Etica

Extras din referat Cum descarc?

Din punct de vedere etimologic, "etica" provine de la cuvintele grecesti:
ETHOS (Homer) = primordial, patrie, locuinta, loc de intalnire, locul natal, obiceiuri, caracter;
ETHIKE (Aristotel) = stiinta cunoasterii.
Din "ETHOS" a derivat cuvantul "ETHICOS", cu sensul "din sau pentru morala", utilizat de greciatunci cand discutau despre principiile comportamentului uman.
Pentru inceput, putem considera etica ca fiind stiinta ethosului (a moralei), a binelui/raului (Socrate, Platon, Cicero), a fericirii, a virtutii (Aristotel), a placerii (Aristip), a idealului social.
Etica a aparut ca ramura distincta a cunoasterii, datorita lui Socrate. Ca disciplina stiintifica ea exista din timpul lui Aristotel, care a ridicat etica la nivelul "demnitatii stiintelor".
Etica este definita ca "stiinta care se ocupa cu studiul principiilor morale, cu legaturile lor de dezvoltare istorica, cu continutul lor de clasa si cu rolul lor in viata sociala; totalitatea normelor de conduita morala corespunzatoare ideologiei unei clase sau societati". 
Etica reprezinta forma de cunoastere si legitimare in constiinta prin intermediul normelor si imperativelor morale, a unor acte si fapte omenesti.Desi inrudite, conceptele de etica si morala, au origini si substante diferite: etica este teoria si stiinta moralei, in timp ce morala reprezinta obiectul de studiu al eticii. Denumirea de etica este de origine greaca in timp ce morala isi are originea in cuvintul latin mos-moris (morav-moravuri), de unde a aparut si termenul moralis, etimonul modern al termenului morala. Asadar, putem considera etica drept o stiinta a comportamentului, a moravurilor, un ansamblu de prescriptii concrete sau o teorie asupra moralei. Acesta este si sensul pe care il ofera Wundenburger, care spune ca etica reprezinta "ansamblul regulilor de conduita impartasite de catre o comunitate anume, reguli care sunt fundamentate pe distinctia intre bine si rau, in timp ce morala cuprinde un ansamblu de principii de dimensiune universal-normativa." Daca facem o incursiune in istoria eticii ca filozofie practica, putem constata ca toti autorii sunt de acord ca obiectul eticii il constituie cautarea unui raspuns la intrebarea ,,Ce este binele"? Raspunsurile la o asemenea intrebare a provocat insa, numeroase dispute. Abia in secolul XX lucrurile sunt lamurite intr-un fel, iar disputele atenuate, caci G. E. Moore demonstreaza intr-o lucrare de anvergura, Principia Ethica, ca binele nu este capabil de nici o definitie. Intelegem argumentul sau (acela ca riscul de eroare in cautarea unei definitii complete a binelui va fi mai redus) de vreme ce nu conteaza cum il denumim, cu conditia sa il recunoastem atunci cind ne intilnim cu el. De aici, probabil, demersul celor interesati de etica de a-si indrepta atentia de la proprietatile conceptului de bine spre problema comportamentului fiintei umane, cautand raspunsuri la intrebari de genul: Ce este bine?, Ce este rau?, Ce este corect?, Ce este gresit?. Raspunsurile la asemenea intrebari ofera prilejul de a constata caracterul complex pe care il ofera realitatea relatiilor interumane si inter-cauzalitatea care domina sfera comportamentului uman.Analiza problemelor pe care le pune etica in general, si etica manageriala in particular, trebuie sa aiba ca punct de plecare principalele repere istorice care au contribuit la constituirea acestei stiinte. Evident, reperele istorice sunt marcate de contributiile filosofilor la constituirea principalelor doctrine morale si prin urmare, a eticii manageriale de astazi.
Dincolo de amestecul de legenda si adevar pe care il ofera morala brahmanica si cea budista, ale Indiei antice, invataturile lui Confucius si Lao-tse din China secolului VI i.e.n., incercam sa luam ca reper in intelegerea izvoarelor scrise ale eticii, gindirea elina care, odata cu aparitia lui Socrate, face trecerea de la preocuparea spre deslusirea tainelor universului, la determinarea legilor fundamentale ale conduitei umane. Daca Socrate si-a impartasit invataturile propriilor sai discipoli sub forma de dialoguri, Platon este primul care face referire la valorile supreme ale vietii morale intr-o forma scrisa. Aristotel scrie in Etica Nicomahica ca obiectul eticii este studiul binelui sau al virtutii, aratand ca binele este scopul suprem. Binele suprem despre care vorbeste Aristotel este scopul absolut, spre care tinde totul, dar nu un bine abstract, transcendental pe care il intilnim in scoala platoniciana, ci un bine realizabil in practica, un bine accesibil omului. Mult mai tirziu, in zorii renascentismului italian, Machiavelli realizeaza in Principele apologia moralei burgheze, prin machiavelism intelegandu-se o combinatie intre tactica politica si norma morala care convine conducatorului, creandu-i acestuia conditii de guvernare de pe pozitia unui monarh absolut, in termeni moderni de conducator autocrat, totalitar. Machiavelli ofera in lucrarea sa de capatai un tablou fidel epocii in care a trait aratand ca in conducerea statului dicteaza interesele si forta, si nicidecum considerentele morale. Desi criticabile, o serie de sfaturi transmise in scris monarhilor merita atentie: ,,nici un principe nu va izbuti sa dobindeasca mai multa pretuire decat acela care va savarsi fapte marete si care va da pilde rare despre insusirile lui". Cu circa un deceniu inainte de a aparea Principele, domnitorul roman Neagoe Basarab oferea prin sfaturile date in Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Theodosie un model al echitatii si un set de reguli de comportament in vederea asigurarii unei conduceri eficiente. Pentru etica manageriala, Invataturile lui Neagoe Basarab au o relevanta extraordinara oferind precepte cel putin in urmatoarele directii: conturarea trasaturilor pozitive si negative ale conducatorului, aspecte legate de ierarhiile manageriale, distribuirea surselor de putere, rezolvarea si negocierea conflictelor, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!