Limba ca Fenomen Social

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
1. Evolutia limbii in societate 4
2. Limba - fenomen social 6
3. Functiile si rolul limbii in societate 9
Incheiere 12
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
O limba reprezinta un sistem abstract, complex, de comunicare verbala intre oameni. In afara de forma orala (limba vorbita), bazata pe articularea de sunete, limbile actuale au in general si o forma grafica, limba scrisa.
La baza oricarei limbi se afla cuvantul ca unitate elementara de transmitere a unui inteles. Conceptele comunicate prin cuvinte pot fi: obiecte reale, fiinte, locuri, calitati, actiuni (atat reale cat si imaginare), moduri de actiune, idei, stari, pozitionari in spatiu si timp, etc.
Limba este un fenomen social, diferit de la un popor la altul - si un fenomen istoric, diferit de la o epoca istorica la alta. Limba, ca instrument social, a aparut si s-a dezvoltat in procesul muncii, urmand constituirea si dezvoltarea societatii umane. Se poate spune ca limba a generat aparitia constiintei sociale.
In oricare epoca, si oricat am urca in timp, limba apare intotdeauna ca o mostenire a epocii precedente. Nici o societate nu cunoaste si nu a cunoscut limba decat ca pe un produs mostenit de la generatiile precedente, preluat ca atare. Singurul obiect real al lingvisticii este viata normala si regulata a unui idiom deja constituit. 
Dar a spune ca limba este o mostenire nu explica nimic daca nu mergem mai departe si daca nu plasam limba in cadrul sau social. Trebuie sa punem problema asa cum o punem pentru celelalte institutii sociale. Cum se transmit acestea- Vom vedea ca pentru fiecare dintre ele exista un echilibru diferit intre traditia impusa si actiunea libera a societatii. 
Astfel, in continuare, vom aborda institutia limbii si limbajului in cadrul social, prin analiza unor particularitati de evolutie a limbii in societate, cercetarea limbii ca fenomen social si identificarea functiei si rolului limbii in societate.
1. Evolutia limbii in societate
Limbajul este o facultate exclusiv umana: orice mesaj lingvistic este emis de catre oameni si adresat oamenilor: O trasatura definitorie a limbii este organizarea ei ca sistem de semne. Caracterul de sistem al limbii o deosebeste de alte mijloace de comunicare. 
Revenind la limba, ne vom intreba de ce factorul istoric al transmiterii o domina in intregime si exclude orice schimbare subita, generala. 
Evolutia limbii in genere, cea a diverselor limbi in particular, poate fi explicata prin anumite elemente care tin de vorbitori: 
- mod de viata si clima; 
- relatii sociale interumane; 
- mod comun de a gandi pe diferite trepte de civilizatie (aceeasi mentalitate); 
- diferite tipuri de reglementari sociale. 
Dar faptele lingvistice au si propriile lor evolutii, chiar daca sunt in legatura cu alte fapte, ritmurile de evolutie sunt diferite si trebuie avuta in vedere complexitatea circumstantelor. 
In compartimentarea umana este natural ca limbajul a avut o soarta analoga in ceea ce priveste varietatea/diversitatea sa pe mari spatii geografice, deoarece el este mobil si antrenat intr-o miscare generala de evolutie. 
Lingvistii au cautat sa demonstreze dezvoltarea naturala a limbii, dar au trebuit sa recunoasca in final ca o dezvoltare naturala a limbii nu exista, caci toate limbile cunoscute, populare si savante, dezvaluie preocuparea unui ,,a spune mai bine", mai exact, <<d'un mieux dire>>, care pretutindeni a condus subiectii vorbitori sa-si insuseasca modul de a vorbi al celor care se exprima mai bine. De fapt, aceasta tendinta spre mai bine corespunde propriu-zis nevoilor de comunicare si nu unei dorinte subiective. Toate transformarile in limba se fac prin intermediul vorbirii, dar cauzele transformarilor nu rezida in aceasta, adica in vorbire. Nu este dorinta sau vointa de expresie a indivizilor cea care a determinat, de exemplu, fenomenul de diftongare in limba franceza sau mutatia consonantica in limba germana. Aceste fenomene rezulta din forte supraindividuale si se datoreaza, in parte, si marilor evenimente istorice, care au avut ca rezultat amestecul popoarelor. 
Actiunea reciproca intre limba si vorbire (daca consideram vorbirea o ,,re/creare individuala a expresiei lingvistice") nu explica decat partial anumite aspecte ale evolutiei fonetice si morfologice. Raportul dintre limba si vorbire se releva numai in maniera in care se transmite limba.


Fisiere in arhiva (1):

  • Limba ca Fenomen Social.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!