Creația filosofică ca antidot

Extras din referat

In orgoliul lui nemaurat Cioran se ridica imaginar, prin Cuvant, pe pozitii egale cu Dumnezeu, el insusi afirma ca experienta OM a reusit doar in clipele in care s-a crezut Dumnezeu . Cioran ,,Dumnezeul era preocupat de destinul oamenilor care sunt in pragul caderii, chiar in momentul in care increderea in ei insisi este clintita; astfel, el se joaca cu cuvintele la fel cum Dumnezeu se jucase creand lumea.
Sentimentul de inferioritate este ceva natural, fie ca recunoastem fie ca nu, toti suntem stapaniti de acesta din cauza diferitelor motive de zi cu zi. Acesta ne impulsioneaza in a ne stabili anumite scopuri, in a caror implinire ne focalizam toate fortele; scopuri ce ne determina a construi si a realiza lucruri marete, viitorul devenind cadrul realizarii compensatiilor.
In urma anlizei biografiei si a operei cioraniene am dedus prezenta unui sentiment de inferioritate culturala si, fara a-l reduce la un caz clinic, am urmarit evolutia acestuia in sensul compensarii complexului de a se fi nascut intr-o cultura / natiune minora. 
Dupa cum am precizat, cultura minora(desi cu potentialitati deosebite) nu inseamna inferioritate din punct de vedere calitativ. O cultura este minora din doua motive, pe de o parte pentru ca nu e cunoscuta, deci nu are acces la schimburi adevarate cu alte culturi, de aici rezultand in mod firesc necesitatea unei politici culturale, iar pe de alta parte, pentru ca nu a reusit sa-si se creeze, din punct de vedere politic, o unitate in decursul timpului.
Cioran a interiorizat acest grad minor al culturii romane, iar scopul pe care si l-a fixat a fost acela de a sustrage cultura romana de sub stapanirea acestui blestem.
El a fost fascinat de tirani, de dictatura si de vointa netarmurita a cestora, tocmai pentru ca a urat mediocritatea, dar Cioran a realizat cu luciditate ca nu se poate ridica la nivelul lor prin fapte, asa ca a ales arma de atac: Cuvantul/ limbajul scris.
Pentru Cioran totul graviteaza in jurul Cuvantului - Cuvantul (scris) este temeiul prin care el a creat totul: 
-prin Cuvant a criticat realitatile neamului sau pentru a-l trezi din somnolenta in care traieste de o mie de ani
-tot prin Cuvant (prin opere de mare valoare) a reusit sa se impuna ca scriitor renumit in spatiul francez, reusind, in acest fel, sa faca cunoscuta si Romania pe plan european;
- tot prin Cuvant s-a eliberat de angoasele si trairile interioare.
Spre deosebire de multi alti scriitori, Cioran este unul dintre aceia care scrie manat de o traire adanca, care-i stimuleaza gandul, iar tot ce a scris este rodul unor izbucniri, a unor stari de spirit traite cu intensitate maxima, la toate acestea se adaugadu-se o sinceritate aproape dezarmanta. Cioran s-a eliberat prin intermediul a ceea ce scris de angoasele sufletesti, iar cartile lui au devenit, in acest fel, propriile lui trairi. Scrisul a capatat un efect de vindecare, el insisi afirma ca: tot ce am scris are pentru mine valoare terapeutica. Am scris pentru a ma elibera de o povara sufleteasca sau pentru a o face mai usor de suportat. Am observat ca ori de cate ori scriu despre starile mele, ma simt mai bine . 
Cartile lui Cioran au ca punct de plecare starile de exaltare, melancolie sau cadere scriu numai in momentele de descurajare (...) de neagra exaltare, iar scrisul a fost cel ce l-a ajutat sa treaca de la un an la altul sunt sigur ca daca nu as fi scris m-as fi omorat . Acest lucru il determina pe Vasile Protopopescu(care face o analiza psihanalitica a lui Cioran) sa afirme ca: locul lui Cioran nu este niciunde in lume, iar vindecarea sa consta in practicarea scriiturii confesive cu valoare de antidot .


Fisiere in arhiva (1):

  • Creatia Filosofica ca Antidot.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!