Deciziile de Grup

Extras din referat Cum descarc?

In administratia publica, situatiile in care managerul ia singur deciziile sunt cele mai frecvente, insa in ultimii ani s-au inmultit deciziile luate in cadrul unor grupuri de lucru. Motivatia este aceea ca, in institutiile publice au inceput sa se deruleze activitati sub forma de proiecte ceea ce a adus la crearea unor grupuri de lucruri mixte alcatuite din specialisti cu formare diferita si care apartin unor subdiviziuni diferite ale organizatiilor. In cadrul acestor grupuri, deciziile se iau in comun, intre participanti.
Oxford English Dictionary (1989) defineste grupul ca "un numar de persoane sau lucruri private ca formand o unitate caracterizata prin relatii economice sau clasificate ca o entitate cu similaritati commune". Grupul este o multime de indivizi care sunt prezenti in acelasi loc, in acelasi timp, dar care nu formeaza o unitate si care nu se caracterizeaza prin anumite similaritati.
Deciziile de grup se fundamenteaza atat la nivel central cat si la nivel local al administratiei.
Deciziile de grup permit utilizarea cunostintelor si experientei mai multor functionari publici si specialisti. La eleborarea lor participa mai multe persoane reunite in birouri, directii, comisii, ministere, govern, parlament.
Scopul luarii deciziilor de grup este de a lua in considerare, aintelege bine actiunile de realizare a obiectivelor pe care membrii grupului le considera ca sunt valoroase. Premisa de baza a luarii deciziilor de grup consta in ceea ca, cu atat mai multi vor fi convinsi ca varianta aleasa va fi cea mai buna.
Luarea in gup a deciziilor are avantaje evidente dar, in anumite conditii poate prezenta si inconviente demne de luat in seama.
Procedura elaborarii deciziilor de grup are atat avantaje cat si dezavantaje.
Avantajele Deciziilor de Grup:
- Sunt generate mai multe alternative decizionale
- Un volum mare de cunostinte si experienta decat in cazul adoptarii deciziei de catre o singura persoana. Ca urmare pot fi generate mai multe idei si pot fi evaluate mai bine
- Acceptarea deciziilor si angajarea oamenilor in implementarea lor sunt mai bine atunci cand deciziile sunt luate de grup
- Cresterea cantitatii disponibile de informatii si date referitoare la problema in cauza
- Intelegerea mai buna a situatiei cu care se confrunta membrii grupului


Fisiere in arhiva (1):

  • Deciziile de Grup.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!