Filosofie si Stiinta

Extras din referat Cum descarc?

Eseul prezent incearca sa degajeze o concluzie referitoare la raportul filosofie - stiinta, din perspectiva unora dintre discursurile pe aceasta tema din sec. XX, secol in care tema devine problematica.
Se va contura specificul fiecarui mod de a cunoaste, se vor identifica posibilele influente negative ale unuia asupra celuilalt, se vor puncta principalele moduri de a raporta filosofia la stiints, argumentandu-se in favoarea unuia dintre modele. In final, am dori sa cercetam ideea necesitatii filosofice si modalitatea acestei necesitati.
Ortega y Gasset, in ,, Ce este filosofia?" pornind de la intrebarea asupra intamplirii din viata omului de a filosofa, construieste ca raspuns un intreg demers filosofic, in cadrul caruia se articuleaza si o viziune asupra relatiei filosofie- stiinta.
Pentru Ortega filosofia este ,,cunoasterea universului", cunoastere de un dramatism particular si un eroism intelectual specific acestei activitati a spiritului. Am putea explica acest eroism, ca acel ceva al filosofiei, care se opune tentatiei existente in orice organism de a se desprinde de prezent si a se face incetul cu incetul arhaic, un ceva care corespunde unei asumari a destinului. Filosoful refuza trecutul, cu supozitiile sale, constituindu-si filosofarea ca un sistem de adevaruri constituit, fara a admite ceva ce nu poate fi dovedit in cadrul acestui sistem. Pentru filosof ,,universul e vocabula enorma si monolitica, ce, asemeni unei gesticulatii vaste si vagi, mai degraba ascunde decat enunta acest concept viguros: tot ce se gaseste".
Obiectul filosofiei este straniu si radical diferit de orice altceva, prin ,,tot ceea ce se gaseste", intelegandu-se lucruri reale, fizice, spirituale, ireale, ideale, fantastice, dar in masura in care constituie totul.
Obiectul filosofiei este cel care nu poate fi dat, cel care-i este  filosofului la inceput total necunoscut, este nici unul din  celelalte obiecte, el fiind totul, acel tot care nu lasa nimic in afara sa si,  prin urmare, singurul obiect isi este suficient siesi.
In viziunea lui Ortega y Gassett omul de stiinta nu se apropie nici pe departe prin gestul eroic de obiectul sau. Omul de stiinta incepe prin a delimita o portiune din Univers, prin a-si limita problema proprie, care altfel, nefiind absoluta, inceteaza partial a mai fi problema. Caci se incepe cu o problema si cu ceva care se stie. Fizicianul si matematicianul cunosc cu anticipatie intinderea si atibutele esentiale ale obiectului cunoasterii lor, incepand de fapt cu ceva pe care-l iau drept stiut, nu cu o problema.
O alta diferenta intre filosofie si stiinta este sensul pe care-l are in fiecare din acestea doua moduri vocabula ,,cunoastere". Pentru siintele particulare cunoasterea e solutie pozitiva si concreta a unei probleme, patrundere perfecta a obiectului de catre intelectul subiectului.
Astfel, atiinta este conceputa ca o serie de solutii date unor probleme. Pentru a fi filosofie un ansamblu de reflectii trebuie sa se constituie ca creatie universala, integrala, un sistem absolut al intelectului. Pentru a fi universala, trebuie ca filosofia sa-si asume constitutiv obligatia de a se confrunta cu orice problema. Aceasta insa presupune un risc. Exista posibilitatea ca lumea sa fie o problema in sine insolubila. 
Pentru filosofare are primat  constiinta problemei, iar nu solutia, care se poate sa nu fie data la un moment dat. Pragmatismul, in cadrul caruia o problema insolubila nu este problema, nu este considerat de Ortega filosofie, ci ,,teoria sincera in care se exprima modul cognitiv al stiintelor particulare".
Adevarul stiintific este altfel decat cel filosofic, Ortega y Gasset considera ca exactitatea


Fisiere in arhiva (1):

  • Filosofie si Stiinta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

AUTOR: Jose Ortega y Gasset
EDITURA: Humanitas, Bucuresti, 1999
2. Despre constiinta filosofica
AUTOR: Lucian Blaga
3. Logica cercetarii
AUTOR: Karl Popper
EDITURA: Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1981 
4. Structura revolutiilor stiintifice
AUTOR: Thomas Kuhn
EDITURA: Humanitas, Bucuresti, 1999
5. http://www.wikipedia.org
6. www.e-referate.go.ro


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!