Extras din referat:

Kant Im. Critica ratiunii pure. Ed. Stiintifica 1969 cap. I Hegel Stiinta logicii. Ed. Academiei 1960 cap. I Bibliografie facultativa Ghilgames Epopee. Ed. Junimea 1977 Bhose Anita Eminescu si Iudia. Ed. Junimea 1978 cap. 6 Eminescu si Budismul Gh. Vladutescu Introducere in istoria filosofiei orientului Ed. Stiintifica si Enciclopedica 1980 Vladutescu Gh. Filosofia in Grecia Veche Ed. Alleatros 1954 Vladutescu Gh. Introducere in istoria filosofiei medievale Ed. Enciclopedica 1973 Vladutescu Gh. Istoria filosofiei moderne si contemporane vol. I Ed. Academica 1984 Vladutescu Gh. Manualul lui Epictet Ed. Cultura nationala 1925 Filosofia si istoria filosofiei Filosofia, statul, obiect, specific Filosofia si istoria filosofiei, importanta acesteia Filosofia ste o componenta a culturii, a vietii spirituale, alaturi de stiinta literaturii, arta, religie, acestea formeaza cultura si viata societatii.

Ea se afla in interelatii cu celelalte componente dar nu se confunda cu niciuna dintre ele.

Inca din sec. V i.

h. Platon spunea ca filosofia este cel mai frumos dar pe care l-au dat zeii oamenilor.

Hegel spunea ca filosofia este floarea cea mai inalta a culturii.

Alti filosofi au spus ca ea este Kiutesenta unei culturi. Daca vrei sa cunosti cultura unui popor te duci la filosofia acestuia.

L. Blaga spunea ca filosofia este unul din modurile umane fundamentale pentru a rezolva ceea ce este. C-tin R. Matru ea este o conceptie in care adevarurile vechi sunt imbracate intr-o forma noua.

Filosofia a aparut ca raspuns la intrebarile oamenilor, intrebari cum ar fi: Ce este existenta? Care este raportul dintre existenta subiectiva si obiectiva? Cum se constituie valoarea de adevar bine, frumos, dreptate? Care sunt cauzele nefericirii omului pe pamant? Ce este fericirea? In jurul acestor probleme s-a constituit filosofia incercand sa dea raspunsuri incat filosofia vizeaza raportul omului cu lumea cu existenta.

Filosofia incearca sa explice in ce consta conditia umana, conceptul de conditie umana, deasemenea situatiile obisnuite si limita. In acelasi timp filosofia se preocupa de locul si rolul omului il ajuta pe acesta sa ierarhizeze lumea.

Filosofia il ajuta pe om sa opteze in cunostinta de cauza de ce oamenii opteaza pentru anumite realieri.

Filosofia il ajuta pe om sa se cunoasca pe sine sa-si formeze o cunostinta de sine care sunt propriile sale realari dar raportata la realitatea sociala, sa-si formeze constiinta alteritatii care este constiinta respectului pentru ceilalti alaturi de care traiesti.

Filosofia s-a format in antichitate la inceput in obiectul filosofiei erau puse cunostinte din toate domeniile treptat s-a produs o departajare intre discursul filosofic si cel stiintific.

Tot pe parcursul istoriei s-au constituit domeniile meditatiei filosofice.

Parti componente Ontologia (grecescul antos = existenta) ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Filosofia - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
39 pagini
Nr cuvinte:
2 265 cuvinte
Nr caractere:
11 383 caractere
Marime:
51.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Filosofie
Predat:
la gimnaziu
Sus!