporana

Extras din referat Cum descarc?

Cuvinte cheie: etica, juramantul lui Hippocrate, medici, relatia medic-pacient.
Rezumat: In urmatorul eseu am ales sa vorbesc despre o problema frecvent intalnita in zilele noastre, incalcarea medicilor a juramantului lui Hippocrate, un juramant pe care il depun la inceperea carierei lor. Din punctul meu de vedere aceasta incalcare a juramantului, care are doar o valoare morala, nu si una judiciara reprezinta o incalcare a eticii medicale, actul medical fiind compromis deoarece medicul nu isi respecta indatoririle pe care si le atribuie atunci cand face acest legamant.
Etimologic cuvantul ,,etica" provine de la cuvintele grecesti:"Ethos" - primordial,patrie,loc de intalnire,loc natal din care a derivat cuvantul ,,Ethicos"-,,din sau pentru morala", cuvant folosit de greci in momentul in care se discuta despre principiile comportamentului uman si cuvantul ,,Ethike"-stiinta cunoasterii. 
Astazi definim etica ca fiind ,,stiinta care se ocupa cu studiul principiilor morale, cu legaturile lor de dezvoltare istorica, cu continutul lor de clasa si cu rolul lor in viata sociala, totalitatea normelor de conduita morala corespunzatoare ideologiei unei clase sau societatii."
Etica medicala reprezinta, conform definitiei, un ansamblu de reguli de conduita a profesionistilor din domeniul sanatatii fata de pacientii lor. Etica medicala, inevitabil complexa, tine atat de deontologie (ansamblu de reguli interne din cadrul unei profesii), cat si de morala si de stiinta. Etica medicala a fost conceputa ca un set de reguli, de catre Hippocrate, considerat parintele medicinei, dar si un filozof de seama, pe care doctorii trebuiau sa il urmeze inca din antichitate. 
Juramantul lui Hippocrate reprezenta baza morala si dovada valorii etice a medicinei din Grecia Antica. 
In zilele noastre viitorii medici sunt invatati despre principiile etice precizate de Hippocrate inca de pe bancile scolii, iar la terminarea studiilor, fiecare student depune acest juramant ce trebuie respectat in fiecare zi, dar ce se intampla in realitate de fapt? Cati dintre doctorii care au depus acest juramant si au jurat ca il vor respecta o si fac in realitate? In Romania numarul medicilor care se dedica respectarii regulilor de etica devine din ce in ce mai mic, la baza acestui fapt stand diverse cauze (insuficientalipsa medicamentelor sau aparatelor medicale, birocratia sistemului medical, dar si egoismul doctorilor care uita ca scopul acestei meserii nu este imbogatirea prin pacalirea pacientilor indurerati ci vindecarea lor).
In cele ce urmeaza voi prezenta cateva probleme concrete de etica cu care pacientii se pot confrunta si incalcari ale regulilor juramantului lui Hippocrate.
Inca din primele randuri in juramant este invocata Divinitatea ca martor, uneori unicul martor, al respectarii legamantului acesta. Un medic bun trebuie sa posede urmatoarele calitati: sa aiba har, moralitate exemplara, credinta si spirit de sacrificiu.
Urmatorul aspect prezentat in juramant este reprezentat de recunostiinta fata de mentori si indrumatori: ,,Pe invatatorul meu intr-ale medicinii il voi socoti deopotriva cu cei care m-au adus pe lume, voi imparti cu el averea mea si, la nevoie, ii voi indestula trebuintele, pe copiii sai ii voi privi ca pe fratii mei si, daca vor dori sa devina medici, ii voi invata fara plata si fara sa le cer vreun legamant.". In drumul spre succes, spre a fi un medic bun, tanarul invatacel este ajutat de persoane cu mai multa experienta, de profesori, de asistenti, de doctori binevoitori, care se transforma in mentori, fata de care studentii din ziua de astazi si-au pierdut recunostiinta, iar eforturile si sacrificiile acestora nu mai sunt recunoscute de tinerii studenti. Relatia mentor-medic este prezentata de Hippocrate ca fiind o legatura de familie, fapt rar intalnit in zilele noastre. Desi medicul isi ia obligatia, prin acest juramant, sa ii considere frati pe fiii mentorului si sa le dezvaluie acestora tainele medicinei fara a avea prententia unei recompense, acest lucru aproape ca nu exista astazi. Orice tanar dornic sa urmeze Facultatea de Medicina trebuie sa investeasca mult pentru a acumula cunostiintele minime necesare pentru sustinerea examenului de admitere, iar mai apoi in anii studentiei investitiile continua. Multi dintre cei care teoretic ar trebui sa ii invete arta medicala pe tineri au pretentii de la acestia din urma, incalcand legamantul facut.


Fisiere in arhiva (1):

  • Juramantul lui Hippocrate in lumea contemporana.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  https://dexonline.ro/
-  https://www.diploma.ro/disertatii/etimologie-si-definitii-3174
-  http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/etica-medicala_3381
-  https://ro.wikipedia.org/wiki/Jur%C4%83m%C3%A2ntul_lui_Hippocrate


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!