Recenzie Amilcar Herrera - Catastrofa sau o Noua Societate

Extras din referat Cum descarc?

Autorii cartii Catastrofa sau o noua societate doresc construirea unui model de societate bazat pe o idee calauzitoare: satisfacerea adecvata a necesitatilor fundamentale ale omului. Ea constituie obiectivul principal al sistemului de productie si se defineste prin necesitatile din domeniul alimentatiei, locuintelor, invatamantului si sanatatii.
Modelul latino-american prezinta o considerabila mutare de accent inspre social Soarta omului nu depinde in ultima instanta de bariere fizice de netrecut,ci de factori sociali si politici pe care omul trebuie sa-i modifice.
Acest model aduce in scena omul ,spre deosebire de alte modele globale in care factorul uman este neglijat in raport cu factorii materiali si economici.
Realismul lucrarii se manifesta in descrierea punctului de plecare: este de fapt primul model creat de cercetatori apartinand unor tari in curs de dezvoltare, buni cunascatori ai presiunii imense ce o exercita problemele sociale nerezolvate. In mod explicit cartea se ridica impotriva formulei capitaliste, negandu-i capacitatea de a gasi solutii problemelor unei omeniri divizate de grave decalaje si intarzieri in societate.
Oricare ar fi forma sa, capitalismul este cladit pe proprietate,initiativa si profit particular,dand nastere unor societati bazate pe structuri de clasa in care exista inegalitate, dominare si exploatare. Dar realismul lucrarii este deficitar atunci cind paseste in domeniul solutiilor.Cu toate ca imbratiseaza o optiune socialista. Afirmand ca socialismul este in curs de extindere, intelegerea modului de productie socialist este neaprofundata.
Modelul prezentat in aceasta lucrare este evident un model normativ.Nu este vorba de o incercare de a descoperi ce se va intampla daca vor continua tendintele actuale,ce de a indica un model de atingere a unui tel final, o lume eliberata de sub dezvolate si mizerie.Modelul nu are pretentia de a fi obiectiv in sensul de a fi independent de valori, asa cum se intelege in general.Modelul ilustreaza o conceptie despre lume impartasita de autori si fata de care ei sunt adanc angajati.Pe de alta parte, este obiectiv prin faptul ca pleaca de la o imagine distilata, dar realista a problemelor ce stau in fata omeniriisi cauta solutii bazate pe capacitatea de schimbare si pe creativitatea pe care societatile omenesti au dovedit-o atat de des in trecut.
Un obiectiv de o asemenea amploare nu poate fi inchis in totalitate intr-o structura cu forma precisa.Acest cuvant va fi folosit model in doua moduri: intai cu referire la notiunea de societate ideala si in al doilea rand cu referire la un model matematic.Societatea ideala este o reactie impotriva scolii de gandire,dominata mai ales in tarile dezvolate care sustine ca problemele fundamentale ce stau astazi in fata umanitatii sunt legate de limitele fizice.Corespunzator acestui punct de vedere, cresterile exponentiale ale consumului si populatiei vor epuiza in cele din urma resursele naturale ale planetei,probabil chiar intr-un viitor apropiat.Daca problemele epuizarii resurselor vor fi evitate ,pentru viitorul previzibil,nivelurile in crestere ale poluarii vor avea ca rezultat un colpas ecologic.Rezultatul este intotdeauna acelasi,un colaps major cu rate mari ale mortalitatii si cu un declin al standardelor de viata catre nivelul preindustriale.
Solutiile propuse in unele din cele mai influente cercuri din tarile dezvolate por fi rezumate in cateva cuvinte: problema principla este cresterea rapida a populatiei,mai ales in lumea a 3a ; daca se urmareste evitarea catastrofei, este esential ca cresterea populatiei sa fie tinuta sub control; tinerea sub control a poluarii, utilizarea rationala a resurselor sunt numai masuri secundare.
Caracteristica fundamentala a acestei pozitii este ca accepta, intr-o maniera total necritica valorile centrale ale societatii asa cum este ea astazi. Pozitia autorilor cartii de fata este radical diferita: ei sustin ca problemele importante cu care este confruntata societatea nu sunt fizice ci social politice Aceste probleme se bazeaza pe distributia inechitabila a puterii, atat intre natiuni cat si in cadrul natiunilor. Rezultatul este opresiunea si alienarea, in mare masura din cauza exploatarii. Deteriorarea mediului fizic nu este o consecinta inevitabila a progrsului umanitatii, ci rezultatul organizarii sociale bazate in mare masura pe valori distructive.
Acest model de societate ideala se bazeaza pe ipoteza ca omul poate sa se elibereze de subdezvolate si opresiune numai prin schimbari radicale in organizarea sociala si internationala a lumii. Ceea ce se propune este o deplasare catre o societate care este in esenta socialista, bazata pe egalitate si pe deplina participare a tuturor membrilor ei la luarea deciziilor care ii afecteaza; consumul si cresterea economica sunt reglementate astfel incat sa se ajunga la o societate care sa fie in mod intrinsec compatibila cu mediul ei inconjurator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie Amilcar Herrera - Catastrofa sau o Noua Societate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!