Informatie, Limbaj si Discurs Filosofic

Extras din referat Cum descarc?

Ce filosofia?
"Filosofia" este termen din limba greaca si este rezultatul imbinarii cuvintelor phileo care inseamna "a cauta", "a iubi" si "Sophia" ce insemna iubire. Prin urmare, sensul etimologic al conceptului de "filosofie" este iubirea de intelepciune.
O lunga perioada de timp filosofia a definit prin orice efort al spiritului omenesc de a dobandii cunostinte noi si de a formula principii si cauzele ultime ale existentei. Rand pe rand ea a fost inteleasa ca o suma de invataturi, ca o stiinta sau ca o arta, ca stiinta adevarului sau ca o cunostere de sine a omului. Filosofia ocupa un loc distinct in viata spirituala a societatii, ea propunand demersuri metodologice, interpretari teoretice si standarde de evaluare care deschid perspective unor abordari totalizatoare a lumii si a conditiei umane. 
Daca am dori deci sa explicam conceptul de filosofie corect si stiintific, ar trebui sa-i urmarim intreaga evolutie istorica, ceea ce ne-ar pune in fata dificultatii de a lua in considerare intregul context care a determinat aceste incercari de elaborare a conceptului de filosofie. Opiniile privind sensul si scopul filosofie, ca si cele privind intelegerea obiectelor si metodelor ei sunt intotdeauna legate de conceptia globala a autorilor sau curentelor de gandire respective.
In primul rand reprezentarile filosofice incearca sa discearna supozitiile care stau la baza unor conceptii de ansamblu asupra existentei naturale, sociale si umane. 
In al doilea rand, din filosofie s-au desprins, foarte curnand de la constituirea sa, si o serie de teoretizari ale cunoasterii umane. Asa se face ca una din directiile importante ale investigatiei filosofice a reprezentat-o gnoseologia sau teoria cunosterii. Cele doua componente ale cunosterii principale ale reflexivitatii se impletesc si se intrepatrund in argumentare, sprijinindu-se reciproc acolo unde acest lucru este posibil. 
In al treilea rand, ca process de comunicare intelectuala, filosofia cuprinde si o reflectie metodica asupra experientelor umane. Din acest punct de vedere ea propune un ansamblu de criterii appreciative si judecati de valoare fata de reprezentarile omului asupra lumii.
Ce este informatia?
Informatia reprezinta o notiune centrala a teoriei comunicatiilor si a ciberneticii referitoare la structura unui mesaj si la eficacitatea sau la semnificatia unui semnal. 
Informati filosofica este folosita in caracterizarea oridinii si a organizarii specifice in studiul procesului de reflectare, in termodinamica si evolutionism. Se poata vorbii de o stiinta care se ocupa de metodele naturale sau articiale de prelucrare.
Ce este limbajul?
Limbajul este un sistem de semne care mijloceste fixarea, prelucrarea si comunicarea informatiilor despre lumea exterioara, precum si exprimarea starilor psihice. Limbajul mai poate fi considerat si un fenomen psihic, specific oamenilor, ce se formeaza in copilarie, pe baza perceperii auditive si rostirii sunetelor articulate ca mijloc de comunicare a gandurilor si a starilor lor afective.
Textele filosofice se remarca printr-un limbaj specific ce cuprinde termeni si concepte de maxima generalitate. Mai mult, unii filosofi ajung sa foloseasca cuvinte create de ei, iar in alte cazuri, scoli de gandire filosofica recurg la o terminologie proprie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Informatie, Limbaj si Discurs Filosofic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!