Citate comentate la ideologii politice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cand un comunist spune ca ar trebui sa lucrezi la construirea unei societati fara clase, , aceasta implica ca el sau ea crede ca o societate fara clase este un tel pe care fiintele umane sunt capabile sa il atinga - si deci ceva pe care natura umana nu il exclude.Cand un conservator te indeamna sa pastrezi si sa aperi aranjamentele sociale traditionale, pe de alta parte, aceasta implica faptul ca el sau ea crede ca fiintele umane sunt slabe, creaturi supuse greselii ale caror planuri vor face mai degraba rau societatii, decat sa o imbunatateasca."

Richard Dagger, Ideoologii politice si idealul democratic, Pag 27

In orice ideologie politica limitele a ceea ce se considera a fi posibil din punct de vedere politic sunt stabilite de perspective asupra naturii umane a fiecarii dintre ideologii.

Indiferent de ideologie ori de natura ei programul prescris de aceasta este inevitabil legat de conceptia acesteia despre om ,natura sa ,ceea ce este omul si lucrurile de care este capabil acesta. Toate ideologiile condamna celelalte societati care nu au imbratisat-o insa fiecare ideologie avand propria perceptive asupra naturii umane fiecare actioneaza si limiteaza in mod diferit.

Fiecare ideologie politica incearca sa utilizeze natura umana ca un mijloc de justificare al programelor introduce si a ideilor pe care incearca sa le raspandeasca sis a le implementeze in rundul populatiei pe care o conduce. Astfel un comunist doreste sa explice cu ajutorul naturii umane incercarea de uniformizare a societatii in care sa dispara factorii de diferentiere precum clasele sociale El sustine ca deoarece omul este capabil sa obtina acest lucru natura umana nu il exclude justificand astfel masurile nu tocmai ortodoxe necesare infaptuirii acestui tel.

O persoana conservatoare critica schimbarea de dragul schimbarii folosindu-se de natura umana careia ii atribuie slabiciunea, inclinatia individului pentru a gresi. Totodata un conservator foloseste idea de natura umana pentru a indemna la conservarea formelor si a aranjamentelor traditionale ale societatii sustinand ca datorita acesteia si a atributiilor sale de a fi coruptibila si fauritoare de erori se poate ajunge la o organizare a societatii ce poate face mai degraba rau decat bine.

In fiecare ideologie exista un set de credinte fundamentale despre natura umana si o conceptie despre libertate. Unii ideologi sustin ca face parte din natura umana ca oamenii sa concureze intre ei ,altii ca ar trebui sa coopereze.

Conservatorismul respinge schimbarea radicala, prefera adecvarea naturala , ce survine ca o necesitate a individului si societatii.

Nu solutie abstracta, rationala, ci cintarirea eficienta si empirica a solutiilor si alegerea celei mai eficiente si prompte solutii. Omul este indemnat de pasiunile ce-l caracterizeaz

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Citate comentate la ideologii politice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 304 cuvinte
Nr caractere:
7 302 caractere
Marime:
14.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
politica, citate, ideologie
Predat:
Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Filosofie
An de studiu:
II
Sus!