Personaje Fabuloase in Creatia Poetica a lui Eminescu

Extras din referat Cum descarc?

Eminescu
?1. Imaginea Dochiei in lirica eminesciana
Mitul ancestral al intemeierii Statului dac ne duce in perioada matriarhala si este legat de un personaj feminin. Numele acestui personaj a fost Dacia, devenit Dochia, probabil sub influenta Sfintei Evdochia, gr. Evdokia=bunavointa (in perioada crestina). Dochia, Doche, Dacia, Doichie, Ghita; masculin: Evdochim?Docuta = Dochita, Dochiana, Dochina, u?? = stimat) cu (gr. ?u?? afereza Dochim, Dochiam, Dochiu, Ghita, Docan. Alt nume: Evdoxie = celebru, glorios. In limba daca, Dacia se pronunta Dochia, dupa cum Traian se pronunta Troian. Zarathustra in greaca Zoroastru = azo. Este un proces fonetic de care trebuie sa tinem cont. Asachi si altii, Eminescu indeosebi, au realizat pe aceasta tema, mitologii poetice privind medicinala nastere a poporului roman. Medicul Dioscorides amintea planta ??) dedetel, pe care Dacii o numeau dacina (???). Un important studiu analitic de Ion Coja, Riscurile hipercorectitudinii, trateaza tema Traian si Dochia. Chiar daca o fiica a lui Decebal ar fi purtat numele de Dochia, mitul Baba Dochia este mult mai vechi si poate fi pus in legatua cu numele matriarhal al Dacilor. La rindul lui, numele matriarhal al Dacilor trebuie pus in legatura cu vechiul termen indian Dachsina = focul ceremoniilor, si cu numele Daksa, cunoscind ca focul era adorat de stramosii Dacilor, in matriarhat, cind am vorbit de cum am aratat mai sus, ?? = fochist, care are grija de foc). Regina Hestia (grec. ? Pe parcurs pentru genul masculin apare cuvintul mos, care inlocuieste pe cel de baba.
Insasi vechimea multi-milenara a strabunei Baba Dochia (Baba Dacia) precizeaza fondul lingvistic caruia ii apartine cuvintul baba. Dochia este, asa cum am mai spus, o pronuntie traco-dacica a numelui Dacia, asa cum Troian este forma antroponimului Traian, in limba rustica: Dada = sora mai mare in Tracia, si Doda in Dacia nord-dunareana. Ptolomeu, pe la mijlocul secolului II, d.H., in lucrarea sa Indreptar geographic, inreagistreaza intre orasele din Dacia, Dochidava (????????), cetatea Dochiei (nu a Dachiei!). In indice se specifica ,,Decidava, localitate in Dacia de miaza noapte"
In legatura cu mitul Dochia, cercetatorul Romulus Vulcanescu, mentioneaza ,,doua secvente epice". Prima legenda sustine ca Dochia, fiica regelui Decebal, a inaintat in fruntea unei ostiri spre Sarmisegetusa, in ajutorul tatalui ei asediat in cetate. Ea a fost ,,infrinta de armata lui Traian", a fugit cu resturile oastei in munti, spre rasarit. Acolo s-a rugat la Zamolxe ,,sa nu o lase sa fie pingarita de imparat. Si atunci Dochia a fost prefacuta intr-o batrina ciobanita, cu citeva oi linga ea". Traian, trecind pe linga ea a intrebat-o daca a vazut printesa si Dochia i-a aratat spre miazazi. Imparatul a luat-o in goana intr-acolo, si Baba Dochia a ramas stapina pe tinutul acela, si de atunci poate mai traieste inca in munti".
A doua legenda (citata de Densusianu, Vulcanescu) este cea relatata de Dimitrie Cantemir, in legatura cu Ceahlaul. ,,Drept in virf se vede o statuie straveche, inalta de cinci coti, infatisind, de nu ma insel, o batrina cu douazeci de mioare, din a carei parte fireasca (organul genital) curge intr-una un izvor nesecat de apa. Intr-adevar, este greu de spus daca natura a vrut sa-si arate aici jocul sau daca statuia a fost lucrata de mina unui artist dibaci. Caci statuia aceasta nu sta pe nici o temelie, ci este crescuta si legata strins de celelalte stinci, dar cu pintecele si spatele slobode; si chiar daca ai vrea sa crezi ca incheieturile au fost umplute cu un var facut cu multa iscusinta - si noi bucuros am spune-o - asemenea descoperiri ale celor din vechime s-au pierdut cu vremea, totusi nu-ti poti inchipui lesne in ce fel a fost adusa apa prin picior, in partea fireasca, fiindca nicaieri imprejur nu se vad urmele vreunui izvor sau ale vreunei albii. Pe semne ca de aceasta s-au folosit paginii pentru slujba religioasa


Fisiere in arhiva (1):

  • Personaje Fabuloase in Creatia Poetica a lui Eminescu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!