Mit, istorie si legenda in operele lui mirolad pavic si ivo andric

Extras din referat Cum descarc?

Romanul balcanic porneste de la modele occidentale, dar reprezinta un model distinct la nivelul fiecarei literaturi, originalitatea acestuia datorandu-se tehnicii narative, personajelor care vin din zona fondului popular si dorintei vii a scriitorilor de a-si asuma acest spatiu.
In numeroase opere circumscrise balcanismului literar pot fi identificate viziuni si atitudini artistice comparabile, metode si procedee literare apropiate in organizarea lumii prezentate. Se contureaza cele doua ipoteze esentiale ce vor domina proza balcanica: una negativa, sinonima cu dezorganizarea, dezintegrarea, derizoriul si absurdul (asa cum ea este receptata, in general, de nebalcanici, indeosebi de reprezentantii civilizatiei occidentale), cealalta pozitiva, sinonima cu intelepciunea profunda, reflectia intelectuala si atitudinea estetic-contemplativa. Evolutia la care Balcanii au aderat de fiecare data cand le-a permis contextul istoric nu a putut inlatura caracterul conservator si traditional pe care, in ciuda eforturilor sale, balcanicul se vede nevoit sa si-l asume. Atribuite cel mai frecvent societatilor balcanice, traditionalismul si conservatorismul dau literaturii si, in general, culturii o matrice identitara profund originala, o matrice in care noul este asezat intotdeauna nu ca temelie, ci pe temelia unor valori traditionale.
Literatura balcanica este in general o literatura a intelepciunii, o incercare de a gasi misterul lumii prin cunoastere.
Istoric literar, reprezentant al postmodernismului si realismului magic, traducator si specialist in poezia baroca, Milorad Pavic este unul dintre cei mai importanti romancieri sarbi ai secolului al XX-lea, recunoscut pentru structura inedita a romanelor sale imitand clepsidra, dictionarul sau careul de cuvinte incrucisate.
Dictionarul khazar se pretinde a fi o reconstructie a unei carti despre khazarii, care a fost tiparita initial in 1691 si ulterior distrusa, fapt mentionat chiar de catre autor in introducerea care precede textul propriu-zis. Dictionar khazar poate fi numit un dictionar planetar care subliniaza duhul european al sfarsitului de mileniu. Autorul sau, scriitorul sarb Milorad Pavic, propune tentativa de a transforma un fapt istoric intr-o aventura a povestirii, brodand o suita de intamplari pe marginea unui eveniment, convertirea khazarilor, o natiune atestata inca din antichitate, traitoare pe tarmul Marii Caspice. Exista un numar impresionant de adevaruri detinute de cercetatorii chestiunii khazare, iar in aceasta inflatie de adevaruri, care de veacuri isi disputa suprematia, Milorad Pavic nu face eroarea de a-si impune adevarul sau. Disimulandu-si eruditia, Pavic deapana firul imprejurarilor in care a luat cunostinta adevarul sau despre khazari. Invesmanteaza ideile in personaje pe care le pune la incercare, scotandu-le in cale multe aventuri fantastice.
Dictionar khazar, roman lexicon in 100.000 de cuvinte, structurat in trei carti rosie, galbena si verde, simbolizand cele trei izvoare privind chestiunea khazara, este o poveste care incepe in secolul al III-lea i.Hr. si ajunge pana in zilele noastre. Este o scriere in care prevaleaza alternanta fictiune-nonfictiune, autorul intentionand sa revitalizeze spiritualitatea bizantina, nu numai prin filonul grec si sarb, ci si prin componenta evreiasca din Balcani. 
Intriga in jurul careia se incheaga fiecare dintre cele trei parti care compun volumul - Cartea Rosie, care ne pune in fata sursele crestine, Cartea Verde, cu surse islamice si Cartea Galbena, cu surse iudaice - este o anume cearta sau confruntare, o ,,galceava" al carei rezultat a fost trecerea natiunii khazare la una dintre cele trei mari religii amintite. Khaganul (imparatul) are un vis pe care-l crede de inspiratie divina si-l vrea interpretat, talcuit si astfel el cheama la palatal sau trei personaje apartinand fiecareia dintre cele trei mari religii, promitand ca va trece, atat el cat si supusii sai, la credinta aceluia care se va dovedi mai elocvent. Cartea lui Pavic este una dintre operele majore ale postmodernitatii care mizeaza pe mistic si pe ezoteric, pe fragmentarism si-n acelasi timp pe ample si complexe constructii, pe fictiune fara oprelisti, dar si pe revalorificarea miturilor si legendelor din imaginarul balcanic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mit, istorie si legenda in operele lui mirolad pavic si ivo andric.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Olteanu A., Homo balcanicus. Trasaturi ale mentalitatii balcanice, Editura Paideia, Bucuresti, 2004.
Todorova M. , Balcanii si balcanismul, (trad. din engleza Mihaela Constantinescu si Sofia Oprescu), Bucuresti, Humanitas, 2000.
Balcanismul. Secolul 20, Revista de sinteza editata e Uniunea Scriitorilor din Romania si Fundatia Culturala Secolul 21, 1997.
http://lazzy.ru/detail/43.html
http://www.labirint.ru/reviews/goods/221092/
http://www.belletrist.ru
http://www.e-reading.ws/chapter.php/72303/31/Andrich_-_Travnickaya_hronika._Konsul%27skie_vremena.html
ro.wikipedia.org.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!