Immanuel Kant

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Immanuel Kant (n. 22 aprilie 1724, Konigsberg/Prusia Orientala - d. 12 februarie 1804, Konigsberg), filozof german, unul din cei mai mari ganditori din perioada iluminismului in Germania. Kant este socotit unul din cei mai mari filozofi din istoria culturii apusene. Prin fundamentarea idealismului critic, a exercitat o enorma influenta asupra dezvoltarii filozofiei in timpurile moderne. In special Fichte, Schelling si Hegel si-au dezvoltat sistemele filozofice pornind de la mostenirea lui Kant.

Cei mai multi scriitori si artisti din vremea lui au fost influentati de ideile sale in domeniul esteticii, operele lui Goethe, Schiller sau Kleist neputand fi intelese fara referinta la conceptiile filozofice ale lui Kant.

In toamna anului 1740, in varsta de 17 ani, intra la Universitatea din Konigsberg la Facultatea de Teologie, la care urmeaza si cursuri de filozofie, fizica, matematica. Mentorul sau a fost Martin Knutzen care l-a indrumat spre studiul filosofiei lui Wolff si al fizicii lui Newton. Kant se orienteaza spre sectiunea clasica, Lateinschule. Disciplinele principale erau latina (pana la 20 de ore saptamanal) si teologia (in sens de studiu al catehismului); se familiarizeaza cu filozofia lui Leibniz. De aici dragostea lui Kant pentru poezia latina si aversiunea fata de formalismul cultului religios. Kant va lucra trei ani la Reflectii asupra unei veritabile evaluari a fortelor vii, lucrare care va fi imprimata in 1746 dar a carei versiune definitiva dateaza din 1749. In 1747 paraseste universitatea inainte de a obtine toate gradele, din pricina mortii tatalui sau. Devine astfel preceptor in familii nobile si burgheze din imprejurimile Konigsbergului. In perioada 1747-1750 lucreaza in satul Judtschen, foarte aproape de Gumbinnen, unde se ocupa de educatia fiului pastorului Andersch. In 1750, in timpul verii, merge in cealalta extremitate a provinciei, la Osterode, unde isi gaseste un post de preceptor in familia unui proprietar de pamanturi, Major von Hulsen, care ii incredinteaza educatia a trei tineri. Apoi devine preceptor la contele de Keyserling, pe langa contesa de Keyserling, care va schita si primul portret cunoscut al lui Kant.

Intors la Konigsberg, scrie Cosmogonie, sau eseu asupra deductiei originii Universului, a formarii corpurilor ceresti si a cauzelor miscarii pornind de la legile miscarii universale a materiei si ale lui Newton. In 1754, Putem sti daca Terra imbatraneste din punct de vedere fizic? si, in 1755, Istoria universala si teoria cerului sau eseu asupra conceptiei si originii mecanice a ansamblului Universului dupa principiile lui Newton. Lucrarea din urma a aparut anonim in primavara lui 1755 si continea o dedicatie pentru regele Frederic II, dar editorul da faliment si lucrarea nu apare la data prevazuta.

In 1755, se intoarce la Konigsberg; pe baza scrierilor sale, se pregateste pentru Magisterexamen (echivalentul actual al doctoratului) si obtine din partea universitatii autorizatia de a preda acolo cursuri ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Immanuel Kant.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 540 cuvinte
Nr caractere:
14 675 caractere
Marime:
500.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Filosofie
Tag-uri:
Immanuel Kant, filosofie
Predat:
la liceu
Sus!