Secret doctorului Honigberger

Cuprins referat Cum descarc?

Situarea Contextuala ... 1
Titlul .. ... . ..1
I. Naratiunea ... .1
1.1. Subiectul ...1
1.2. Liniile Conflictuale ...3
1.3. Actiunea 3
1.4. Relatiile spatio-temporale .6
1.5. Personajele 6
II. Discursul narativ .7
2.1. Timpul ...7
2.2 Perspectiva .8
2.3. Distanta .8
2.4. Modalitati de organizare a textului ...8
2.5. Nivelul gramatical si stilistic al textului ...11
III. Compozitia 11
Concluzie


Extras din referat Cum descarc?

Situarea Contextuala 
Nuvela ,, Secretul doctorului Honigberger " a lui Mircea Eliade a aparut in numerele din martie si aprilie 1940 ale ,,Revistei Fundatiilor Regale" cu titlul ,,Taramul Nevazut". 
In iulie 1940, a aparut o versiune largita a nuvelei in volumul ,,Secretul Doctorului Honigberger"(Ed. Socec, Bucuresti, 1940), in care, dupa propria marturisire, autorul a combinat evenimente reale ( existenta istorica a lui Honigberger , experientele sale personale din Rishikesh ) si elemente imaginare atat de strans incat, dupa el ,,numai un cititor avizat ar fi putut distinge adevarul de fantezie".
Titlul ,, Secretul doctorului Honigberger face referire la doctorul sas Johann Martin Honigberger , la calatoriile si experientele acestuia in Orient
I. Naratiunea
Subiectul
In expozitiune se fixeaza locul si timpul actiunii si sunt prezentate personajele principale. Totul incepe intr-o dimineata din toamna anului 1934, cand naratorul primeste o scrisoare prin care este invitat de catre o anumita doamna Zerlendi sa cerceteze scrierile sotului sau. Decizia naratorului de a da curs invitatiei misterioasei doamne Zerlendi constituie intriga actiunii intrucat va determina schimbarea situatiei initiale si derularea evenimentelor urmatoare. Mai mult din curiozitate naratorul hotaraste sa o viziteze pe aceasta : ,, Scrisoarea d-nei Zerlendi pomenea insa de niste colectii orientale, fara sa precizeze natura si obarsia lor, si asta a fost de ajuns sa-mi destepte curiozitatea." 
Evenimentele determinate de hotararea personajului narator constituie desfasurarea actiunii in care intamplarile urmeaza o succesiune in timp si spatiu. Ajuns la casa doamnei Zerlendi acesta afla despre pasiune sotului doamnei Zerlendi pentru viata doctorului Honigberger. Aceasta il roaga pe narator sa continue munca neterminata a sotului sau. Tot de la doamna Zerlendi naratorul afla ca sotul ei a inceput sa se intereseze de viata doctorului brasovean Johann Honigbereger, cu scopul de a scrie o biografie a acestuia si ca pe masura ce se documenta cu privire la viata doctorului, el descopera ca acesta avea preocupari ocultiste. Treptat doctorul Zerlendi incepe sa se intereseze de practicile oculte, renuntand la scrierea biografiei si incepe un stil de viata ascetic, fara alcool, cafea, tutun sau carne. Timp de cateva saptamani, autorul isi petrece cel putin trei dupa-amiezi pe saptamana in biblioteca doctorului Zerlendi. Studiind materialele adunate de Zerlendi, autorul isi da seama ca manuscrisul se intrerupea odata cu reintoarcerea lui Honigberger la Alep, prin 1822, materialele scrise alcatuind abia un sfert din biografia propiu-zisa. Intr-una din zile, in camera in care studia matrialele despre Honigberger, naratorul este intrerupt de Smaranda, fiica doamnei Zerlendi, deloc mirata de prezenta lui, si afla de la aceasta ca nu este singurul care cercetase aceste manuscrise. Mai mult aceasta ii destainuie naratorului motivul pentru care mama sa l-a rugat sa cerceteze aceste manuscrise, anume pentru a-i spune ce s-a intamplat cu sotul ei. La rugamintea naratorului Smaranda ii spune ca tatal sau a disparut in ziua de 10 septembrie 1910 si ca de atunci nu a mai fost vazut : ,,Tata a disparut in intelesul propiu al cuvantului. Si a disparut fara ca sa-si ia vreunul din costumele de haine, fara palarie, lasandu-si toti banii in sertarul biroului." 
Aceasta ii mai spune ca un ofiter german pe nume Hans, ramas in Bucuresti dupa ocupatie, a murit in 1921 intr-un accident de vanatoare, la o mosie a familiei Zerlendi, dupa ce afirmase ca incepe sa inteleaga ,,tainele lui Honigberger".
Actiune atinge punctul culminant in momentul in care naratorul, impins de marturia Smarandei, isi indreapta atentia spre caietele cu notite ale domnului Zerlendi si descopera un caiet sub forma de jurnal care era inceput la data de 10 ianuarie 1908 scris in limba romana dar cu caractere sanscrite. Fiind intrerupt de jupaneasa Arnica, care il informeaza ca in zilele urmatoare va face curatenie generala, acesta ascunde jurnalul in haina, captivat si intrigat de continutul caietului, si pleaca in taina pentru a nu fi descoperit. Ajuns acasa si citind caietul afla ca doctorul Zerlendi ajunsese sa stapaneasca o serie de tehnici yoga si mai ales drumul catre Shambala.
Deznodamantul dezvaluie hotararea naratorului de a inapoia caietul si sa-l citeasca in intregime doamnei Zerlendi. Timp de cateva saptamani nu reuseste sa o gaseasca, servitoarea spunandu-i ca doamna ori e bolnava, ori e plecata la mosie. Abia pe la sfarsitul lui februarie 1935, este primit in casa de o servitoare noua, mai tanara. Acesta constata ca Smaranda este si ea mai tanara si ca nimeni nu-l mai recunoaste, iar amanuntele pe care el le invoca apartin unei realitati existente cu zeci de ani in urma. Cele doua femei ii spun naratorului ca biblioteca fusese risipita cu aproape douazeci de ani in urma, iar Arnica, servitoarea schioapa, murise cu cincisprezece ani in urma. Plimbandu-se buimac pe strazi, naratorul pretinde ca ,,numai dupa ce am ratacit multa vreme pe strazi si mi-am venit in fire, mi s-a parut ca inteleg talcul acestei uluitoare intamplari. Dar n-am indraznit sa-l marturisesc nimanui, si nici in aceasta povestire nu il voi destainui.Viata mea si asa a fost indestul de incercata, in urma tainelor pe care doamna Zerlendi m-a indemnat sa le cercetez, fara sa aiba dezlegarea sotului..." Cateva luni mai tarziu trecand prin dreptul caselor de la numarul 17 acesta constata ca se daramau, iar micul Hans spune ca se numeste Stefan.


Fisiere in arhiva (1):

  • Secret doctorului Honigberger.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Eugen Simion, Scriitori romani de azi, vol.II, Editura Cartea Romaneasca, 1976.
2. Jean Chevalier, Alain Geerbrandt, Dictionar de simboluri, vol.I, Editura Artemis, Bucuresti,1995.
3. Mircea Eliade, India, Nopti la Serampore, Secretul doctorului Honigberger, Editura CORTEX 2000, Bucuresti, 2004.
4. Ov. S. Crohmalniceanu, Literatura romana intre cele doua razboaie mondiale, vol.I, Editura Minerva, Bucuresti,1972.
5. Violeta Mihai, Mircea Eliade Proza Fantastica, Editura Viitorul Romanesc, Bucuresti, 2001.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!