Globalizarea - Efecte Negative si Pozitive

Extras din referat Cum descarc?

Argument
Fenomenul globalizator a acaparat intreg mapamondul. Astazi, nu putem concepe o lume inchisa, izolata in contextul liberalizarii masive a comertului, a telecomunicatiilor, a schimburilor culturale si interculturale. Globalizarea culturala reprezinta un fenomen care din punctul de vedere al multora aduce mai multe influente negative decat pozitive. In lucrarea de fata voi incerca sa surprind cateva dintre influentele globalizarii cu impact direct asupra culturii nationale. 
Aparita si evolutia conceptului de globalizare
Germenii globalizarii se regasesc inca din antichitate, dar modalitatile si formele concrete de transpunere in practica a ideilor, astazi asimilate globalizarii, au evoluat pe masura dezvoltarii activitatilor economice, a tehnicilor si a tehnologiilor de comunicare, a societatii umane in ansamblul sau. 
Despre inceputurile globalizarii reale se poate vorbi insa, in adevaratul sens al cuvantului, abia odata cu dezvoltarea navigatiei si cu marile descoperiri geografice care au deschis calea schimbului de valori materiale si spirituale pe intregul mapamond, schimburi ce au influentat pe scara larga evolutia ulterioara a societatii umane. De altfel, cea mai corecta forma de manifestare a globalizarii a fost cunoscuta sub numele de ,,europenizare", proces care s-a derulat de-a lungul mai multor secole si a condus la o omogenizare culturala in planul tehnicilor esentiale ale omenirii. 
Noua conjunctura internationala, creata prin ,,prabusirea comunismului" si extinderea spre est a sistemului politic democratic, a creat premisele unui nou tip de abordare a conceptului de globalizare. Aceasta consta, in esenta, in elaborarea unui cadru tot mai coerent de cooperare economica, politica si militara a statelor, pornind de la rolul acestora de membre a ONU, dar si de state cu vocatie clar europeana. Intensificarea cooperarii este impusa de dimensiunea globala a unor fenomene ce insotesc dezvoltarea economico-sociala a fiecarei tari sau seturi de tari precum: migratiile internationale, poluarea transfrontaliera, criminalitatea organizata, recrudescenta fundamentalista, etc.
Insa, din punct de vedere economic si chiar politic, punctele de vedere tind spre o anumita convergenta, globalizarea culturala, consecinta la randul ei a celei economice si politice, este tot mai intens criticata. Miscarile antiglobalizante, dar si cele cu caracter fundamentalist si extremist ca revers al globalizarii, iau o amploare din ce in ce mai mare.
Globalizare culturala si cultura globala
Internationalizarea comertului si a investitiilor a constituit una din cauzele principale ale intensificarii procesului de globalizare. In epoca globala, informatiile, tranzactiile financiare si acordurile de cooperare se realizeaza extrem de rapid de pe un continent pe altul, de pe un meridian pe altul. 
Dezvoltarea este prin urmare un proces economic, dar si cultural. Corelarea dintre dezvoltare si cultura exprima de fapt caracterul global al determinismului social. Pe de alta parte, traditiile culturale locale, trecutul specific al fiecarui popor sau al fiecarei comunitati isi spun cuvantul si cu cat valorile locale sunt mai puternice, cu atat consiinta apartenentei la acestea este mai puternica, favorizand exacerbarea unor tendinte antiglobalizatoare care pot conduce pana la fundamentalism si chiar terorism. 
Romania nu a putut ramane in afara acestor evolutii. Colapsul sistemului comunist in Europa centrala si de est si desfiintatrea barierelor ideologice a deschis calea intensificarii conexiunilor globalizante si la nivelul siatemelor urbane din statele central si est-europene. 
In acest context, orasele romanesti si indeosebi cele situate in partea superioara a ierarhiei urbane tind sa preia din atributele oraselor cosmopolite, proces favorizat de cresterea diversitatii etnice si de dezvoltarea serviciilor. Stabilirea pe teritoriul Romaniei a unor cetateni de nationalitate araba, turca sau chineza ce dezvolta afaceri de comert sau de mica industrie sau a unor cetateni veniti la studii, la care se adauga personalul misiunilor diplomatice, al firmelor multinationale sau al ONG-urilor s-a reflectat si in domeniul serviciilor, prin aparitia unor unitati specializate (restaurante cu specific chinezesc, libanez. Italian sau grecesc, brutarii cu specific frantuzesc sau german, magazine de artizanat african, indian sau latino-american, etc). 
Eopca actuala este caracterizata ca o perioada de vacuum haotic, umplut cu dezordini dense si tendinte contradictorii, intr-o atmosfera de confuzie, dar si o perioada a incertitudinii, care prilejuieste alegeri si oportunitati, perioada despre care nu se stie cat va dura, nici de catre ce factori va fi influentata. 
Produse ale culturii globale de consum.
In acest context, voi incerca sa evidentiez impactul globalizarii culturale asupra vietii urbane in general si asupra celei romanesti in particular, evidentiind principalele mutatii care au avut loc la nivelul celor doua componente de baza ale culturii: cea artifactuala- luandu-se ca exemplu cultura vestimentara si cea arhitecturala si cea mentifactuala- un exemplu caracteristic in acest sens fiind cultura muzicala, in vreme ce gastronomia a fost privita ca un corolar intre artifactual si mentifactual.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea - Efecte Negative si Pozitive.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!