Condiția omului existențialist în viziunea lui Emil Cioran

Extras din referat Cum descarc?

In vechiul comitat al Sibiului se nasete EMIL CIORAN,la Rasinari. Tatal sau era preot al Mitropoliei Sibiului,iar mama sa Elvira Cioran era o fire foarte sensibila.
FORMAREA.
La varsta de 17 ani se dedica studiului filozofiei,la Universitatea din Bucuresti fiind coleg cu CONSTANTIN NOICA si elev al lui TUDOR VIANU. Fiind un bun cunoscator al limbii germane, ii studiaza pe IMMANUEL KANT,ARTHUR SCHOPENHAUER, si mai ales pe FRIEDRICH NIETZSCHE.In timpul studentiei sale este influentat treptat de lectura lui GEORG SIMMEL, LUDWIG KLAGES si MARTIN HEIDEGGER. In anul 1933 obtine o bursa care ii va permite sa-si continue studiile de filozofie la Berlin unde intra in contact cu NICOLAI HARTMANN si LUDWIG KLAGES.
PRIMELE VOLUME.
Anul 1934 este marcat de aparitia primei carti intitulate ,,Pe culmile disperarii,, iar succesiv au aparut in 1935 ,,Cartea amagirilor,, 1936,,Schimbarea la fata a Romaniei,, 1937 ,,Lacrimi si sfinti,,. de-al doilea volum, Schimbarea la fata a Romaniei a fost autocenzurat in editia a doua aparuta la inceputul anilor '90, autorul insusi eliminand numeroase pasaje considerate extremiste, "pretentioase si stupide".
In ciuda faptului ca nu se numara printre membrii Miscarii legionare,in perioada interbelica simpatizeaza ideile acesteia,dar respinge metodele ei violente. Plecat la Berlin cu o bursa,in 1933,intr-un articol se declara admirator al lui Hitler justificand,, Noaptea cutitelor lungi,, Va repudia apoi definitiv, cu furie si rusine, aceasta viziune, ca pe o inadmisibila ratacire a tineretii, argumentand prin ea refuzul oricarei implicari a individului in istorie.
Reintoarcerea in tara il determina sa ocupe timp de un an postul de professor de filozofie la Liceul ,, Andrei Saguna,, in Brasov.Anul 1937 ii ofera posibilitatea de a pleca la Paris cu o bursa a Institutului Francez din Bucuresti ce se va prelungi pana in 1944
. In 1940, incepe sa scrie ,,Indreptar patimas,,, ultima sa carte in limba romana, limba pe care a abandonat-o in favoarea francezei. Varianta definitiva a Indreptarului (ramasa inedita pana in 1991) a fost incheiata in 1945, anul in care Cioran s-a stabilit definitiv in Franta. Dupa retragerea cetateniei romane de catre autoritatile comuniste a trait la Paris ca apatrid.
OPERA FRANCEZA.
Dupa o scurta intoarcere in tara paraseste definitiv Romania,stabilindu-se la Paris.Incepand cu acel moment el va publica doar in limba franceza,operele sale incepand sa fie admirate nu doar pentru continutul lor ci pentru stilul plin de finite si distinctive al limbii. 
Emil Cioran a locuit la Paris in Cartierul Latin, pe care nu l-a parasit niciodata. A trait mult timp retras, evitand publicitatea. In schimb a cultivat darul conversatiei cu numerosii sai prieteni ( MIRCEA ELIADE,EUGEN IONESCU,PAUL CELAN,BARBU FUNDOIANU,HENRI MICHAUX).
Epuizand inca din tinerete interesul pentru filozofia de catedra, Cioran a parasit devreme gandirea sistematica si speculatiile abstracte, pentru a se consacra unor cugetari profund personale. "N-am inventat nimic, am fost doar secretarul senzatiilor mele", va constata mai tarziu. Din eseurile aparute in limba romana se desprinde portretul unui tanar ganditor din anii treizeci, influentat de miscarea de idei din acea epoca in care intelectualii romani descopereau gandirea existentialista (sub varianta ei romaneasca, cu accente crestine si mistice, "trairismul").
TEMATICA OPEREI.
EMIL CIORAN incepe mai intai prin a fi un ganditor torturat de sentimente si senzatii violente.Devine preocupat de problema mortii,a suferintei estec atras de idee sinuciderii ca idee care ajuta supravietuirii. Tema alienarii omului, tema existentialista prin excelenta, prezenta la JEAN PAUL SORTRE sau ALBERT CAMUS este formulata astfel, in 1932, de tanarul Cioran: "Sa fie oare pentru noi existenta un exil si neantul o patrie?


Fisiere in arhiva (1):

  • Conditia Omului Existentialist in Viziunea lui Emil Cioran.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!