Conceptia religioasa despre lume

Extras din referat Cum descarc?

Conceptia despre lume este unul din principalele componente ale constiintei omului, ea reprezinta un fenomen social si spiritual, adica nu se transmite prin eriditate dar se formeaza pe parcursul vietii omului. Notiunea de conceptie este totalitatea de viziuni sau ansamblu de idei, cunostinte, convingeri despre lume.
Asadar conceptia despre lume este un sistem de cunostinte generale, o totalitate de principii si convingeri, de opinii si reprezentari ale omului depre lumea inconjuratoare si locul lui in ea.
Conceptia religioasa despre lume se bazeaza pe divizarea lumii in doua parti: in lumea pamantesca si lumea cereasca. Din punct de vedere a religiei, aceste doua lumi sunt diferite.
Lumea cereasca este o lume vesnica, este lumea fortelor supranaturale. Acestea sunt atotputernice si se amesteca sau chiar dirijeaza cu mersul lucrarilor din lumea pamanteasca.
Lumea pamanteasca este o lume temporara, ea are inceput si sfarsit, si este dependenta supusa fortelor supranaturale din lumea cereasca.
Religia se bazeaza pe credinta, in existenta puterilor supranaturale si posibilitatea de a utiliza aceste puteri pentru rezolvarea unor probleme.
Termernul ,,religie" provine de la cuvantul latin ,,religio", care inseamna ,,legatura" dintre om si fortele supranaturale (Dumnezeu).
Din punct de vedere al filosofiei, in religie se petrece urmatorul lucru: se separa esentele de lucruri si fenomene si se considera pe acestea forte supranaturale, care sunt cauza aparitiei fenomenelor.
Credinta religioasa a aparut in epoca paleoliticului (secolele de piatra), adica cu 40-50 mii de ani in urma. Trasatura principala a conceptiei religioase despre lume este credinta in dogmele religioase. Dogma -  ceea ce este crezut si nu are nevoie de argumentat. 
Exista doua tiputi de credinte religioase:
1. Monoteista -  credinta intr-o singura divinitate.
2. Politeisa -  credinta in mai multe divinitati.
Sunt un sir de izvoare de conceptie religioasa:
1. Izvorul Gnoseologic (al cunoasterii)
2. Izvorul Social
3. Izvorul Psihologic


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptia religioasa despre lume.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!