Origene Exeget al Bisericii Primare

Cuprins referat Cum descarc?

Argument .1
I. Vita .3
II. Origene si filosofia.8
1. Crestinismul si filosofia.8
III.Origene si iubirea de intelepciune.14
IV.Platonismul.25
V.Iudaismul in viziunea lui Origene.37
VI.Sistemul origenian.43
1. Principiul.43
2.Cosmologia lui Origene.51
3.Omul.62
Concluzii .68
Bibliografie.70


Extras din referat Cum descarc?

Argument
,,Unde Origen a fost bun,
nimeni nu e mai bun ca el;
unde a fost rau nimeni nu e 
mai rau ca el''
Gheorghe Scholarul
Am considerat ca aceste cuvinte ale lui Gheorghe Scholarul argumenteza poate mai bine decat oricare altele, motivele care au stat la baza alegerii acestei teme.
Origene este de departe, cea mai controversata personalitate a Bisericii crestine din perioada primelor veacuri. Aclamat de unii ca cea mai mare lumina a Bisericii dupa Sfintii Apostoli, hulit de altii ca flagelul Ortodoxiei si parintele tuturor ereticilor; el a vazut lumea impartindu-se in doua tabere, pentru sau impotriva lui. De cele doua parti in numar aproape egal, gasim si eretici, dar si sfinti dascali ai Bisericii, incat daca s-ar lua in consideratie majoritatea sufragiilor, hotararea ar fi nesigura. Nici autoritatea adversarilor sai nu poate sa-l condamne fara rezerve, nici insusirile aparatorilor sai nu-l pot achita fara cercetare; si poate ca atitudinea cea mai justa si cea mai inteleapta este o neutralitate binevoitoare, constand din admiratie, mila, simpatie, recunostinta si discreta dezaprobare, pe care au avut-o fata de el cei mai de seama Parinti ai Bisericii.
Origene a aparut ca un vifor teologic care a starnit o uimire universala si greu de definit. Succesiv sau simultan a fost acuzat de tradarea Bisericii, ca a tradat crestinismul in favoarea platonismului, ca a inventat arianismul si e tatal teologiei trinitariene, premergatorul monasticismului, tradator al eticii biblice, pe scurt repudiat ca un eretic, de cea mai mare parte din adversarii sai. 
Origene traieste si scrie intr-o perioada de prag esential in istoria spirituala a lumii: pragul dintre elenism si Evul Mediu crestin. El s-a dovedit a fi un stralucit cunoscator al traditiei filosofice grecesti si un mare traitor crestin. A facut opera magistrala de intemeietor al teologiei crestine sistematice si al hermeneuticii biblice. A abordat toate problemele definitorii ale filosofiei din toate timpurile; Mai mult decat toate acestea , Origene a fost , este si va fi un ,,punct de poticnire", o ,,piatra de incercare " pentru teologi si metafizicieni deopotriva.
I. Vita
Autorul Principiilor se naste in 184/185 in Alexandria Egiptului din parinti crestini, intr-o familie care va mai avea sase copii. La Roma, domnea atunci Commodus, un persecutor al crestinilor de a caror putere spirituala se temea mult.
Copilaria lui Origene este puternic marcata atat de atmosfera de profunda spiritualitate crestina din familia lui Leonida (tatal), cat si de tensiunile provocate de prigoana puterii seculare, deseori urmata de martiriul crestinilor. Tatal, Leonida, este primul dascal in lectura si analiza textelor biblice, precum si in cel al filosofiei grecesti, Inca din copilarie, Origene vadeste inclinatii pentru depasirea lecturii strict literale a Scripturii si pentru cautarea sensului mai adanc, chiar daca Leonida il mustra deseori pentru pornirea de a cerceta probleme nepotrivite cu varsta lui.
Inca din primii ani, Origene dovedeste o inclinatie obsesiva pentru martiriu (considerat principalul culoar spre mantuire), cautand, parca in mod intentionat, ocazii in acest sens.
In 202, in contextul unei noi persecutii a lui Septimiu Sever (care a lovit grav comunitatea crestina din Alexandria), Leonida este arestat. Mama lui Origene este nevoita sa-i ascunda acestuia hainele pentru a-l impiedica de la vreun act care sa-l arunce in lanturile persecutorilor. Despre aceasta perioada ne-a ramas marturia unei scrisori adresate de Origene lui Leonida (aflat in temnita) in care tatal este incurajat de fiu; era, intr-un fel nobil, invidiat pentru ocazia de a muri pentru Hristos si sfatuit ca soarta familiei sa nu-l faca sa dea inapoi de la marea incercare.
Intr-adevar, Leonida va fi martirizat, iar puterea seculara ii va confisca toata modesta avere, lasandu-i familia fara mijloace de subzistenta, intr-o prima faza, familia lui Origene va fi sustinuta de o femeie bogata din Alexandria care intretinea sau cultiva prietenie cu reprezentantii unor erezii foarte active in epoca. Acum cunoaste Origene un eretic, pe nume Paul, despre care se spunea ca este foarte invatat. Nu putem sti in ce vor fi constat relatiile intelectuale dintre cei doi. Eusebiu ne arata, insa, ca Origene nu se lasa influentat de Paul sau, cat de cat, clatinat in taria trairilor sale crestine.


Fisiere in arhiva (13):

 • Argument.doc
 • Concluzii.doc
 • CUPRINS.doc
 • I.vita.doc
 • II.ORIGENE SI FILOSOFIA.doc
 • III.origene si iubirea de intelepciune.doc
 • IV.Platonismul.doc
 • nou..BIBLIOGRAFIE.doc
 • UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA.doc
 • V.iUdaismul in viziunea lui origene.doc
 • VI.2 COSMOLOGIA.doc
 • VI.3.Omul.doc
 • VI.Sistemul origenian.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!