Verbele Copulative in GALR

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere
II. Definitie. Construcitia ternala. Clasificari. Caracteristici
III De la asemantice la verbe incomplet desemantizate
IV.nventarul verbelor copulative
V. Valorile morfologice ale verbelor:a fi, a iesi, a ramane, a face, a insemna, a ajunge, etc
VI Diatezele verbelor copulative
VII Omisibilitatea sau elipsa copulativului a fi
VIII. Variatia de topica a numelui predicativ
IX. Functiile sintactice ale constructiei [v. cop (la moduri nepersonale) + NP]
X. Facotori de diferentiere a NP  ului, de CPO si de EPS
XI. Concluzii
XII. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Am incercat in lucrarea de fata sa gasesc in opiniile catorva dintre lingvistii nostri de seama ceea ce e comun si mai apoi sa raportez aceste pareri la interpretarile date de autorii GALR  ului.
In tratarea unor aspecte precum: definitia verbelor copulative, intranzitivitatea, morfemele predicativitatii acestora, contributia acestora la realizarea valorilor semantice ale numelui predicativ, inventarul verbelor copulative, topica, posibilele confuzii cu alte parti de propozitie  am apelat la autori cu opinii  consider eu  cel putin pertinente. In GALR insa, autorii trateaza verbele copulative si nu numai la un nivel superior, adoptand multiple perspective precum: functional  sintactica; structurala; pragmatica si stilistica.
GALR se dovedeste o lucrare totala, impresionand prin descrierea ampla a structurii morfologice si sintactice, prin sursele si metodele folosite, ea fiind realizata in spiritul unei cercetari de tip academic.
II. Definitie. Construcitia ternara. Clasificari. Caracteristici
Din multele definitii date verbului copulativ in lucrarile de specialitate, am selectat si noi elementele esentiale comune asa incat o posibila definitie ar fi si urmatoarea:
Verbul copulativ este partea de vorbire, componenta obligatorie a predicatului nominal, insuficienta semantic si care numai impreuna cu un nume predicativ poate indeplini functia de predicat nominal.
Constructia ternara
Verbul copulativ este inclus intr-o constructie ternara [SB + VCOP + NP]; in care toti termenii sunt obligatorii, iar verbul copulativ se acorda cu subiectul in numar si persoana.
Cand cele de al doilea nominal este un adjectiv acesta se acorda in gen numar si caz cu SB, caruia de altfel i se si subordoneaza.
Fata de subiect, numele predicativ manifesta si restrictii selectionale (lexicale) astfel putem spune: copilul este obraznic / inteleligent / incapatanat dar nu putem spune peretele este obraznic / inteleligent / incapatanat.
Nominalul subiect manifesta restrictii conjunctionale, adica propozitional  conjunctional ale numelui predicativ.
Intrebarea este daca....
Problema este daca...


Fisiere in arhiva (2):

  • lucrare master.doc
  • Cuprins.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!