Cum este posibila limitarea inegalitatilor sociale

Extras din referat Cum descarc?

In acest eseu imi propun sa tratez problema componentei de ,,egalitate" a dreptatii intr-un cadru social normat. Societatea democrata reprezinta idealul de organizare statala cel mai larg raspandit in zilele noastre, insa exista, se pare, diferite interpretari ale democratiei pentru fiecare implementare locala a acesteia, iar in spatele fiecarei implementari de acest fel se afla o teorie a dreptatii, mai mult sau mai putin rationala. De cele mai multe ori, pentru dobandirea egalitatii s-a uzat de un concept distributiv al dreptatii.
Consider ca o societate perfect egalitara este utopica (cel mai bun exemplu pentru aceasta e comunismul) avand in vedere inegalitatile naturale dintre oameni, insa in acelasi timp un principiu director al oricarei democratii este egalitatea sanselor. Intrebarea fundamentala pe care imi doresc sa o formulez este urmatoarea: cum se intemeiaza egalitatea intr-o democratie? Pe de-o parte, John Rawls ne ofera o teorie a dreptatii care permite inegalitatile atata timp cat acestea maximizeaza asteptarile grupurilor defavorizate. Pe de alta parte avem teoria egalitatii complexe inaintate de Michael Walzer. Voi urmari punctele de vedere ale acestor filosofi pentru a stabili un raspuns la intrebarea formulata anterior, raspuns care se poate concentra in urmatoarea teza: egalitatea nu poate fi implementata global, adica asupra intregii societati, ci local -  in functie de bunurile dominante si semnificatiile impartasite (shared meanings) din cadrul societatii respective. 
In primul rand, pretentia de a gasi un principiu echitabil pentru o egalitate a sanselor a fost, spune Walzer, cel mai adesea o pretentie monista, adica a pornit de fiecare data de la premisa ca exista un singur criteriu posibil si universal de distribuire a dreptatii in orice societate. Filosofii (si aici Walzer il include si pe Rawls) au judecat aceasta problema fara a tine cont de variatiile locale de semnificatie pe care bunurile sociale le importa. Intr-adevar, acesta este cazul si pentru John Rawls, care cu toate ca nu propune o teorie egalitara in sens strict, ci una mai degraba ,,moderata", se face vinovat de a nu lua in calcul un element determinant in orice societate, si anume ,,bunurile dominante" care variaza de la stat la stat si de la epoca la epoca. Walzer considera ca se impune, in cadrul oricarei meditatii asupra dreptatii sociale, un pluralism care tine cont de factorii relativi la fiecare societate in parte: bunuri dominante, valori si semnificatii ale acestor bunuri, criterii de alocare si distributie a acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cum este posibila limitarea inegalitatilor sociale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!