Filosofia Greceasca

Extras din referat Cum descarc?

1. CARACTERIZARE GENERALA
Filosofia greceasca n-a aparut dintr-o data deplin formata, precum Atena, complet echipata de razboi, din capul lui Zeus, ci a fost precedata si pregatita de o experienta de gandire imemoriala, ce se confunda practic cu etnogeneza greceasca. Si ea, asemenea intregii culturi si civilizatii a caror expresie emblematica este, a fost adesea considerata in posteritate o enigma sau un miracol, dar, asemenea lor, a avut o serie de premise care au facut-o posibila. Ceea ce se va numi mai tarziu filosofie nu a fost la origini o forma de gandire distincta si bine articulata, ci s-a constituit treptat, pe masura emanciparii spiritului grecesc de formele de gandire traditionale.
Desi termenul filosofie a aparut din secolul al VI-lea i.Hr., fiind atribuit fie lui Pythagoras, fie lui Heraclit din Efes, abia in a doua jumatate a secolului al IV-lea i.Hr. Platon si Aristotel il vor consacra definitiv. Filosofia greceasca isi are radacinile in stravechile legende care relatau miturile fondatoare ale civilizatiei grecesti. La inceputuri filosofia nu-si punea probleme noi, ci le gasea in cultura timpului sau, dar le oferea raspunsuri ce se indepartau tot mai mult de reprezentarea mitica a lumii. 
In lucrarea Aspecte ale mitului Mircea Eliade propune o definitie a mitului, despre care afirma ca i se pare ,,cea mai putin imperfecta, intrucat este cea mai lunga". El semnaleaza dificultatea definirii mitului datorita complexitatii si bogatiei incarcaturii sale spirituale: ,,mitul povesteste o istorie sacra, relateaza un eveniment ce a avut loc in timpul primordial, timpul fabulos al inceputului; altfel spus, mitul povesteste cum, datorita ispravilor fiintelor supranaturale, o realitate s-a nascut, fie ca e vorba de realitatea totala, cosmosul, fie de o insula, o comportare umana, o institutie; e asadar intotdeauna povestea unei faceri; ni se povesteste cum ceva a fost produs, a inceput sa fie. Mitul nu vorbeste decat despre ce s-a intamplat realmente, despre ce s-a intamplat deplin. Personajele mitului sunt fiinte supranaturale. Ele sunt cunoscute mai ales pentru ce au facut in timpul prestigios al inceputurilor..." Mitul are o anumita rationalitate, in pofida faptului ca evenimentele pe care le nareaza sunt plasate intr-un context fantastic. El raspunde nevoii omului de intelegere a lumii, chiar daca o face intr-o modalitate transfigurata poetic. Tocmai aceasta rationalitate a mitului era avuta in vedere de Aristotel in Metafizica, atunci cand afirma ca: ,,si iubitorul de mituri este intr-un fel un iubitor de intelepciune (,,filosofus") caci mitul a fost creat pe baza unor intamplari minunate pentru explicarea lor". 
Nucleul mitologiei grecesti este reprezentat de miturile teogonice, adica de miturile ce relateaza nasterea generatilor succesive de zei si conflictele dintre ei, proces incheiat prin victoria lui Zeus asupra fortelor divine mai vechi, victorie prin care a fost instaurata actuala ordine a lumii. 
O particularitate a culturii grecesti, esentiala pentru nasterea filosofiei, este reprezentata de faptul ca spre sfarsitul epocii obscure se inregistreaza o indepartare semnificativa de modalitatea mitica de reprezentare a lumii, care, fara a fi inca filosofie, reprezinta un pas decisiv spre ea. Majoritatea istoricilor filosofiei prefera pentru denumirea acestei etape prealabile nasterii filosofiei termenul protofilosofie (termen format cu ajutorul prefixului de origine greceasca protos - ,,primul", ,,cel dintai") termenului prefilosofie (format cu ajutorul latinescului pre - ,,anterior", ,,inainte de"), pentru a sugera faptul ca aceasta etapa nu este doar anterioara nasterii filosofiei, ci intruchipeaza si o prima intruchipare, evident inca rudimentara si confuza, a acesteia. Protofilosofia reprezinta deci termenul mediu ce leaga mitologia propriu-zisa (pentru denumirea careia este potrivit si termenul de prefilosofie) de filosofia propriu-zisa si evidentiaza complexitatea si caracterul procesual al genezei filosofiei. 
Cele mai semnificative forme ale protofilosofiei grecesti sunt : poemele homerice, creatia lui Hesiod si orfismul.
2. POEMELE HOMERICE
Poemele homerice sunt cea mai veche marturie a culturii culte grecesti si occidentale care ne-a parvenit. Ele cuprind un corpus de legende reunite in doua epopei de exceptionala valoare artistica: Iliada si Odiseea. Ele au fost considerate din vremuri stravechi a intruchipa suma artei, religiei, moralei si intelepciunii grecesti si s-au bucurat in intreaga lume greceasca antica de o autoritate comparabila cu cea a Bibliei din era crestina (comparabila, dar nu identica din moment ce filosofi ca Heraclit din Efes, Xenoafan din Colofon si Platon, nu numai ca s-au indoit de aceasta autoritate, ci au fost de-a dreptul ireverentiosi fata de ea). Traditia antica a atribuit cele doua epopei poetului orb Homer, dar informatiile despre personalitatea si creatia sa sunt vagi, incerte si contradictorii.
Problema homerica
Ca expresie a incertitudinilor legate de personalitatea si opera lui Homer, in epoca moderna s-a constituit asa-numita ,,problema homerica", cu antecedente inca in antichitatea greceasca, ce reuneste o suita de intrebari ale caror raspunsuri mai vechi sau mai noi sunt numai ipotetice. Iata cateva dintre ele:
o Daca Homer a existat intr-adevar sau este numai un personaj legendar? Au fost formulate raspunsuri si teorii, mai mult sau mai putin convingatoare, in favoarea ambelor raspunsuri. In antichitatea greceasca nu mai putin de sapte cetati, printre care si Atena, isi disputau onoarea de a-i fi patrie, cele mai plauzibile fiind Smirna si Chios.


Fisiere in arhiva (1):

  • Filosofia Greceasca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!