Despre Libertate

Extras din referat Cum descarc?

John Stuart Mill (1806-1873) s-a nascut la Londra pe 20 mai. A avut parte de o educatie speciala, separata de ceilalti copii, din partea tatalui sau, James Mill. La 5 ani stia greaca iar la 9 ani, latina si algebra. Nici un fel de religie sau metafizica nu au fost lasate sa patrunda pana la el in perioada copilariei.Se spune adesea, si pe buna dreptate, ca John Stuart Mill este ultimul mare liberal clasic si primul liberal modern. La Mill se pot regasi preocupari si pentru distribuirea echitabila a veniturilor si pentru rolul comunitatii in viata sociala. Exista insa si cealalta fateta, teoretizarea liberatii individuale; este latura atat de bine ilustrata in eseul "Despre libertate" aparut in 1859.
In primul capitol, atunci cand se refera la libertate, Mill incepe prin a spune ca societatea, indivizii ce o compun, au acordat in vremuri stravechi puterea unor forte independente carora le-au acordat puteri mari pentru a-i apara de asuprirea venita din partea altor oameni ce aveau putere.Pentru ca aceste forte imputernicite sa nu ajunga la abuzuri s-a incercat limitarea puterii prin : in primul rand prin dobandirea recunoasterii unor imunitati, numite libertati sau drepturi politice a caror violare era considerata ca a incalcare a indatoririlor carmuitorului si astfel era indreptatita revolta, iar in al doilea rand, mult mai tarziu aparut, se statornicea mijloace de control constitutional.
Pe urma, cand, dupa o evolutie a societatii , oamenii si-au dat seama ca nu mai au nevoie de un carmuitor atotputernic, s-a trecut la guvernarea poporului de catre popor. La inceput nu s-a pus problema ingradirii, limitarii puterii conducerii aleasa de popor deoarece se credea ca prin simplul fapt ca acea conducere era vointa poporului, poporul nu putea face rau poporului.In cele din urma s-a constatat ca, si prin acest mod de conducere, tot exista pericolul aparitiei tiraniei si anume "tirania majoritatii", din aceasta cauza s-a impus creeare unor limitari si acestei puteri aleasa de popor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Despre Libertate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!