Tendinte ale Limbii Romane Actuale

Extras din referat Cum descarc?

In sistemul lingvistic al unei tari un rol deosebit de important il are limba literara, ,,ipostaza cea mai ingrijita a limbii intregului popor", care se opune vorbirii familiare si graiurilor, variantelor dialectale.
Limba literara nu inseamna numai limba operelor artistice sau literare, asa cum se mai afirma, uneori, in virtutea unei traditii, ci este ,,nucleul" tuturor productiilor culturale omenesti, indiferent de sferele carora acestea le apartin: stiinta, literatura, arta, politica, mass-media in general, fiind in acelasi timp cel mai important instrument de comunicare intre oameni si totodata principalul mijloc de realizare, de raspandire si de conservare a valorilor cultural-stiintifice.
Lexicul reprezinta partea cea mai mobila a limbii, domeniul in care se produc cele mai rapide schimbari, intrucat el este compartimentul cel mai supus influentelor din afara, fiind profund legat de evolutia societatii si de toate realitatile extralingvistice.
Formarea de cuvinte noi, derivate sau compuse, reprezinta un fenomen constant in cursul istoriei unei limbi. Particularitatile care caracterizeaza sub acest aspect o anumita epoca, deosebind-o de altele, privesc intensitatea procesului (sunt perioade mai active, mai bogate in creatii noi, si perioade mai putin productive, in care lexicul stagneaza sau se imbogateste mai ales prin imprumut) si preferinta pentru anumite procedee, pentru anumite elemente de derivare sau compunere.
Pornind de la o abordare descriptiva a lexicului romanesc din ultimele decenii, incercam o evidentiere a principalelor aspecte si tendinte ale acestuia, avand in vedere avalansa de cuvinte noi si foarte noi din vocabularul romanesc actual, modul cum acestea s-au format si directiile in care evolueaza.
Comparand tendintele care se observa in limba romana actuala cu cele retinute pentru alte limbi moderne putem afirma cu certitudine ca lexicul romanesc evolueaza in directia modernizarii si internationalizarii, atat in ceea ce priveste imprumuturile, cat si procedeele de formare a cuvintelor.
Derivarea cu afixe ramane unul dintre cele mai productive procedee de formare a cuvintelor in limba romana, pastrand pe primul loc derivarea cu sufixe, dar sporind si numarul derivatelor cu prefixe. Cele mai productive afixe sunt cele neologice, cu etimologie multipla. Multe dintre derivatele denotative se realizeaza cu ajutorul unor sufixe neologice.
Printre sufixele care se bucura de o deosebita raspandire in limba actuala se numara, de departe, sufixul abstractitate, sufix mostenit din latina si care corespunde fr. -ite. Cu ajutorul lui se formeaza, atasandu-l la diverse baze adjectivale, substantive abstracte exprimand calitatea: fidel-fidelitate, loial-loialitate, timid-timiditate etc.
Dupa 1990 limba romana a inregistrat o dezvoltare foarte rapida. Majoritatea sensurilor pe care le consideram dinamica semantica in romana actuala sunt fapte de discurs, inregistrate in texte actuale, cu precadere din mass-media. Schimbari semantice propriu-zise nu pot fi considerate decat cele consacrate de uzul general sau cvasigeneral. Majoritatea cuvintelor care au dezvoltat sensuri noi in mass-media actuala romaneasca este reprezentata de neologisme, iar noile semnificatii atat denotative, cat si conotative, se concentreaza mai ales in domeniile social-politic, economic si administrativ. Neologia semantica se manifesta sub trei forme: largirea sensului, restrangeri de sens si calc semantic, cand sensul nou, adaugat, imita un model strain.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tendinte ale Limbii Romane Actuale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!