Arhetipurile și inconștientul colectiv

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In aceasta lucrare Carl Gustav Jung studiaza legatura dintre constiinta, inconstient si individuatie.

Modul de formare a individului din punct de vedere psihologic este numit de catre C.G.Jung << individuatie >>. Aceasta mai poate fi privita ca uni individ. Aceasta ar mai putea fi privita ca un proces de a deveni constient cu privire la propria si adevarata ta natura si de a urma aceasta natura, si nu valorile si atitudinile colective; acest proces se desfasoara de-a lungul intregii vieti. Metoda lui Jung de a ajunge la aceste amintiri este analitica. In stadiile de inceput ale operei sale el utiliza ceea ce este cunoscut drept ,,teste de asociatie" spre a ajunge la aceste amintiri. Testele de asociatie au dezvaluit o particularitate a structurii psihice, anume tendinta ideilor de a se asocia in jurul unor nuclee de baza; aceste idei asociate -- colorate afectiv -- Jung le-a numit complexe.

Inconstientul personal apartine individului. Amintirile din inconstientul personal, desi nu se gasesc cu totul sub controlul vointei, pot sa fie rechemate(de exemplu in somn). Uneori ele revin din proprie initiativa; cateodata o asociatie intamplatoare sau un soc le va scoate la lumina. Fenomenele inconstiente au o legatura slaba cu inconstientul.

Psihicul unui individ cuprinde atat fenomene inconstiente, care de cele mai multe ori apar haotic, cat si constiinta, eul fiind centrul acesteia.

Exista mai multe opinii in legatura cu fenomenele inconstiente : Freud considera ca exista factori constienti care << reprima anumite tendinte >>. De asemenea el considera ca procesele conflictuale ce au loc in inconstient sunt

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arhetipurile si Inconstientul Colectiv.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 014 cuvinte
Nr caractere:
5 368 caractere
Marime:
12.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
indivizi, factori, inconstient
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Sus!