Mircea Eliade si Ontologia Sacrului

Extras din referat Cum descarc?

Filosof al miturilor si rafinat investigator al gandirii arhaice, cunoscor al tehnicilor yoga si istoric al religiilor, erudit interpret al simbologiei universale neobosit cercetator al textelor alchimice, atras deopotriva de etnologie si de spiritualitatea traditionala, Mircea Eliade ramane una dintre marile personalitati ale Romaniei contemporane care au relevat lumii moderne masura geniului creator autohton.
Mircea Eliade este romancier, eseist, filosof, si istoric al religiilor. Numele sau derivat din gr. mir, ,,pace" si gr. Helios, ,,soare", simbolizeaza spiritul unui ,,cosmos", al unui univers creat chiar prin propria sa personalitate. S-a nascut la 9 martie 1907 la Bucuresti si a murit la Chicago. Studiile primare le face la scoala din Strada Mantuleasa, iar cursurile liceale la ,,Spiru Haret".
In adolescenta tine un jurnal si lucreaza la proza autobiografica ,,Romanul adolescentului miop".
In anul 1925 se inscrie la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti unde ii are ca profesori pe C. Radulescu Motru, P.P. Negulescu si N. Ionescu. Corespondeaza cu unele personalitati italiene si chiar calatoreste in Italia.
Atras de spiritualitatea Orientului, la sfarsitul lui 1928 pleaca la Calcutta si sub indrumarea lui Surendranath Dasgupta (istoric al filosofiei indiene) invata sanacrita si cunoaste practicile hinduse. Locuind in casa acestuia, se indragosteste de Maitreyi, aceasta experienta reprezentand punctul de plecare al romanului aparut in 1933.
Intors in tara, constituie impreuna cu M. Vulcanescu, P. Comarnescu, M. Sebastian, C. Noica si E. Cioran, gruparea ,,Criterion" care initiaza un curent de idei numit existentialism (trairism).
Mircea Eliade s-a impus in viata stiintifica internatioanla ca un imbatabil cunoscor al sistemului filosofic yoga si un exceptional hermeneut al ideilor si credintelor religioase, iar in plan strict cultural, mai ales ca un foarte original creator de literatura fantastica.
Interesul pentru alchimie il duce pe Mircea Eliade spre teozofie, disciplina filosofica orientala care studiaza esenta divinitatii. Teozofia i-a oferit lui Mircea Eliade cea dintai deschidere spre Orient si India. Noua disciplina nu dadea acces direct la Orient, ci doar raspunsurilor orientale la problemele ei.
Enciclopedismul il indeamna pe Mircea Eliade sa abordeze domeniile cele mai variate. Este atras de folclor, de istoria Orientului, de filosofia si religiile orientale. M. Eliade si-a dat seama ca enciclopedismul este daunator si nu poate aprofunda toate cunostintele si a intuit ca astfel va ajunge un autodidact. De aceea, a luat hotararea de a specializa numai in cateva ramuri ale culturii.
Cunoasterea filosofiei indiene, studiul disciplinelor yoga, au constituit suportul documentar al multor studii si eseuri ulterioare. La intoarcerea in Romania (1932-1940) el a introdus elemente ale filosofiei indiene si ale disciplinelor yoga in eseuri si in proza literara Relatia dintre filosofie si religie se instaureaza inca din Grecia antica, perioada in care filosofia s-a constituit ca o alternativa la religie, alternativa in care accesul la sacru era mediat de cunoastere. El introduce un fantastic de tip nou construit pe raportul dintre sacru si profan. Printre temele frecvent intalnite in opera lui Eliade se pot mentiona: iesirea din timp, labirintul, manifestarea sacrului prin obiecte si acte profane, misterul evadarii din simbol, din abstract, al trecerii dintr-o lume in alta sau fantasticul cu profunde radacini in folclorul autohton. Mircea Eliade a analizat notiunile corelative de sacru si profan in studiile: Mitul reintegrarii (1942), Tratat de istoria religiilor (1949) si in studiul monografic Sacrul si profanul (1956).
Filosofia religiilor se constituie ca orice reflexie rationala care are ca si obiect religia si se situeaza la altitudinea teoretica a conceptului, o reflexie rationala asupra conditiilor de posibilitate a religiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mircea Eliade si Ontologia Sacrului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!