Shakespeare și Teatrul Elisabetan

Extras din referat Cum descarc?

In epoca aparitiei si dezvoltarii umanismului European, in Anglia se va produce un fenomen care va influenta in mod semnificativ evolutia ulterioara a tot ce inseamna arta. Curentul se va intensifica in timpul domniei reginei Elisabeta, mai exact in a doua jumatate a secolului al XV lea, perioada in care umanismul englez va atinge apogeul 
Spre deosebire de alte tari, dezvoltarea artei teatrale engleze s-a facut printr-o unitate desavarsita, universul dramaturgiei fiind dominat atat de povestiri moralizatoare si sublime cat si de aventuri bufone ai carei eroi erau oameni de rand. Acest fapt va facilita observarea unei mari mobilitati a tematicii si a stilurilor. De asemenea, nevoia de adevar ii va determina pe englezi sa includa in operele lor dramatice elemente patetice precum tema mortii, a diavolului, a vrajitoarelor. In acelasi timp apar si satire, caricaturi, revelandu-se astfel marea diversitate a artei teatrale destul de dezvoltata pentru acele timpuri.
Contextul istoric va influenta intr-o oarecare masura evolutia teatrului. Daca in perioada Renasterii si a Clasicismului fondul dramaturgiei engleze se pastreaza, ulterior se poate observa deschiderea catre noi orizonturi si o preocupare pentru rafinarea limbajului. Reforma va avea o actiune benefica asupra evolutiei teatrului, iar religia va deveni in scurt timp simbolul ideilor de patrie si libertate. In aceste conditii, aparea un fel de stimulent intelectual care va forta sufletele meschine, ce nu fusesera atinse de efectele Renasterii, sa se ocupe de lucrurile care tin mai mult de spirit.
Ulterior se vor afirma numerosi scriitori care se vor dedica elaborarii de piese ale caror subiecte vor trata diferite aspecte ale actualitatii acelei vremi. Spre exemplu, John Lyly, reprezentant al dramaturgiei engleze, se va evidentia prin tragediile sale cu subiecte antice si prin initierea stilului eufuistic, care prin folosirea repetata a exprimarii figurate, a jocurilor de cuvinte si a paradoxurilor, se va constitui intr-o varianta engleza a manierismului. Dar in acelasi timp, acesta poate fi numit "maestru al povestirilor nesarate de curte, al firului de par despicat in patru" 
Alaturi de acesta vor mai scrie si altii abordand diferite teme si stiluri. Printre acestia se numara: Thomas Kid, care se dedica in totalitate conturarii de violente contraste de lumini si tenebre; Marlowe, care instaureaza domnia lucrurilor frumoase si a elocventei lirice; Webster cel care nuanteaza cu ironie si infatiseaza frumusetea sobra a unor calamitati extraordinare si a unor crime sangeroase etc.
Piesele de teatru capata treptat o importanta deosebita , tematica devenind din ce in ce mai bogata - de la incercari de drama istorica precum operele "Balciul de Sfantul Bartolomeu"(Ben Jonson),"Henric al V lea" si "Richard al III lea"(William Shakespeare), imaginatia merge pana la nascocirea fantomelor ca in "Hamlet" si a vrajitoarelor, in "Fratele Bacon si Fratele Bungay"(Robert Green),"Macbeth" si altele.
Succesul de care se bucura dramaturgia in acea epoca este concentrat in sintagma celor doi autori Guy Rachet si Rene Chavance, si anume ca: "teatrul va tine loc de carte si de ziar" 
Este cunoscut faptul ca in istoria literaturilor, teatrul este genul care apare mai tarziu. Paradoxul literaturii engleze consta in rapiditatea cu care acesta ajunge la maturitate. Se poate afirma ca in epoca elisabetana, operele dramaturgilor sunt impletituri ale genurilor, impletituri in care predomina poezia 
Prima receptare a lui Shakespeare nu a fost una foarte favorabila din cauza preponderentei gustului clasic francez in cadrul cercurilor literare, Voltaire fiind de parere ca acesta este inzestrat cu geniul creatiei, insa ca opera sa nu respecta niciunul din principiile artei. Acesta era acuzat de incalcarea legii celor trei unitati de spatiu, loc si timp a lui Aristotel, fiind supranumit si "geniu descatusat de norme".


Fisiere in arhiva (1):

  • Shakespeare si Teatrul Elisabetan.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!