Fundamente Filosofico-Politice in Viziunile lui Locke si Hobbes

Extras din referat Cum descarc?

Am ales sa expun o paralela intre modelul de stat propus de Thomas Hobbes si cel propus de John Locke. Desi de aceeasi nationalitate si separati doar prin cateva decenii, cei doi filosofi sustin teze contractualiste opuse, ceea ce la inceput mi s-a parut surprinzator, apoi justificat, luand in calcul momentul politic la care se raporteaza.
Hobbes incearca sa dea o replica categorica si in acelasi timp o solutie la dezordinea si violenta care macina societatea, dupa ce Anglia cunoaste doua razboaie civile la un interval de timp foarte scurt, in timp ce Locke afirma necesitatea unei limitari stricte a puterii statului intr-o perioada in care absolutismul devenea incompatibil cu dorinta opozitiei si a poporului.
Starea naturala. De la primatul egoistului la armonie, sau invers 
Pornind de la ideea ca natura umana ii predispune pe oameni la razboi, Hobbes zugraveste o lume dominata de o psihologie egoista in care indivizii isi urmaresc propriile interese, o stare naturala in care viata este ,,singuratica, sarmana, ticaloasa, salbatica si scurta." 
Spre deosebire de datele initiale considerate de Hobbes, viziunea lui Locke asupra starii naturale se cladeste pe implicatii sociale si morale. Contestand ideea de razboi permanent, Locke este de parere ca oamenii traiesc in solidaritate si dreptate, afirmand ca orice fiinta umana este nascuta libera, supusa fiind doar legii naturale.
O alta premisa lockeana este aceea ca fiintele umane sunt prin natura lor egale una cu alta, in primul rand din punctul de vedere al apartenentei la aceeasi specie.(,, nimic nu e mai evident decat faptul ca toate creaturile de aceeasi specie( ) ar trebui sa fie egale intre ele fara subordonare si supunere" ). Ideea de egalitate naturala apare si la Hobbes, insa ea este cea care ii determina pe oameni sa intre in conflict, caci daca doi oameni doresc acelasi lucru, fara a fi posibil ca amandoi sa se bucure de el, ei pot deveni dusmani.
De la cadrul contractului la structura statala 
Modelul lockean de guvernare isi are originea in ideea de contract, considerand ca orice guvernare este rodul consimtamantului oamenilor ce hotarasc sa fondeze regulile unei vieti sociale. Aceeasi schema contractualista este intalnita si cu ceva timp in urma la Hobbes , ce sustine tot ca societatea trebuie sa fie rezultatul unui pact de asociere intre oameni, idee in contradictie cu perspectiva lumii centrate pe atotputernicia lui Dumnezeu si a naturii.
Important este ca premisele lui Hobbes si cele ale lui Locke conduc la modele de societate contradictorii : Omul hobbesian ,,prin natura sa, este inclinat spre conflict. Ca atare, societatea nu poate decat sa se afunde in dezordine si razboi daca este lasata de capul ei." Ei vor alege sa participe la un contract social care instituie o putere absoluta, ce ia de obicei forma monarhiei, in timp ce Locke respinge categoric absolutismul. Locke este de parere ca scopul institutiilor politice este ,,de a evita si de a remedia acele inconveniente ale starii naturale care decurg in mod necesar din faptul ca fiecare om este judecator in propriul caz." Locke credea ca ,,este necesar ca indivizii sa realizeze un contract social spre a se uni si a-si delega suveranitatea unei guvernari civile capabile sa sanctioneze incalcarea legii naturale." Prin urmare amandoi sunt deacord asupra unui lucru: contractul este instrumentul de fundamentare a societatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fundamente Filosofico-Politice in Viziunile lui Locke si Hobbes.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!