Probleme Logico - Metamofologice ale Stiintei Contemporane

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul I.
Dispozitii generale cu privire la problema logico-metodologica a stiintei.
? 1. Problema obiectului stiintei 3
? 2. Problema teoretizarii in stiinta contemporana si dez-voltarea formelor cunoasterii teoretice: legea, ipoteza, teoria 5
? 3. Descrierea,explicarea si pronosticarea in stiinta 7
Capitolul II
Rolul altor stiinte in dezvoltarea stiintei contemporane 9 
? 1. Rolul matematicii in dezvoltarea stiintei 9
? 2. Problema computerizarii stiintei 10


Extras din referat Cum descarc?

Introducere.
Etapa contemporana de dezvoltare a cunostinte!lor stiintifice pune sarcina nu numai de a concepe teoretic faptele, ci si de a analiza modul de obtinere a lor, caile generale de elaborare a noului, adica a problemelor metodologice.
Metodologia a jucat intotdeauna un rol esential in dezvolta!rea stiintei. Necesitatea asigurarii meto-dologice a cercetarilor stiintifice apare atunci cand este formulata problema, dar nu este clar cum se poate rezolva, deoarece metodele vechi au devenit neefective, in astfel de conditii pentru rezolvarea proble!mei este necesara patrunderea in cultura si asimilarea expe!rientei, fie in forma de algoritmi de rezolvare a unei probleme concrete, fie in forma de reprezentari generale, care vor putea contribui la rezolvarea problemei. De aceea, se considera ca metodologia este un mijloc de legatura a stiintei cu cultura.Cu ajutorul metodologiei, stiinta, mai ales in conditiile de criza, asimileaza din cultura anumite normative care ii asigura pro!gresul. Astazi creste interesul fata de problema interactiunii dintre stiinta si metodologie. Diferentierea mereu crescanda a cunostintelor stiintifice provoaca necesitatea integrarii lor. Dar constituirea unui tablou integral al realitatii este posibil doar pe baza metodologiei stiintifice. De aceea, in structura culturii la rolul de lider, tot mai insistent, pretinde metodologia. Nu intam!plator, astazi capata o larga raspandire parerea ca secolul XX trebuie apreciat nu numai ca secol al atomului si cosmosului, ci si al metodologiei.
Pentru constituirea strategiei noi de cercetare este necesar de cunoscut: particularitatile stiintei ca fenomen social complex, locul si rolul ei in societate, structura si legitatile de functionare a ei. Pentru constituirea schemei generale a programului de cercetare rnetodologul trebuie sa poata aprecia starea actuala a stiintei, adica sa poata determina greutatile si perspectivele de dezvoltare a stiintei, sa poata integra rezultatul primit in siste!mul de cunostinte.
Astfel, in sprijinul celor expuse mai sus m-am hotarat sa scriu acest comunicat pe problemele logico-metodologice ale stiintei contemporane, pentru a arata locul si rolul metodologiei si a stiintei in dezvoltarea relatilor sociale, interactiunea lor cu alte stiinte cum ar fi matematica, informatica etc.
Capitolul I.
Dispozitii generale cu privire la problema logico-metodologica a stiintei.
? 1. Problema obiectului stiintei.
Cunoasterea stiintifica are un caracter sisternic.Stiinta este totalitatea de cunostinte puse in ordine pe baza principiilor teoretice. O suma de cunostinte neunificate intr-un sistem nu alcatuieste stiinta. Stiinta apare atunci cand acumularea si descrierea faptelor atinge nivelul incadrarii lor in sistemul de notiuni, adica in continutul teoriilor.
In antichitate au fost acumulate multe cunostinte despre relatiile cantitative ale lucru-rilor. Pe baza acestor cunostinte se construiau palate, piramide etc., dar ele continuau sa-si pastreze caracterul prestiintific, deoare!ce nu erau unite intr-un anumit sistem pe baza unor principii si legi generale. Ele au capatat un caracter stiintific numai in lucrarile lui Euclid,care le-a dat un caracter sisternic.Chimia practica e tot asa de veche ca si omenirea. Dar numai in sec. XVII, incepand cu lucrarile lui Boyle, chimia s-a transformat in stiinta.
Fiecare stiinta are perioada sa de afirmare, dar criteriile de constituire a stiintelor sunt generale: determinarea obiectului de cercetare,elaborarea notiunilor care corespund acestui obiect, stabilirea legii fundamentale, crearea teoriei capabile sa explice faptele. Adica,stiinta apare atunci cand se poate determina obiectul de studiu al acestei stiinte.
Stiinta e sistemul de cunostinte despre legi, in!susiri si relatii ale obiectelor. Cunostintele stiintifice functioneaza continuu si,in consecinta, apar cunostinte noi.Cunostintele stiintifice se exprima printr-un limbaj specific, cel stiintific. Legile stiintei se confirma, se eva!lueaza pe baza cercetarilor empirice si prin mijloace teoretice.
Insa determinarea obiectului stiintei este o problema destul de dificila.Exista zeci de defi-nitii ale unei sau altei stiinte.
Savantul trebuie sa aiba capacitati personale, un orizont larg, sa fie erudit si, in primul rand, sa cunoasca metodele stiintifice contemporane de gandire si cerceta!re. Pentru pregati-rea savantilor societatea cheltuie mij!loace colosale.Aceste cheltuieli sunt indreptatite atunci cand instruirea se face cu ajutorul celor mai efective metode. Dar aceste metode pot fi evi-dentiate atunci cand se stie cu ce se ocupa fiecare stiinta in parte,adica e determinat obiectul de studiu. Daca este clar ce reprezin!ta in sine fiecare stiinta, atunci se determina mai usor directiile de dezvoltare a stiintei, cele mai actuale sarcini ale ei. Aceasta ne-ar scuti de multe greseli si ar contribui la folosirea mai rationala a potentialului stiintific. Daca A. Einstein n-ar fi cunoscut care sunt cele mai actuale si mai dificile sarcini ale fizicii la inceputul secolului XX, el ar fi fost nevoit sa cheltuie mult timp, multa energie pentru a clarifica ce a obtinut fizica si de ce are ea nevoie. Nu este exclus ca in acest caz descoperirea teoriei relati!vitatii ar fi fost amanata pe multi ani. in stiinta contem!porana se intampla adesea ca din cauza infor-matiei limitate, a lipsei de coordonare si a planurilor unice savantii rezolva probleme deja rezolvate. Aceasta s-ar putea evita mai usor daca ar fi clar care este obiectul de studiu al stiintei date.


Fisiere in arhiva (1):

  • Probleme Logico - Metamofologice ale Stiintei Contemporane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!