Imperativul Categoric a Lui Imm Kant și Valabilitatea Lui în Contemporanietate

Cuprins referat Cum descarc?

- Introducere 
- Date biografice ale lui Imm.Kant
- Imperativul categoric Kantian expus in Critica Ratiunii Practice
- Valabilitatea imperativului kantian in contemporanietate
- Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
"nimic nu ma incinta mai mult,
decit cerul instelat deasupra capului meu 
Si legea morala din mine"
Imm.Kant
Nu stiu de ce am ales aceasta tema,probabil din cauza necesitatii noastre de a fi perfecti,pentru ca a face ceea ce trebuie nu presupunea propria noastra personalitate ci dorinta de a ne perfectiona.
Impertivul lui Kant anume asta face,incearca sa indemne omul sa faca ceea ce trebuie si ceea ce este dator sa faca in conformitate cu necesitaaile vremurilor si a spiritualitatii umanitatii.
In lucrarea de fata voi incerca sa aduc acele note ti accente pe care Kant incearca,si cred ca ii reuseste s-o faca,si anume de a-l invoca pe subiectul uman sa urmeze calea datoriei si a moralei din el insusi,ceea ce il va aduce la desavirsire.
Datoria pentru Kant ramine de a fi cel mai important lucru din viata unui om,ea fiind si porunca de capatii a fiecarui subiect uman.
A-ti face datoria fata de patrue,fata de parinti,societate sau chiar fata de tine insusi,inseamna de a da dovada de demnitate umana;de o demnitate despre care nu se vorbesste la televizor,prin carti sau e strada,ci demnitatea care iti confera sens vietii tale si a celor din jurul tau,demnitate care stie sa o suporte si sa o inteleaga doar propriul suflet si trup,,o demnitate care pina la urma iti scrie destinul,chiar daca tu pe parcursul intregii vieti nu il vei cunoaste,insa simplul fapt ca ti-ai facut datoria deja inseamna ca destinul tau va fo marcat prin seclole ce vin.
Nu pot spune cu exactitae daca Kant si-a indeplinit datoria ,care-i era menita,insa pot afirma cu certitudine ca destinul sau prin personalitatea sa a ramas si va ramine prin secole si prin sute de generatii,care ii vor ramine recunascatoare pentru ca a aratat ce inseamna si ce presupune actul de a face filosofie.
Imm. Kant
Immanuel Kant (1724 - 1804) , intemeietorul filozofiei clasice germane , unul dintre cei mai mari ginditori ai epocii moderne. 
Lucrarile perioadei denumite "precriticiste" (1746-1770) reflecta, prin multilaritatea lor, problematica complexa a epocii "luminilor", aspiratiile spre eliberare, progres social si stiintific. 
Ele sunt dominate de critica marginirii rationalismului dogmatic, de incercarea de a verifica rolul experientei in cunoastere, precum si preocuparea de a elabora o metoda propice filozofiei 
In lucrarea "Istoria generala a naturii si teoria cerului"(1755) , Kant a formulat o ipoteza asupra formarii sistemului solar, facind "prima bresa" in conceptia metafizica despre natura si inlatura teza "impulsului primar".
In perioada "criticista" ( de dupa 1770 ) , Kant a elaborat sistemul sau idealist expus indeosebi in trei lucrari fundamentale: "Critica ratiunii pure", consacrata teoriei cunoasterii, "Critica ratiunii practice" , consacrata eticii si " Critica puterii de judecare", consacrata esteticii si teoria finalitatii naturii.
In "Critica ratiunii pure" Kant analizeaza problema posibilitatii si valorii stiintei pe baza fizicii newtoniene, prima sinteza stiintifica profunda a matematicii cu experimentul, model al tuturor disciplinelor stiintifice ulterioare.
Plecand de la existenta reala a unor elemente apriorice in cunoasterea fizica si matematica , Kant le absolutizeaza si intemeiaza obiectivitatea si procesul cunoasterii stiintifice pe functia sintetica a formelor apriori ale sensibilitatii (spatiul si timpul ) si ale intelectului.
Intrebarea fundamentala a "Criticii ratiunii pure" ("Cum sunt posibile judecitile sintetice apriori?") vizeaza tocmai valorile de obiectivitate si progres ale stiintei. 
Cercetind procesul cunoasterii pentru a raspunde la aceasta intrebare, Kant evidentiaza rolul activ al subiecatului in cunoastere , deosebirea de esenta dintre senzorial si logic si dintre analitic si sintetic, dintre legea stiintifica si regularitatile empirice (inductive).
Ceea ce aduce nou Kant in problema teoriei cunoasterii,este ideea unor sinteze intelectuale cu caracter de universalitate si necesitate, prin care se explica si valabilitatea si procesul cunoasterii. Ca reactie fata de empirismul sceptic al lui Hume, se constituie apriorismul kantian, care absolutizeaza anterioritatea logica si metodica universalului. 
Prin absolutizarea rolului constructiv al subiectului se constituie "idealismul transcedental" kantian, varianta a idealismului gnoseologic modern.


Fisiere in arhiva (1):

  • Imperativul Categoric a Lui Imm Kant si Valabilitatea Lui in Contemporanietate.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Grigore Spermezan ,,Introducere in gandirea unor mari filosofi" 2006 la Didactica si Pedagogica 
Mircea Flonta ,,20 de intrebari si raspunsuri despre Immanuel Kant". -Bucuresti: Humanitas, 20 1 2
Nicolae Bagdasar ,,KRITIK DER PRAKTISCHEN VERNUNI<'T Hrsg. von Raymund Schmidt" Leipzig, 1956 
Valeriu Capcelea Filosofie" Valeriu Capcelea Editura ARC, 2001


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!