Codul Bunelor Maniere

Extras din referat Cum descarc?

1. SCURT ISTORIC
Bazele codului bunelor maniere se intrevad in antichitate cand s-a inventat un spatiu civic al gestului (agora, forumul, teatrul ), precum si arta utilizarii lui, arta oratoriei. Anticii puneau un accent deosebit pe miscarile corpului, deoarece ei considerau ca prin acestea individul isi exprima nobletea, perfectiunea spiritului; gesturile trebuiau sa urmeze o linie mediana, sa nu fie nici domoale, nici foarte iuti - de fapt acesta si explica faimosul proverb roman: "mediocritas optima est". Evul Mediu a venit cu o alta teorie - gesturile erau expresia unei realitati ascunse, descriau interiorul persoanei, ii caracterizau sufletul, viciile, slabiciunile si virtutile sale, in timp ce in exteriorul corpului, printr-o atitudine disciplinata a gesturilor omul se poate modela, poate deveni mai bun. 
Deja se simte influenta pe care Divinitatea o avea asupra oamenilor - omul chiar daca este lipsit intr-o conjunctura de compania umana, este totusi supravegheat in permanenta de Dumnezeu, iar gesturile sale nu-i mai vizeaza doar pe ceilalti, ci si un transcendent, care si el ofera la randul sau oamenilor diferite semne. 
Astfel, in acea societate in care se dorea crearea unei ordini bazata pe prezenta masiva a Divinitatii, alaturi de gestus, a aparut si signum datorita nevoii de miracole, de minuni a acelor vremuri. 
Fireste functia ordonatoare, morala a gesturilor si-a mai pierdut din substanta odata cu trecerea timpului si multe din gesturile care guvernau societatea in acea perioada au capatat doar valenta metaforica.
Astfel, in zilele noastre suma acestor gesturi, insumate in codul bunelor maniere, nu mai reprezinta un instrument de a izbavi sau a condamna un individ, ci se constituie intr-un mijloc de a comunica cu ceilalti, reprezinta o facilitate de a afisa simpatiile si antipatiile, de a lua contact cu ceilalti din jurul nostru fara agresivitate, de a trece prin lume fara ai deranja pe ceilalti.
Fata de antichitate si evul mediu, cand disciplina, ordinea, ierarhia erau impuse de respectul acordat formei, spiritului, ratiunii, se intrevede deja o schimbare in sensul ca accentul se muta pe materie, corp, pasiune.
Astfel, Descartes in studiile sale despre pasiunile sufletului, trage concluzia ca nu sufletul le intretine, ci pasiunile sunt ceea ce sufletul sufera si suporta, iar Pascal intr-o maniera asemanatoare sustine ca pasiunile iubirii sunt sentimente si ganduri care apartin propriu-zis spiritului desi sunt ocazionate de corp. Fara indoiala, in societatea contemporana nu pot exista sentimente ti relatii bazate pe dragostea autentica pe care ne-o dorim fiecare dintre noi daca cei implicati in actul emotional nu tin cont de ceea ce noi numim codul bunelor maniere. Respectarea acestuia se constituie intr-o premisa fundamentala pentru intretinerea unei relatii sentimentale.
Omul nu traieste singur, izolat, el a devenit om atunci cand, pentru a exista, a fost nevoit sa intre in relatii cu altii. El comunica cu semenii sai, isi confrunta cu ei ideile, se dezvolta impreuna cu altii, intr-un cuvant: traieste intr-o colectivitate sociala careia nu-i este indiferent modul de comportare al fiecarui individ in parte. 
Deci, singura lui posibilitate de convietuire in societate este conditionata de respectarea normelor si principiilor etice si morale care guverneaza respectiva societate. A respecta aceste norme inseamna, practic, a raspunde asteptarilor si cerintelor colectivitatii in care traieste. Insa, si acestea trebuie dezvoltate si imbogatite prin educatie, invatatura, permanenta instruire.
Astazi, reteta succesului poate fi data de integrarea cat mai rapida in ,,lumea reala", lume in care se da din ce in ce mai mult importanta aparentelor. Dar chiar si in aceasta lume, bunele maniere reprezinta o adevarata carte de vizita.
Codul bunelor maniere reprezinta, de fapt, ,,arta de a trai frumos" in toate imprejurarile vietii.
Orice om ar trebui sa lase in urma lui ceva deosebit pentru a nu fi uitat. Dar daca nu ne sta in putinta, sa lasam macar amintirea frumoasa a celui care a fost un ,,Domn" sau a celei care a fost o ,,adevarata Doamna"!
In toate timpurile a existat tendinta oamenilor de a se opune legilor impuse de politete, deoarece la prima vedere par restrictive si inutile. Ele sunt parca inventate sa ingradeasca libertatea individului. Dar dupa o scurta experienta de viata fiecare om este nevoit sa accepte ca bunele maniere nu sunt deloc inutile ci ele contribuie la formarea noastra ca "oameni", la bucuria de a trai printre semeni civilizati.
Bunele maniere n-au fost adaugate in mod arbitrar unor structuri sociale. Ele au radacini intr-un sentiment profund, in acea armonie dintre comportare si etica, dintre frumusetea caracterului uman si moralitatea sa. Confucius, faimosul intelept chinez (551-479 a.Chr), spunea ca virtutea nu reprezinta nimic daca nu se naste din curtoazie, adica din inima. Omul va avea un comportament natural si agreabil, adica o purtare civilizata numai respectand niste reguli care s-au impus si s-au codificat de-a lungul timpului. Pornind de la principiul ca fiecare dintre noi este unic si de neanlocuit, putem afirma ca orice om are dreptul de a fi respectat. Dar de acelasi respect trebuie sa se bucure si cei din jur.


Fisiere in arhiva (1):

  • Codul Bunelor Maniere.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!