Filosofia lui Hegel

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Filosofia secolului XX este bogata in dezbateri si intrebari. Se produce o mutatie radicala a imaginii lumii. Transformari profunde rastoarna insesi fundamentele universului nostra intelectual si filosofic. Astfel, reflectia este orientata spre orizonturi in intregime noi.
Hegel s-a nascut in 27 august 1770 la Stuttgart/Wurttemberg, intr+o familie protestanta. Tatal sau, Georg Ludwig Hegel (1733-1799), era inalt functionar la curtea de conturi a ducelui de Wurtemberg. Mama sa,maria Magdalena Fromm (1741- 1783) provine dintr-o familie cultivata de juristi si participa la formarea intelectuala a fiilor sai pana in pragul mortii sale premature. Sor sa, Christiane va preda mai tarziu la Stuttgart si va fi internata intr-un azil psihiatric. Fratele sau mai mic va fi capitan in armata napoleoniana, in perioada camaniei Rusiei. Wilhelm isi va studia in gymnasium- ul din orasul sau natal, unde va fi un scolar model. Sora sa marturiseste ca el invatase prima eclinare latina la varsta de cinci ani si ca perceptarul sau i- a oferit o editie a dramelor lui Shakespeare la aniversarea varstei de 8 ani. La 10 ani tatal sau ii da primele lectii de geometrie si astronomie. Tragediile grecesti erau lectura sa favorita. La fel de mult il interesau fizica si botanica. Hegel insusi isi amintea ca invatase, la 11 ani, definitiile lui christian Wolf, astfel ca figurile si legile silogismului, care stau baza logicii (iar acest fapt este luat de Jacques Derrida ca un argument in polimicile privitoare la varsta potrivita pentru o educatie filosofica. Formarea sa la Stuttgart sta sub principiile iluminismului si se bazeaza pe textele clasice ale Antichitatii. Hegel arata o preferinta pentru limba si cultura greaca. Traduce tratatul Asupra sublimului de Longin, Manualul lui Epictet si Antigona lui Sofocle. Face note de lectura de literatura, estetica, fiziognomie, matematici, fizica (teoria culorilor), pedagogie, psihologie, teologie si filosofie. Scrie bine in franceza cand redacteaza note asupra lui Rousseau. Hegel spunea ca filosofia este diamantul cel mai de pret al culturii si al dezvoltarii intelectuale. Daca vrei sa cunosti cultura unui popor te duci la filosofia acestuia.
Istoria filosofica
Istoria filosofica pune in evidenta drumul parcurs de gandirea umana, informarea constiintei filosofice si a constiintei in general. Ne arata cum s-au format treptat conceptele cu caracter filosofic pentru ca este mai usor sa vezi cum se fac lucrurile incetul cu incetul decat daca le ei gata formate. Istoria filosofica ajuta la intelegerea si interpretarea literaturii.
Hegel a sumarizat foarte mult din sistemul sau filosofic in introducerea catre o serie de lecture ale istoriei lumii.El observa un proces inevitabil care are loc in istorie : chemarea constiintei, pe care el o numeste spirit.Acest cuvant opune mintea persoanei individuale si ceea ce am putea numi mintea epocii, ceea ce este un tot pe care lumea il gandeste si il valorifica, dezvoltat prin cultura ( arta, stiinta, moralitate, religie, filosofie ). Autointelegerea unui astfel de spirit este eliberatoare: in intelegerea noastra ca noi suntem liberi ( sau ca putem fi liberi ) de fapt ne elibereaza. Exact ca progresul unei singure fiinte umane de la copilarie la maturitate, asa crede Hegel ca toate culturile umane au progresat de la ceea ce el numeste Lume Orientala prin experientele grecesti si romane, la Lumea Crestina, referindu-se la Europa medievala si cea moderna.
Intreaga teorie a lui Hegel ignora factorii ce influenteaza in mod fundamental viata, punand la loc de pret spiritul, drept element distinct si esentialmente rupt de realitatea vie. 
Acesta, spiritul, este ca un lant foarte lung in continua dezvoltare. Fie ca este vorba de o personalitate, de un filosof sau de o natie ce se distinge si-si marcheaza prezenta in epoca, procesul corespunde metaforic unei adaugari de zala la lant. Urmatoarea, indiferent de forma ori fondul ei, va face in principal acelasi lucru, anume isi va prinde propria zala. Lucrul cu adevarat important ce se produce este ca cea de-a doua a avansat, inaugurand totodata posibilitatea atasariii urmatoarei zale. Pe masura ce zalele se prind de lant, pe atat de mult ne apropiem de binele suprem si ducem la bun sfarsit misiunea divina. Este de la sine inteles ca este de neconceput ca lantului sa-i lipseasca vreo zala ce nu este la extremitati alfel, el nu ar mai fi unul. Acest spirit este substanta completa a filosofiei, a religiei ori a moralei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Filosofia lui Hegel.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!