Creatie si eshatologie

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
Legatura intre Creatie si Eshatologie 8 
Concluzie 18
Bibliografie 20


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
,,Lumea, opera a iubirii lui dumnezeu destinata indumnezeirii". 
In perspectiva ortodoxa, Dumnezeu a creat lumea dintr-un motiv si cu un scop. Acest scop da sens si valoare lumii. Motivul creatiei, dupa Sfintii Parinti este bunatatea lui Dumnezeu, si nu o necesitate interna sau externa a Acestuia. Iar scopul creatiei este partasia si a altor fiinte de iubirea Lui intratrinitara , preamarirea lui Dumnezeu si fericirea acestor creaturi. In spiritualitatea ortodoxa aceasta realitate a creatiei a primit numele de indumnezeire. Asadar creatia a fost menita la indumnezeire prin cununa sa, omul. Sensul aducerii la existenta a lumii si omului este indumnezeirea. 
Creat ,,dupa chipul" lui Dumnezeu Cel infinit, omul e chemat sa-si depaseasca propriile limite ca si cele marginite ale creatiei si sa sa se faca infinit.In chip este implicata esential tensiunea omului spre Indumnezeire. In aceasta consta maretia omului, in tensiunea -  porunca de a se indumnezei, si nu in frumusetea existentei biologice supreme, de animal rational. Maretia omului rezida astfel in destinul lui, cel al indumnezeirii pe care il arata chipul lui Dumnezeu care ,,presupune prezenta indestructibila a harului naturii umane, implicat in insusi actul credintei". Aceasta menire e exprimata in Scriptura prin atributul Asemanarii. Prin asemanare Sfintii Parinti inteleg unirea maxima cu Dumnezeu, ajungerea la Modelul sau Arhetipul absolut, Hristos Chipul Tatalui, fara confundarea cu Acesta. Sfantul Ioan Damaschinul defineste creatia omului ,,dupa chip" ca insumand mintea si libertatea omului, si ,,dupa asemanare", ,,ca insumand desavarsirea in virtute pe cat e cu putinta." 
In Sfanta Liturghie, Biserica indica in mod clar, fara echivoc, finalitatea hristologica a existentei umane, aratand ca nu lumea, ci ,,insusi Dumnezeu este mostenirea celor vrednici". 
Dar si ca individ omul este preot al creatiei. Constient ca in si prin el se reuneste si se intoarce creatia la Creator, omul se ajuta de lume ca drum spre Dumnezeu, ca pregatire pentru intelegerea lui Dumnezeu. Aceasta este ofranda ca dar ce o primeste de la Dumnezeu si pe care ca un slujitor demn si recunoscator o aduce inapoi ca jertfa spre sfintire aceluiasi Dumnezeu. Nu lumea il duce pe om la Dumnezeu, ci omul duce lumea la Dumnezeu, el trebuind sa depaseasca lumea si relativitatea ei. Raportul lumii tainic-nuptial care o uneste cu omul ca o feminitate impersonala, formeaza cu el un singur trup, universul stand inaintea omului ca o prima revelatie, de el depinzand descifrarea acestuia in mod creator. 
Omul este preotul creatiei in sensul in care glasurile intregii creatii il lauda pe Dumnezeu instinctiv in timp ce omul aduce slava Creatorului prin cantare rationala, descoperind ratiunile nevazute ale lucrurilor. Prin aceasta contribuie la promovarea caracterului de Biserica a creatiei cosmice si a fiintei proprii. Misiunea omului in universul in care fiinteaza si in care sunt ascunse ratiunile divine, este aceea de a actiona condus de ratiune spre vadirea la lumina a acestor ratiuni si a armoniei dintre ele. 
Pe de alta parte, remarcam faptul ca legatura organica dintre om si creatie nu are numai un caracter constructiv, ci si distructiv. In conformitate cu starea launtrica a sufletului se schimba si starea creatiei. Omul fiind un centru de radiatie pentru intreaga faptura, el sau iradiaza puritate in toate lucrurile sau cuprins de pacat otraveste natura lucrurilor. Natura participa impreuna cu acesta la stricaciune si moarte. 
Drept urmare, existenta spirituala a fiintelor personale, precum si faptele acestora, generate de idei si de sentimente, influenteaza desfasurarea fizica a universului.
Invatatura despre cea de-a doua venire a Domnului nostru Iisus Hristos pe pamant, numita si ,,Parusia ", cu toate cele ce se vor desfasura atunci, indica cel din urma act din chemarea mesianica, care va fi satvarsita de Mantutorul Iisus Hristos. La Parusie, Mantuitorul ,, va preda imparatia lui Dumnezeu si Tatalui " (I. Cor. 15, 24) ,, ca Dumnezeu sa fie totul intru toate " (I. Cor. 15, 28) , cele create de Dumnezeu ajungand astfel la scopul lor final, viata cea vesnica din imparatia cereasca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Creatie si eshatologie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. ***, Biblia sau Sfanta Scriptura, tiparita sub indrumarea si cu purtarea de grija a Prea Fericitului Parinte DANIEL -  Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 2008; 
2. *** Invatatura a celor 12 Apostoli (Didahia), trad. D. Fecioru, in Scrierile Parintilor apostolici, PSB 1, Editura Institutului Biblic, Bucuresti, 1979. 
3. Angelescu, Gheorghe, Timp si dincolo de timp, Bucuresti, Editura Universitatii, 1997. 
4. Idem, Timp si dincolo de timp, Bucuresti, Editura Universitatii, 1997. 
5. Arhiepiscop Averchie "Apocalipsa in invatatura sfintilor parinti", Iasi, 2000. 
6. Arseniev, Nicolae, Sensul si tinta istoriei, Studii Teologice, nr.5-6, 1989. 
7. Banu, Drd. Emanuel, Importanta Sfintelor Taine in cresterea noastra in Hristos, "Studii Teologice", nr. 7-10/1976. 
8. Bartos, Emilian, Conceptul de indumnezeire in teologia lui Dumitru Staniloae, ed. Institutul Biblic "Emanuel", Oradea, 1999. 
9. Behm, Johannes, in "Theological Dictionary of the New Testaments", editat de Gerhard Friedrich, vol. V, Wm. B. Eerdmans, Grand Rapids, 1977. 
10. Bria, Pr. Conf. Ion, Introducere in Ecleziologia Ortodoxa, "Studii Teologice", nr. 7-10/1976. 
11. Idem, Istoricul Liturghiei bizantine, "Dictionar de Teologie Ortodoxa", EIBMBOR, 1981. 
12. Idem, Curs de Teologie Dogmatica si Ecumenica, ed. Universitatii "Lucian Blaga", Sibiu, 1997. 
13. Idem, Prezenta si Lucrarea Sf. Duh in Biserica, Ortodoxia nr 3/1978. 
14. Cabasilas, Nicolae, Explication de la Divine Liturgie, trad. de Severin Salaville, Les Editions du Cerf, Paris, 1967. 
15. Chialda, Pr. Dr. onorar Mircea, A doua venire a Mantuitorului Iisus Hristos in" Glasul Bisericii', nr. 6-8, 1983. 
16. Ciulei. Pr. Dr. Marin D., Antropologie Patristica, Ed. Sirona, Alexandria, 1999. 
17. Clement, Olivier, Intrebari asupra omului, Alba Iulia, 1996. 
18. Crainic, Nichifor, Sfintenia implinirea umanului, ed. Trinitas, 1993. 
19. Evdokimov, Paul, Ortodoxia, Editura Insitutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti 1996. 
20. Gombos, Drd. Stelian, Despre dimensiunile spirituale ale eshatologiei, soteriologiei si eticii. Studii Teologice, nr.2, 2010. 
21. Henkel, Jurgen, Indumnezeire si etica a iubirii in opera Parintelui Dumitru Staniloae, ed. Deisis, Sibiu, 2003. 
22. Iustin Martirul, Apologia I, 61, in PSB, vol.2, trad. Pr. Prof. T. Bodogae si colectivul, EIBMBOR, Bucuresti,1980. 
23. Lemeni, Prep. Adrian, Teza de doctorat - Sensul eshatologic al creatiei, Editura ASAB, Bucuresti, 2004. 
24. Nellas, Panayotis, Omul- animal indumnezeit, ed. Deisis, Sibiu, 2002. 
25. Popescu, Pr. Prof. Dr. Dumitru, Impactul operei parintelui Staniloae asupra teologiei si culturii contemporane, Referat sustinut la Simpozionul "Parintele Dumitru Staniloae", octombrie 2000. 
26. Idem, Introducere in dogmatica ortodoxa, Editura Libra, Bucuresti 1997. 
27. Idem, Ortodoxie si contemporaneitate, Ed. Diogene, Bucuresti, 1996. 
28. Radulescu, Pr. Doct. Nicolae, Judecata Universala dupa Noul Testament, "Studii teologice", nr. 1-2/1977. 
29. Remete, Pr. Prof. Dr. George, Suferinta omului si iubirea lui Dumnezeu -  o introducere, editia a II -  a, revizuita si adaugita, Editura "Reintregirea", Alba Iulia, 2006. 
30. Sf. Andrei al Cezareii, "Talcuirea Apocalipsei", Oradea, 1991. 
31. Sf. Maxim Marturisitorul, Capete gnostice, II, 25, in "Filocalia", trad. cit., vol. 11. 
32. Sfantul Atansie cel Mare, Cuvant impotriva elinilor, PSB, Bucuresti, 1987. 
33. Sfantul Ioan Damaschinul, Dogmatica, Editura Scripta, Bucuresti 1993. 
34. Staniloae, Pr. Prof. Dumitru, Spiritualitatea Ortodoxa. Ascetica si Mistica, Editura Institului Biblic, Bucuresti, 1992. 
35. Idem, Teologia Dogmatica Ortodoxa, Editura Institului Biblic, Bucuresti, 1997, vol. III. 
36. Idem, Teologia Dogmatica Ortodoxa, Editura Institului Biblic, Bucuresti, 1997, vol. II. 
37. Idem, Sfanta Treime si creatia lumii din nimic in timp, Revista Mitropoliei, numarul 2, 1987. 
38. Idem, Creatia ca Dar si Tainele Bisericii, "Ortodoxia", nr. 1/1976. 
39. Idem, Liturghia comunitatii si jertfa interioara in viziunea filocalica, "Ortodoxia", nr. 1-2/1978. 
40. Idem, Natura si har in Teologia Bizantina , Ortodoxia, nr.3, 1974. 
41. Idem, Cuvantul IX, Filocalia Romaneasca, vol. 9, ed. Humanitas, Bucuresti, 2007. 
42. Idem, Teologia Dogmatica Ortodoxa, Editura Institului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti 1997. 
43. Idem, Teologia Dogmatica Ortodoxa,vol. I, Editura Institului Biblic, Bucuresti, 1996. 
44. Tesu, Pr. Ioan C., Lumea, Rugaciunea si Asceza in teologia Parintelui Staniloae, ed. Trinitas, Iasi, 2003. 
45. Idem, Omul Taina Teologica, ed. Christiana, Bucuresti, 2002. 
46. Todoran, Pr. Prof. Dr. Isidor, Arhid. Prof. Dr. Ioan Zagrean, "Teologia Dogmatica", manual pentru seminariile teologice, Bucuresti, 1991. 
47. Zizioulas, Ioannis, Fiinta eclesiala, Ed. Bizantina, Bucuresti, 1996.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!