Olga Lossky - Recviem pentru un Cui

Extras din referat Cum descarc?

Recviem pentru un cui este romanul de debut al Olgai Lossky, romanciera franceza de origine rusa, nepoata cunoscutului teolog rus Vladimir Lossky. Romanul a aparut in Franta in anul 2004. 
Recviem pentru un cui este un roman de anticipatie. Actiunea se petrece la Moscova in timpul regimului sovietic. Romanul este scris cu tuse scurte si descrie atmosfera dintr-un apartament comunitar. Personajul central este batranul Fiodor Vasilievici. 
Romanul incepe in momentul in care batranul gaseste un cui infipt in incaltaminte. Suspicios, crede ca cineva i l-a pus intentionat acolo ca sa scape de el. Incearca sa ii gaseasca o utilitate si il bate in perete. Este momentul in care isi da seama cat este de gol peretele si scoate din dulap un tablou de-al tatalui sau de care uitase demult. Tabloul si cuiul par facuti unul pentru celalalt. Dar ce reprezinta de fapt tabloul ? Chiar Fiodor Vasilievici ne spune: In tablou este noapte, se vad lumanarile, o multime de aureole galbene, chiar daca lumina vine din alta parte. Te intrebi de unde, nu e luna, cerul e intunecat.
Se vede totusi biserica pe marginea drumului, un gard si pe fundal o clopotnita pe jumatate pierduta in penumbra. 
E momentul dezghetului. Cerul intunecat se oglindeste in baltile de noroi din drum. Zapada e cenusie si totusi luminoasa. In stanga, in fata bisericii, colibe. 
Este un peisaj de tara, un satuc fix cat sa acopere o parte si alta a drumului cu cateva case. 
Oamenii ies de sub portalul bisericii care se arcuieste deasupra drumului. Multimea se revarsa prin usa, fiecare cu luminita lui in causul palmei. Se vede lumina din biserica, prin ferestrele boltite. De aici iti poti inchipui caldura dinauntru. 
In prim-plan, in drum : doua femei cu saluri, botine de pisla si lumanari, care probabil s-au grabit sa iasa primele.
Privind acest tablou, batranul isi retraieste copilaria. Romanul este scris pe doua planuri.
Primul, cel din prezent, in care Fiodor Vasilievici este un batran vaduv si bolnav (nascut pe 23 august 1894 la Krasnikolakol, in districtul Tula), care traieste in plina epoca sovietica, in timpul lui Stalin (tatucul nostru Stalin ), dar care nu o resimte decat din cauza schimbarilor din societate. Tabloul vietii in perioada sovietica este redat foarte bine. Este vorba de niste oameni care traiesc impreuna intr-o casa, in asteptarea construirii de apartamente noi. Traiesc cu frica controalelor JEK-ului (serviciu care era insarcinat cu administrarea apartamentelor comune in URSS) care a impus noi reguli de igiena. Descrierea acestei societati se aseamana cu Inima de caine a lui Bulgakov. 
Fiodor Vasilievici este un batran suspicios si paranoic. Vedem asta din reactia pe care o are la inceputul romanului, atunci cand isi gaseste in talpa incaltamintei cuiul si crede ca cineva a facut-o intentionat. Incetul cu incetul, viata lui se invarte in jurul acelui cui, pe care il bate in mijlocul peretelui si de care agata un tablou pictat de tatal lui si care ii aduce aminte de copilarie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Olga Lossky - Recviem pentru un Cui.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!