Receptarea Antichității Greco - Romane în Cultura Română

Cuprins referat Cum descarc?

Argument
Lira lui Orfeu
Lucian Blaga Epitaf pentru Euridike
Vasile Voiculescu Orfeu
Ana Blandiana Unde-i mandria?
Leonid Dimov Rade Euridice
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Orice incercare de a supune analizei mentalul grec, in structurile sale initiale, poate avea drept rezultat revelarea unor aspecte arhaice, aproape pierdute si de neregasit pentru perceptia moderna. Departe de a poetiza, putem vorbi de o reala catabaza a cercetatorului clasicist in adancurile sensurilor acoperite de intunericul lui tempus edax sau, mai concret, de cel al propriilor prejudecati. O descindere laborioasa de acest fel este mereu insotita de entuziasm pana la , de indata ce se dezvaluie dimensiunile originare, etimologice, nealterate ale lucrurilor, asa cum fusesera ele gandite si simtite in traditia vechilor greci. Fara a fi numai simple relicve ale unei forma mentis fosilizate, cea a Helladei antice, aceste semnificatii de inceput vin sa ne lamureasca maniera de a le privi pe cele din afara noastra sau, mai ales pe cele dinlauntru, oferindu-ne astfel posibilitatea de a ne sustrage amneziei si confuziei postmoderne.
In greaca veche este una dintre acele vocabule concept esentiale, care, supusa examenului filologic, permite configurarea unei axiologii profund traditionaliste, impregnata de religiozitate. Este cuvantul uzitat pentru a desemna fericirea teleologica prin excelenta. Etimologia identifica fara efort convietuirea particulei care trimite la ideea de bine (vezi cel nascut dintr-un neam bun) alaturi de termenul , cu un camp semantic larg, al carui epicentru este ideea de divin. Omul grec ipostaziat ca homo religiosus cunoaste sensul fericirii, de vreme ce in traducere ar insemna buna relatie cu divinul. In aceeasi ordine idiatica s-ar impune si povestea lui . In varianta primara, sensul sau era unul concret, pragmatic, regasit in radacina elena poie - : - a face, a alcatui. Termenul nu avea, deci, semnificatia cu care l-a investit mai apoi trecerea timpului, poezia fiind ab origine facere, alcatuire a unui poet - , el insusi facator, profilul sau demiurgic reprezentand obiectul demersului nostru.
Dictionarele atesta, pe langa polisemantismul lui , prezenta tarzie a unor conotatii legate de plasmuirea sau compunerea versurilor. Tot aici se specifica faptul ca ideea de poet era exprimata mai degraba prin arhaicul pe care l-am putea plasa la inceputul logosului grec. 
La intrebarea cine erau aezii, exegeza raspunde fara a aluneca in speculatii: aezii, considerati profesionisti se acompaniau la instrumente cu coarde (kitharis, forminx, lyra) si erau totodata poeti creatori care improvizau pe o tema data . Etimologia, stiinta adevaratului sens, intareste la randu-i pozitia istoriei literare, accentuand ideea de cant: - cel ce canta, cantaret - canta, a celebra. Verbul insa, apare cu o nuanta particulara in creatiile aezilor, ori de cate ori sunt chemate muzele, desemnand in mod special cantarea zeiasca:
Canta, zeita, mania ce-aprinsa pe-Ahil Peleianul / Patima cruda ce-aheilor mii de amaruri aduse 
Asadar aedul nu e doar un simplu cantaret, cithared molatic , el este dincolo de toate alcatuitorul unui cant inspirat printr-un act sinergic, teandric, afirmandu-se astfel foarte lamurit pozitia sa de slujitor sacerdot al fiicelor Mnemosynei. Ca poezia era impreuna lucrare divino umana, avand o evidenta dimensiune mistica, dar sacru, asa cum avea sa ne spuna Hesiod, este un fapt de la sine inteles pentru vechii greci. De altfel, Theogonia aedului beotian este u


Fisiere in arhiva (11):

 • Ana Blandiana.doc
 • Argument.doc
 • Bibliografie.doc
 • Cuprins.doc
 • DESCENDENTA ORFICA.doc
 • Lenoid Dimon - Rade Euridice.doc
 • Lira lui Orfeu.doc
 • Lucian Blaga.doc
 • Orice incercare de a supune analizei mentalul grec.doc
 • Universitatea din Craiova.doc
 • Vasile Voiculescu.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!