Demonstrația și combaterea logică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cerinta principiului ratiunii suficiente impune ca nici o idee sau propozitie nu trebuie admisa fara o intemeiere logica sau fara a avea un temei satisfacator si, de aceea vom utiliza in argumentare fie demonstratia, fie combaterea.

Demonstratia este procesul logic (rationamentul sau lantul de rationamente) prin care o propozitie data este conchisa numai din propozitii adevarate.

Combaterea este procesul invers demonstratiei prin care o propozitie este respinsa ca falsa, adica demonstram ca asesiunea,, p este o propozitie falsa este o propozitie adevarata (in acest sens combaterea este tot o demonstratie) 1. teza de demonstrat (demonstrandum) este o propozitie concreta pe care o propunem si pe care urmeaza sa o argumentam (demonstram, dovedim); 2. fundamentul demonstratiei (principia demonstrandi) este un ansamblu de premise din care urmeaza sa conchidem teza (premisele sunt numite si argumente); 3. procesul de demonstrare (forma logica a rationamentului care leaga fundamentul de teza) este rationamentul sau ansamblul de rationamente prin care deducem tezadin premise.

Diferenta esentiala intre demonstratie si deductie este faptul ca in demonstratie stim ca premisele sunt adevarate, atunci concluzia este adevarata.

Schema de inferenta a demonstratiei este: P (adevarate) Q (adevarata) Daca premisele P sun adevarate si demonstratia este corecta, atunci concluzia Q este adevarata.

Rezultatul se marcheaza cu Q. E. D (quod erat demonstrandum=ceea ce era de demonstrat.

Demonstratia este, de fapt,, reducera unei propozitiidate la propozitii adevarate cu ajutorul rationamentelor valide. Se intelege ca nu exista procedura universal valabila de a afla fundamentul demonstratiei si ca trebuie sa intuim din ce propozitii deducem si cum deducem.

Propozitiade demonstra dispune si de posibilitatea unei confirmari independente de premisele date si, in acest fel, contribuie ea insasi la confirmarea premiselor. Daca am acceptat argumentele (premisele) ca fiind adevarate, atunci trebuie sa nu uitam ca in fundamentul demonstratiei pot intra propozitii bazate pe demonstratie, pe observatie, definittt, postulate sau idealizari. Daca demonstratia este incadrata intr-un sistem deductiv bazat pe un numar determinat de propozitii prime (axiome), atunci sa se bazeze pe o alta proprietate: non-contradictia. III. Corectitudine in demonstrare O demonstratie pentru a fi logic corecta trebuie sa respecte anumite reguli in raport cu teza de demonstrat, fundamentul si cu procesul logic de trecere de la fundament la teza.

In legatura cu teza de demonstrat trebuie respectate urmatoarele reguli: 1. Teza de demonstrat trebuie sa fie clar si precis formulata, adica nu trebuie sa contina parti variabile (termenii saun bine definiti si au semnificatie unica). 2. Teza de demonstrat este cel putin o propozitie probabila si nu este o propozitie infirmata (in caz contrar nu are sens sa o demonstram). 3. Teza de demostrat trebuie sa ramana aceeasi pe tot parcursul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Demonstratia Si Combaterea Logica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 110 cuvinte
Nr caractere:
6 783 caractere
Marime:
3.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Filosofie
Predat:
la gimnaziu
Sus!