Iluminismul Francez

Extras din referat Cum descarc?

Iluminismul a fost o miscare sprituala sustinuta de intelectualii europeni, avind in centrul programului ei obiectivul de a plasa sub lumina ratiunii intreaga viata a omului si de a se opune tuturor fortelor acuzate ca ar dori sa tina minte intr-o stare de inferioritate, inconjurata in tenebrele erori, ale prejudecatii si ale superstitiei.
Trasatura definitorie a acestei miscari a fost increderea in ratiune ca sursa primordiala a intregii cunoasteri, care e linie directoare a activitatilor umane si masura a tuturor valorilor. In lucrarea sa Ce este Iluminismul? , Kant a definit in anul 1784 aceasta miscare ca pe o atingere de catre om a maturitatii intelectuale. Prin gindirea rationala si actiunile determinate de aceeasi ratiune, iluministii recunosteau garantia progresului permanent al omenirii in vederea stapinirii fortelor naturii, precum si a implementarii unei ordini sociale mai drepte.
Epoca de aur a inflorii sale a fost secolul al XVIII-lea, iar epicentrul raspindirii sale este Franta, mai ales Parisul, desi trebuie precizat ca miscarea a avut o larga raspindire in aproape toate tarile europene, sub forme diferite, in functiile de traditiile, nu numai filozofice, ci si istorice, politice si religioase.
Cauza socio-istorica a iluminismului a fost avintul economic si social al burgheziei, a carei dorinta de emancipare a primit din partea iluminismului impulsuri importante. Iluminismul a fost si acea miscare spirituala care a pregatit Revolutia Franceza. Radacinile ideologice ale iluminismului se afla in umanism, in reformare si in sistemele filozofice rationaliste ale secolelor XVI si XVII (Spinoza si Descartes). Iluminismul a fost o miscare care a cuprins intreaga Europa si pina in America de Nord. Ea a aparut mai intii in Olanda si in Anglia, unde filozofi si poloticieni precum H. Grotius, T. Hobbes si J. Locke au dezvoltat ideea dreptului natural, drept innascut omului, al religiei naturale, al contractului social si al drepturilor fundamentale ale omului. Ei au pus asfel sub semnul intrebarii pozitia imperiului dat de Dumnezeu, precum si pretentia bisericilor de a fi instanta suprema in ceea ce privea problemele morale, stiintifice, literare, artistice si educationale.
Iluminismul si efectele sale asupra vietii intelectuale, sociale si politice a avut cel mai mare rasunet in Franta. Cei mai insemnati reprezentanti ai acestei miscari au fost Voltaire, Montesquieu, Rousseau, Diderot, Holbach, d Alembert. In ceea ce priveste teoriile socio-politice, Montesquieu a elaborat-inspirindu-se din modelele englezesti-toriia separatiei puterilor: puterea executiva, legislativa si jistitia trebuiau separate sub umbrela unei monarhii constitutionale. Si Voltaire a aderat la idealul monarhului luminat, revendicind depturi politice, ce-i drept, doar pentru proprietari. In schimb, Rousseau a sustinut ideea suveranitatii poporului si a egalitatii tuturor cetatenilor. Asfel, el si-a formulat visurile de constituire ale unei ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Iluminismul Francez - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.	Iluminismul francez. Nuanta generala pag 1
2. Trasaturile iluminismului pag 4
3. Reprezentantii pag 4 
4. Caracteristicile literare a iluminismului pag 5 
5. Voltaire pag 6
6. Charles de Secondant,baron Montesquieu pag 9
7. Denis Diderot pag 11
8. Jean Jacques Rousseau pag 14


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!