Cateva Aspecte Referitoafe la Opera lui Nichifor Crainic

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Nichifor Crainic s-a nascut pe 22 decembrie 1889, anul mortii Luceafarului poeziei romanesti - Mihai Eminescu, in Bulbucata, judetul Vlasca (unitate administrativa din perioada regatului Romaniei avand ca vecinatati Teleormanul, Argesul, Dambovita si Bulgaria) sau Giurgiul de astazi cu aproximatie, intr-o familie de oameni simpli . 
A venit pe lume, dupa cum personal marturiseste, dintr-un "neam care citea doar in stele si scria cu plugul" , pentru a urca pe culmile istoriei, avand radacinile a 2000 de ani de crestinism, de unde isi trage seva, in Bulbucata, satul de pe langa Neajlov, punct al transhumantei si care ar fi desemnat "Moara cu bulboaca" . 
Primul dascal i-a fost tatal prin grija caruia a descoperit incetul cu incetul imparatia frumusetii, universul vietii patriarhale, traditionalismul autohton si national si fericirea din sanul familiei. Scoala din sat era una impunatoare, ctitorie a boierului din sat al carui nume nu il citeaza in Memorii, despre care insa are numai cuvinte de lauda si il considera un avangardist al curentului latinist, un om de cultura, care insa arendase pamantul lui Pascale Jager, spaima satului timp de 20 de ani si stigmatizat drept "tigan unguresc, venit de peste munte,...cu o cucoana tot asa de neagra ca si el, aproape tot asa de groasa si de mustacioasa, n-a ramas nimic in minte decat amintire jecmanelii cu orice pret" , intr-un sat unde painea era o raritate, hrana de zi cu zi fiindu-i mamaliga.
Conceptia lui Nichifor Craionic despre fenomenul religios este prezentata indeosebi in volumul de eseuri Nostalgia Paradisului, tratat de estetica si filozofie a culturii in viziune ortodoxa in care autorul isi propune sa puna in discutie problema raportului dintre religie si cultura. Autorul volumului aseaza in centrul doctrinei sale crestine pe Iisus Hristos, modelul teandriei desavarsite in care se contopesc natura dumnezeiasca si cea omeneasca. Modul teandric, sau ,,modul divino-menesc" este o noua modalitate prin care lumea cazuta in pacat poate fi ridicata . 
,,Nostalgia paradisului" reprezinta ,,dorul de patria cereasca a spiritului nemuritor", dor nascut din constientizarea imperfectiunilor vietii noastre si din constiinta religioasa superioara, ce ne trimite la o realitate transcendenta perfecta. Acest dor ne sporeste nefericirea cauzata de conditia terestra mizera . 
Publicata in 1940 la aceeasi Editura Cugetarea, unde anterior lui Nichifor Crainic ii aparusera eseurile din Puncte cardinale in haos, 1936, si Ortodoxie si etnocratie, 1937, Nostalgia paradisului a fost ,,in prima ei destinatie un curs de Apologetica pentru studentii Facultatii de Teologie din Bucuresti". Nichifor detaliaza imprejurarile scrierii si predarii acestui curs in intervalul de la 16 ianuarie la 20 mai 1939: ,,Prin legea de rationalizare a invatamantului superior, fostul patriarh Miron Cristea, atunci prim-ministru, a suprimat catedra de teologie ascetica si mistica, iar titularul, care crease aceasta disciplina de insemnatate esentiala pentru ortodoxie, a fost obligat sa se improvizeze imediat in apologet [...] Recunoastem totusi ca, pentru complexul problemelor atinse, ne-ar fi trebuit un ragaz mai indelungat si mai linistit decat cele patru luni de presiune. Nu l-am avut si nu-l avem" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Cateva Aspecte Referitoafe la Opera lui Nichifor Crainic.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Sfantul Dionisie Areopagitul, Opere complete si Scoliile Sfantului Maxim Marturisitorul, traducere, introducere si note de Pr. Dumitru Staniloae, editie ingrijita de Constanta Costea, Editura Paideia, Bucuresti, 1996, pp. 14-15
Sfantul Vasile cel Mare, Omilii la Hexaemeron, in Parinti si Scriitori Bisericesti, volumul 17, traducere de Pr. D. Fecioru, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 2004.
Badescu, Laura, Retorica poeziei religioase a lui Nichifor Crainic, Bucuresti, Editura Minerva, 2000.
Crainic, Nichifor, Zile albe. Zile negre. Memorii, editie ingrijita de Nedic Lemnaru, Casa editoriala "Gandirea", Bucuresti, 1991.
Idem, Nostalgia Paradisului, editia a II-a, studiu introductiv de Dumitru Staniloae, postfata si note de Magda Ursache si Petru Ursache, Editura Moldova, Iasi, 1994.
Idem, Ortodoxie si Etnocratie, Editura Cugetarea, Bucuresti, 1937.
Condeescu, Alexandru, Spiritualitatea poeziei romanesti. Nichifor Crainic, Editura Muzeului Literaturii Romane, Bucuresti, 1998.
Corneanu, Pr. Conf. N., Frumusetea ca atribut al Dumnezeirii, in revista Studii Teologice, XI (1969), nr. 5-6, pp. 302-311.
Rose, Ieromonah Serafim, Cartea Facerii, Crearea lumii si omul inceputurilor, Editura Sofia, Bucuresti, 2001.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!