Literatura Română Sub Întunericul Cortinei de Fier

Extras din referat

Ideologia comunista are ca punct de plecare teoria determinismului social, potrivit careia comportamentul persoanei nu este indus de propria individualitate, ci de clasa din care provine. Singura care poate asigura dezvoltarea plenara este educatia in spiritul comunist, spiritul in care valoarea sociala aduce un element de conformitate individului. Admiratia fata de conducator si de spiritul partidului, nu se poate realiza decat prin propaganda, aceasta spalare a mintii omului de rand ce trebuie sa priveasca cu mandrie si admiratie catre telurile si idealurile comune, in cele din urma, acestea devenint devize si identitati permanente ale sale. Sloganul celebru : ,,Cine nu este cu noi, este impotriva noastra" pare sa se adapteze perfect mitului patriei primejduite.
Pentru a observa devagarea de la ideea lui Marxx, aceea a egalitatii din punct de vedere a clasei sociale, o uniformizare ce pare benefica de altfel, inlaturand traditia tarista si puterea unui conducator ,,lacom" de taxe, trebuie sa realizam contextul istoric ce a permis intoarcerea spre Moscova. Ocuparea de catre trupele sovietice a Romaniei in apusul deflagratiei mondiale, cand dorinta de pace rasuna din launtrul fiecarui colt al tarii, aduce speranta de noutate, de reconstructie si siguranta in viitor. Regalitatea si democratia palesc in fata unei personalitati salvatoare; o incredere catre un om si a sa ideologie ce pusese capat terorii naziste. Astfel, anul 1945 pare sa aduca doua elemente primordiale : secera (incetarea foamei, poate o readucere aminte a ceea ce fusesem demult, Granarul Europei) si ciocanul (simbol al puterii omului de rand) constituie noul plan social, noul tel. O uniune, o pasare renascuta din cenusa, un conducator aidoma legendei de la Kremlin, sunt ingredientele ce formau inceputul Republicii Socialiste.
Cu siguranta, ca mijloacele de propaganda, ce cu atata succes insufletisera milioane de soldati sa vaneze diavolul din pantecele Berlinului, se pot preta cu succes unei tari in principal agrare, dornica parca, de betonul lipsit de viata, de munca silita, de lagare de concentrare, de o topire in otel a visului libertatii. Propaganda prin radio, prin cultura, prin afise, dar mai ales prin literatura. Ce mijloc poate fi mai la indemana decat o carte? Cuvantul scris ce indoctrineaza atat creatorul cat si cititorul si evoca egalitate si putere in fata societatii. Peisajul gri nu se poate impleti cu o stralucire de sine statatoare, cu o inteligenta ce pare prin ea insasi sa creeze o patura sociala, ce a intelectualilor. Nu numai ca ura fata de tot ce era vechi curgea prin venele unui sistem al carui steag rosu declara ambandon si sange raspandit pe podeaua celulelor din celebrele lagare de reeducare. De parca boala asta numita gandire contra regim, se poate sterge la fel de usor ca dragostea de pamant a taranului in vremea colectivizarii.
Un automaton ce respira ideologie, un om al muncii, nu un om al creatie libere, al cuvintelor ce se aster dupa voia lor pe hartie, acesta este cetateanul dorit. Omul de cultura trebuie sa stie istorie ruseasca, sa scrie pentru conducator, sa se minta pentru el pana la a crede cu inima inflacarata, in raceala, in necunoastere, in intuneric, intr-un Ev Mediu modern, unde nimeni nu poate lumina cu propriile idei.
Literatura romana sub comunism, suna a hipnoza maladiva, o trambulina de pe care s-a sarit in tacere. Nu exista o explicatie naturala pentru ce s-a intamplat, totul a fost marcat de replica, reactie. Instalarea regimului comunist in Romania a insemnat interventia si controlul politicului asupra tuturor compartimentelor vietii, mai ales pentru compartimentul cultural. Aceasta perioada intunecata atat literar cat si istoric isi mentine lianul in present in mintile celor ce au putut sa o "pipaie". Cultura si literatura au jucat un rol important in arsenalul de dominatie, fiind politizate si subordonate puterii. Mediul artistic a fost invadat, masacrat sub putere, divizat dupa bunul plac al intereselor politice. Productia editoriala nu a fost singura controlata din umbra, dar si constiintele scriitoricesti au fost manipulate si seduse. Literatura romana din acea perioada nu poate fi inteleasa, fara a lua in considerare implicarea directa a politicului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Literatura Romana Sub Intunericul Cortinei de Fier.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!