Friedrich Nietzche

Extras din referat Cum descarc?

Doctrina filosofica ce a avut cel mai mare impact asupra omenirii in secolul XX este existentialismul si ateismul umanist . Aceasta influenta poate fi explicata partial si prin factori ce nu tin de insasi tezele doctrinei si de adevarul sau falsitatea lor. O importanta uriasa pentru proliferarea punctului existentialist de vedere asupra alegerii de catre fiecare a caii ce trebuie urmata in viata o are atitudinea existentialismului asupra omului si faptul ca in prezent existentialismul corespunde cel mai bine conceptiilor stiintelor contemporane si modului de viata din zilele noastre. Numarul mare al oamenilor care, chiar daca nu sunt adepti ai existentialismului, cunosc postulatele acestei doctrine este foarte mare datorita faptului ca in prezent practic nu mai exista piedici de ordin tehnic in transmiterea informatiei. Acest lucru, conjugat cu gradul inalt de alfabetizare, a permis acestei doctrine sa capete o raspandire larga. Totodata, datorita dezvoltarii vertiginoase a stiintei incepand cu a doua jumatate a secolului XIX, oamenii s-au confruntat cu faptul ca frontierele lumii se largesc tot mai mult, marginalizand locul omului in univers.
Un filosof care a trait in secolul trecut si a adus un aport important la dezvoltarea conceptiei existentialiste asupra vietii umane (desi nu este nici existentialist, si nici nu a cunoscut lucrarile lui Kierkegaard) este Friedrich Nietzsche. El considera ca nu exista evidente morale, lucruri ce nu trezesc indoieli, ci doar interpretari morale, ce se schimba de la un caz la altul. Nietzsche considera increderea in faptul ca structura universului poate fi cunoscuta ca fiind doar o fictiune folositoare. Doctrina nietzscheana slaveste individualitatea ce se autoafirma prin opozitie morala cu majoritatea conformista. Daca Kierkegaard era profund religios, Nietzsche in ,,Asa grait-a Zaratustra" proclama moartea lui Dumnezeu, fapt ce a marcat puternic filozofia secolului XX.
1.INFLUENTA GANDIRII FILOSOFULUI ASUPRA SECOLULUI XX 
Friedrich Wilhelm Nietzsche , este unul din cei mai importanti filozofi germani din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, care a exercitat o influenta considerabila, adesea controversata, asupra gandirii filozofice a generatiilor ce i-au urmat.
Daca apreciem insemnatatea unui filosof dupa efectul pe care il au operele sale asupra urmasilor , atunci il putem situa pe Nietzsche deopotriva alaturi de hegel , Marx , Kierkegaard si Schopenhauer ; el este unul dintre putinii ganditori ai secolului al XIX-lea care se situau cu mult inaintea timpului lor si fara de care secolulal XX-lea nu ar fi devenit ceea ce este acum .Isoria receptarii operei lui Nietzsche incepe tarziu .El , cel care si-a pierdut puterea ratiunii , nu a trait sa vada Gloria mereu crescanda de care s-a bucurat in final opera sa ; samanta ideilor sale si-a aratat uimitor roadele , atat in rau cat si in bine , abia dupa moartea sa.Comparativ cu aceasta receptare viata lui Nietzsche a fost aproape neinsemnata : cateva decenii ale unei vieti de intellectual , de la bun inceput o persoanba retrasa , care a stat sub semnul singuratatii si al neintelegerii.Nicio fapta nu a facut sa creasca in intensitate si nu a definit aceasta viata , care nu a fost insotita de nicio cinstire veritabila.
2.VIATA SI OPERA LUI FRIEDRICH NIETZSCHE 
Nascut la Rocken, langa Lutzen, tatal sau era preot protestant,cu amestec de sange polonez.Dupa primii ani de invatatura la scoala din Naumburg, urmeaza cursurile Colegiului Pforta, remarcandu-se ca un elev excep-tional dotat.Aici scrie versuri in forme si ritmuri conventionale; tot aici compune muzica .In 1864,paraseste Pforta,cu intentia de a studia teologia si filologia clasica,fiind inca insufletit de elenism,dar si de ideile crestinsmului.
In ciuda faptului ca la 19 ani se credea slujind deja unui "Dumnezeu necunocut"In 1869,la varsta de 25 de ani,pe cand se gandea sa abandoneze studiul filologiei in pofida chimiei,este numit profesor de filologie la catedrala din Basel. 
Inainte insa de a parasi Leipzig-ul , el face cunostiinta cu Richard Wagner,cu care leaga o stransa prietenie de scurta durata.In aceasta perioada apare eseul sau intitulat (Nasterea tragediei din spiritul muzicii).In acest eseu conceput de pe pozitia romanticului,influentat de Schopenhauer,din care si descinde ca filozof si nu intamplator dedicat lui Wagner,Nietzche demonstreaza ca arta este dionisiaca (muzica) sau apolinica(in plastica si in ex-punerea literara).


Fisiere in arhiva (1):

  • Friedrich Nietzche.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!