Studiu de Caz Simbolismul European

Extras din referat Cum descarc?

Simbolul este un semn concret (obiect, imagine) care reprezinta un alt obiect, o persoana, o situatie, o abstractiune, o entitate transcendenta etc. Era un semn de recunoastere la greci, intre parteneri de afaceri care pastrau jumatate dintr-un obiect (gr. symbolon provine din gr. symballein - ,,a pastra impreuna").
Simbolul literar
In literatura, cuvintul, imaginea artistica exprima generalul prin particular sau particularul pringeneral.Simbolul este plurivoc - o modalitate de acces prin intermediul sinesteziei, la adevarul absolut - dar si ca mod de exprimare a trairilor personale {Dictionar de termeni literari, fa.)
Simbolism
Simbolismul (fr. symbolisme) este o miscare literara si artistica, dupa care valoarea operei de arta consta in combinarea sentimentelor si gindurilor, a figurilor si formelor dupa legile lor proprii. In 1885 a luat nastere miscarea simbolista care reactioneaza fata de idealul estetic al ,,artei pentru arta" si fata de pozitivismul literaturii naturaliste. Poetii simbolisti sugereaza prin valoarea muzicala si simbolica a cuvintelor, nuantele cele mai subtile ale starilor sufletesti (Irina Petras, 1996). 
Simbolismul ca sinteza
Simbolismul reprezinta o sinteza a unor idei romantice si antiromantice. Poezia se afla dincolo de preocuparea de ,,adevar", refuzind judecata, conform criteriilor ratiunii discursive. De aceea ,,simbolismul e o prima incercare de structurare a experientei poetice moderne" (Matei Calinescu, 19/5).
Parnasianism / Simbolism
Simbolismul a aparut ca o reactie impotriva poeziei retorice a romanticilor si totodata impotriva impersonalitatii reci a poetilor parnasieni. Jean Moreas a denumit acest curent in 1886. Fiind o poezie exclusiv a sensibilitatii pure, poezia simbolista sugereaza starile sufletesti nelamurite, confuze, prin diferite'mijloace artistice. Parnasianismul a fost un neoclasicism, o reactie antiromantica, reactie care reprosa artistului exprimarea eului si interesul pentru mediile mizerabile si pitoresti, pentru figuri ce nu corespundeau idealului clasic de frumos. Nu erau agreate nici preocuparile sociale in opera de arta.
Romantism / Simbolism
Simbolismul este un antiparnasianism, dar si un neoromantism. Multe trasaturi ale romantismului se regasesc in miscarea simbolista, care face un romantism exacerbat, pina la o sensibilizare nervoasa. Mai frecvente sint urmatoarele trasaturi: cultul eului, revolta impotriva tabu-urilor clasice, reactia fata de regulile care vor sa impuna sentimente ,,nobile" si versificatia normativa. In timp ce romanticii foloseau simbolul pentru a lamuri, a materializa o idee sau iui sentiment, simbolistii doar sugereaza.
Teme preluate de la romantici
odialectica antitezei Venera si Madona;
oexprimarea ideii de ,,voluptate a mortii neinduratoare'":
ointeresul pentru boala, complicat cu influenta zolista a descrierii cazurilor si simptomelor, totul cu o vibratie acuta si exasperata;
ointeresul pentru ceea ce este misterios si tenebros sau foarte vag;
ofrecventa unor vechi mituri, eresuri populare si legende vechi;
odescrierea unor castele sau castelane inchipuite a locuintelor de demult, cu obiecte prafuite, evocatoare de amintiri, senzatii vagi, in cautarea timpului pierdut (Irina Petras, 1996).
Evadarea
Atunci cind aspiratiile nu se realizeaza, poetul simbolist devine nostalgic si incearca sa evadeze din luciditatea obositoare.
EVADARI DIN LUCIDITATE oevadare din atmosfera euforica (Al. Macedonski); oplecari enigmatice in necunoscut (D. Anghel); odirectia Eldorado (D. Iacobescu); o"spre himericul aiurea" (N. Davidescu); ocalatorii fara directie, spirit de aventura (M. Saulescu); oevaziuni maritime (B. Nemteanu); ostepa (I.Pillat); o,,vagul" simbolist, in tipare folclorice (Elena Farago).
Enigmaticul maritim
Preferintele simbolistilor se indreapta spre anumite elemente care se pot transforma in corespondente si simboluri; marea, nava cu vele. In lipsa marii, in port se constata spleen-ul estival.
ATMOSFERA MARINA - cintecul marii, inefabilul, taina (D. Anghel);
-poetul marii cu iahturi ,,albe", ,,rosii", ,,negre", galere, caice ,,roz", ,,albe" (I. Minulescu); -poetizarea marii (I. Pillat).
Exotismul
In mediul exotic se poate visa cu ochii deschisi. Sensibilitatea este pusa in miscare de peisajul extrem-oriental, tropical, de vegetatia luxurianta, de policromie si betie olfactiva.
PEISAJUL EXOTIC
-afectiune pentru japonezerii, trandafiri orientali, Orientul arab (Al. Macedonski);
opasiune pentru Levant (Stefan Petica);
- adorarea Mediteranei si a coastei Antilelor (I. Minulescu)-
ointeres pentru Africa sau Polul Nord (la Cezar Savescu).


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Caz Simbolismul European.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!