Referințe Critice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Al. Rosetti: ,,Cunosteam pe Camil Petrescu din scris. Retinusem exprimarea sa vie si clara, originalitatea parerilor emise. O intamplare ne-a reunit: cautam scriitori necunoscuti in vederea publicarii lor la editura cultura nationala, reinfiintata de curand (1930).

Ne-am intalnit in minusculul local din Pasajul Macca, sediul editurii, intr-o dupa-amiaza de vara. Personalitatea lui Camil Petrescu m-a sedus de la primele cuvinte schimbate. Venea la editura cu o nuvela mai lunga, care a fost incorporata in naratiunea Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, roman in devenire, pe care a inceput sa-l scrie imediat dupa venirea noastra, adaugand in spalt, lungi pasaje la partea culeasa, mutand portiuni ale textului dintr-un spalt intr-altul, intr-un cuvant, refacand toata cartea sub forma de corectura".

Al. Rosetti, ,,Note din Grecia, Diverse, Cartea alba",

ed. Minerva, 1971, p. 247.

I. Sarbu: ,,Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi e romanul unei clarificari interioare: eroul, Stefan Gheorghidiu, depaseste marginile inguste, anihilante ale dramei erotice care-i macina existenta, odata ce ia contact cu drama infernala a celui dintai razboi mondial. In sufletul personajului are loc o rasturnare de planuri, care-l obliga sa priveasca, dintr-o perspectiva limpede si resemnata, avatariile vietii lui conjugale.

Tanar intelectual cu preocupari filozofice, stapanit de nevoia de a realiza absolutul in dragoste, Stefan Gheorghidiu esueaza tocmai in acest sector- singurul, dupa opinia sa, care i-ar putea justifica existenta. Recunoasterea deplina a acestui esec nu se produce decat dupa ce eroul parcurge experienta zguduitoare a razboiului. Cu ochii arsi de grozaviile vazute, cu sufletul calit de flacara solidaritatii umane, el contempla, cu

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Referinte Critice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 033 cuvinte
Nr caractere:
19 990 caractere
Marime:
21.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filologie
Tag-uri:
critica, critici
Predat:
la facultate
Materie:
Filologie
Sus!