Scrierile vechi romanesti

Extras din referat Cum descarc?

Limbile de cancelarie in Evul Mediu erau latina, greaca, slavona, in care se oficia cultul religios crestin in manastiri, ca asezaminte de invatamant, si instructia se facea in aceste limbi. Limba romana, folosita de poporul roman, va patrunde mai tarziu in cancelariile domnesti, dar Biserica Ortodoxa Romana isi va asuma rolul de a folosi scrisul si cititul in limba romana, avand un rol decisiv in aparitia culturii in limba romana. 
Limba latina va fi prezenta pe multe inscriptii, dar si in documente. Astfel, in Cronica Notarului Anonim gasim inserat textul in limba latina al raspunsului dat de Menumorut, duce al Bihariei -- Crisana, lui Arpad, ducele Hungariei. 
Un document redactat in limba latina este Memoriul lui Vlad Tepes catre Matei Corvin, alcatuit de catre Radu Gramaticul, ceea ce dovedeste ca scrisul si cititul in limba latina s-au continuat in Tara Romaneasca. Nicolaus Olahus, figura proeminenta a umanismului romanesc, scrie in limba latina cartea sa Hungaria, in care avem o descriere a Tarii Romanesti, a Moldovei, Transilvaniei, Tarii Somesului, Tarii Crisurilor si a Tarii Timisului. In ea se arata originea latina a limbii romane si originea romana a poporului roman, unitatea poporului roman si continuitatea romanilor in Dacia, adica tezele etnogenezei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Scrierile vechi romanesti.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Alexandrescu, Emil si Gavrila, Dana. Literatura romana in analize si sinteze. Asociatia obsteasca Princeps, Chisinau, 2007;
http://ro.wikipedia.org/wiki/Literatura_rom%C3%A2n%C4%83_%C3%AEn_slavon%C4%83;
http://www.scribd.com/doc/39131028/Studiu-de-Caz-Primele-Scrieri-Romanesti;
http://www.romaniandolls.com/books/002art/art00old/cronica/cronica.htm;
http://theo-phyl.blogspot.com/2010/02/geneza-crestinismului-romanesc-vi.html


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!