Filosofia. Obiectul Filosofiei - Rolul si Functiile Filosofiei

Extras din referat Cum descarc?

1.1. Cea dintai intrebare, pe care si-o pune oricine, cand incepe sa studieze o noua stiinta este: care este obiectul si care sunt metodele ei? 
S-a constatat ca exista adanci deosebiri de pareri intre filosofi, cu privire, nu numai la principiile filosofiei, dar si mai ales, cu privire la obiectul si metodele ei. Asa bunaoara, ca sa trecem in revista in cateva cuvinte cateva din acele pareri, pentru nevoia exemplificarii, unii cred ca filosofia este stiinta a ceea ce este dincolo de marginile experientei sensibile, adica dincolo de lumea ce se poate percepe cu simturile, de lumea ce se poate vedea si pipai. 
Ca atare filosofia ar fi stiinta lucrurilor inteligibile, ce se pot concepe numai cu mintea, nu si percepe cu simturile, stiinta lucrurilor in sine, stiinta entitatilor rationale, cum ar fi bunaoara cauzele prime si scopurile ultime ale universului, precum si natura intima a fenomenelor lui. De unde si numele de metafizica, ce s-a dat atat de des in trecut si se mai da inca si azi, uneori, filosofiei. Metafizica insemnand stiinta a ceea ce este dincolo de lumea fizica, de lumea ce se poate percepe cu simturile, ce se poate experimenta si observa.
Asa inteleasa, cu un asemenea obiect adica, filosofia nu se poate servi de aceleasi metode ca stiintele, care studiaza lumea fizica, metode care sunt, observarea si experimentarea.
La intrebarea insa, care anume sunt metodele filosofiei, in aceasta ipoteza, cugetatorii ce impartasesc aceasta conceptie raspund in mod diferit, adica nu sunt de acord asupra cailor pe care filosofia ca metafizica urmeaza a se realiza, desi sunt de acord asupra obiectului ei.
Unii cred de pilda ca metoda metafizicii este deductia, altii sustin ca trebuie sa fie inductia; altii iarasi zic ca nu poate sa fie decat experienta interna, care s-ar manifesta prin intuitii, prin intuitia intelectuala a subiectului cugetator, ca substanta spirituala, prin intuitia afectiva a vointei, ca substrat al personalitatii noastre, prin intuitia mistica a lui Dumnezeu, ca substanta creatoare a universului etc. ...
Impotriva acestei conceptii se ridica insa filosofii, care cred ca mintea omeneasca nu poate trece niciodata peste marginile experientei sensibile si ca, prin urmare, filosofia trebuie sa se multumeasca sa studieze si ea domeniul fenomenelor, alaturi de stiintelor propriu-zise.
La intrebarea insa, ce anume parte din acest studiu trebuie sa-si rezerve filosofia, in deosebire de stiintele propriu-zise, dezbinarea incepe si intre cugetatorii care reprezinta aceasta directie.
Mai intai, unii sustin ca mintea omeneasca trebuie sa se margineasca la rolul ei natural, care in speta nu poate sa fie decat de a-si dovedi sie insasi ca nu poate trece niciodata peste limitele experientei sensibile. Filosofia ar trebui sa se multumeasca a dovedii, incapacitatea mintii omenesti de a depasii limitele experientei fara sa mearga insa mai departe fara sa intre insa si in studiul fenomenelor, care trebuie sa ramana intreg rezervat stiintelor propriu-zise.
In acest sens filosofia ar fi un fel de psihologie superioara sau speculativa, care ar examina mecanismul si intinderea cunoasterii, care ar determina puterile mintii omenesti si ar fixa limitele inauntrul carora trebuie sa ramana inchise activitatea ei legitima.
Alti cugetatori, iarasi, cred ca aceasta conceptie a filosofiei, cu toate ca este fara indoiala atragatoare, nu este insa realizabila deocamdata, caci stiintele pozitive sunt inca departe de a-si fi spus ultimul lor cuvant si, prin urmare, vremea sintezelor ultime n-a venit inca. Pana atunci filosofia ar avea sa indeplineasca un alt rol, mai util, si anume, sa ajute stiintele pozitive sa-si indeplineasca mai bine chemarea lor de a studia fenomenele ale naturii, sa le ajute, cautand sa corecteze efectele, dezastroase chiar, dupa unii, ale specializarii extreme, de care sufera faza actuala a muncii stiintifice. In acest scop filosofia ar avea sa studieze legaturile dintre stiintele pozitive, sa stabileasca raporturile lor naturale de dependenta si sa usureze astfel asistenta lor reciproca, prin intrunirea lor intr-un sistem unitar, pe baza unei ierarhii rationale. Asa inteleasa filozofie ar fi un fel de logica superioara, ar fi daca voiti, o metodologie generala a stiintelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Filosofia. Obiectul Filosofiei - Rolul si Functiile Filosofiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!