Filosofia Orientului Antic

Extras din referat Cum descarc?

Filosofia Orientului Antic
Aparitia filosofiei antice orientale. Filosofia apare in perioada de trecere de la comuna primitiva la sclavagism, avin premise spirituale, economice si politice. Ca premisa politica a servit faptul despartirii muncii intelectuale de la munca fizica, precum si aparitia unei clase seosebite care se ocupa cu munca spirituala, in special cu filosofia. 
Ca premisa economica a servit faptul dezvoltarii economice a Indiei, Chinei,Greciei antice s.a., in care s-a dezvoltat navigatia, comertul, se acumulau bani necesari pentru deschiderea scolilor filosofice. 
Impartirea societatii in clase sau grupari sociale, in urma diviziunii muncii si aparitiei surplusului de bunuri materiale, a facut posibila aparitia timpului liber, timp ce a fost folosit pentru meditatii, sport, arta, calatorii etc. 
Ca premisa spirituala poate servi faptul ca cunostintele mitologice si religioase existente pe atunci nu puteau servi cerintei de a lamuri in mod satisfacator lumea inconjuratoare. Dorinta omului de a se elibera de sub stapinirea totala a zeilor si fortelor naturii ci de a-si asuma raspunderea de propriul destin a dus la aparitia filosofiei.
Ideile despre o noua programare a vietii, cind nu prin ofrande oferite zeilor, ci prin propria intelegere(cunoastere a semnificatiei) si actiun cumpatata omul le putea dobindi din mostenirea culturala ce-i statea la dispozitie: mituri , credinte religioase, frinturi de cunostinte stiintifice si propria experienta. 
Meditatiile asupra acestor si altor fenomene de acest fel descrise de mitologie au si pus inceputurile cugetarii filosofice.
II. Filosofia in India antica a aparut in sec. VII a. Chr., in perioada de trecere de la comuna primitiva la sclavagism. Climatul intelectual si social-economic in care a aparut si s-a dezvoltat gindirea filozofica in India se deosebeste in multe privinte de cel al lumii antice grecesti. Conditiile sociale in care a aparut filosofia in diana se caracterizeaza prin existenta a patru caste (varne) : brahmanii, ksatrii, vaisii si sudrii. Fiecare casta are locul bine determinat in ierarhia sociala si indeplineste functii speciale . Apartenenta fiecarui individ la casta este argumentata de catre preotii Brahman, care formeaza casta superioara. Brahman in traducere inseamna ,,cel ce poseda puterea sacra". Brahmanii formuleaza legile si supravegheaza respectarea traditiei. Activitatea lor este consacrata vietii religioase, indeplinirii ritualurilor, transmiterii si explicarii sacre. Membrii acestei caste erau intretinuti de stat, deoarece se considera ca functia lor sacerdotala servea intereselor colectivitatii .
A doua casta - ksatrya, a razboinicilor, casta nobilimii si familiei regale. Membrii ei erau datori sa cunoasca si sa respecte textele sacre ale Vedelor, sa apere poporul, sa lupte si sa condamne. Razboinicii profitau de anumite privilegii. Brahmanii urmareau cu srictete comportamentul razboinicilor, pe care-i supuneu traditiei. 
A treia casta - vaisya, oamenii liberi, este compusa din micii sau marii proprietari, negustori, profesori, medici, economisti, ingineri etc. Ei erau datori sa satisfaca necesitatile materiale ale brahmaniolor si razboinicilor. 
A patra casta - sudra, servii, care initial a fost casta dravidienilor, la care apoi se alatura nevoiasii arieni. Membrii acestei caste puteu poseda bunuri imobile, funciare. Acestei caste ii apartineu meseriasii si agricultorii care erau intr-o situatie de iobagi, deoarece depindeau de stapinii lor. Servii indeplineau cele mai grele si mai murdare munci.


Fisiere in arhiva (1):

  • Filosofia Orientului Antic.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!